Україні загрожує авторитаризм політиків, збочених на своїх проблемах

Понеділок, 26 березня 2007, 14:22

На сьогодні в Україні існує реальна загроза демократії.

Таку думку на прес-конференції в понеділок висловила науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, повідомляє Ліга.

Бекешкіна заявила, що зараз у парламент прийшли фінансово-економічні групи, які й дають підстави хвилюватися. "Озвучена мною загроза дуже серйозна", - уточнила вона.

Цю думку підтримав і виконавчий директор Українсько-гельсінського союзу з прав людини Володимир Яворський, підкресливши, що на сьогодні в країні зникають системи контролю за владою.

За його словами, парламент через Кабмін виконує свої програми й, водночас, через інші органи себе контролює, що несе в собі всі ознаки авторитаризму.

Крім того, відзначила Бекешкіна, українські політики заклопотані вирішенням своїх власних проблем, тому необхідно контролювати дії влади.

На її думку, модель парламентсько-президентської республіки, за якої відповідальним стає парламент, у нас не працює, оскільки "влада не виконує своїх обіцянок".

"Проблема українського політикуму в тому, що він іде у владу заради влади, для того, щоб вирішувати свої проблеми", - наголосила Бекешкіна.

Вона вважає, що влада відповідальна лише тоді, коли її контролюють громадяни. В іншому випадку влада розцінює громадян як "одноразовий електорат".

Керівник "Демократичних ініціатив" також повідомила, що сьогодні в суспільстві дуже сильні настрої "політичного патерналізму": люди переконані, що сильні лідери можуть зробити більше, ніж закони і демократичні процедури.

За результатами соцопитування, українці вважають найбільш дієвим важелем впливу на владу вибори всіх рівнів. На другому місці - мітинги і демонстрації.

Бекешкіна зазначила, що громадяни надто покладаються на вибори як механізм впливу на владу і недооцінюють особисту активність, тобто участь у громадських організаціях, звернення в ЗМІ, у суд і тощо.

Вона підкреслила, що виборцям потрібно постійно "вимагати відповіді, що буде робити влада, і контролювати, як робить, інакше влада буде діяти у власних інтересах".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді