Імперативний мандат в дії, або як у БЮТ депутата відкликали

Понеділок, 26 березня 2007, 15:20

Прийняття закону про імперативний мандат для депутатів місцевих рад викликало гостру дискусію в суспільстві.

Адепти цієї норми в українському законодавстві наполягали, що саме імперативний мандат зупинить політичну корупцію, посилить партійну дисципліну і а також поверне в лоно рідних фракцій зрадників та перебіжчиків. В інакшому разі вони змушені будуть покласти на стіл своє депутатське посвідчення.

Противники цієї норми вважають, що подібне "закріпачення" місцевих депутатів не знищить, а, навпаки, посилить політичну корупцію, стане інструментом для боротьби з "інакомислячими" в партії, не кажучи вже про те, що імперативний мандат не відповідає демократичній практиці більшості європейських країн.

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко, яка вбачає в імперативному мандаті панацею мало не від усіх хвороб, на прес-конференції в Черкасах заявила, що не будуть відкликатися ті депутати, які залишили фракції до набуття законом чинності.

Тоді виникає питання, який сенс в існуванні цього закону, оскільки більшість "зрадників" перейшли до інших фракцій якраз до його підписання, а залишилися "самі стійкі".

Також очільники БЮТ неодноразово наголошували, що рішення про відкликання буде прийматися вищим керівним органом блоку, яким є міжпартійний з'їзд, що унеможливить будь-яку кулуарність та політичні репресії.

Юлія Тимошенко навіть пішла далі, заявивши 5 лютого: "Ми хочемо зробити так, щоб навіть не з'їзд був першим джерелом, а щоб місцева громада визначила – який депутат живе не по тім правилам, які обіцяв під час виборів. І щоб громада відкликала, а з'їзд партії був як інструмент, який просто виконує рішення громади".

Однак, заяви заявами, але на сьогодні маємо лише одну спробу відкликання БЮТом депутата місцевої ради. І та так і не була доведена до логічного кінця, через рішення Печерського і Солом'янського районних судів міста Києва, що фактично призупинили дію закону про імперативний мандат.

Але те, яким чином відкликався депутат Іванківської районної ради Микола Волочай, дає повне уявлення про те, як БЮТ достроково припинятиме повноваження депутатів у майбутньому. Тепер, як кажуть, слідкуйте за руками.

13 лютого, на п'ятий день з дня набрання чинності закону про імперативний мандат, БЮТ ухвалює положення про порядок відкликання та дострокове припинення повноважень депутата ВР АРК та депутатів місцевих рад.

Невідомо, о котрій годині було ухвалене положення, але в цей же день, 13 лютого згідно з цим положенням, рада БЮТ у складі чотирьох осіб (Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Ярослав Федорчук та Євген Корнійчук) приймає рішення про відкликання депутата Іванківської райради Миколи Волочая.

Досить дивним виглядає той факт, що документ, який визначає підстави для відкликання приймається у той же день, що і саме відкликання депутата.

Ця позиція дуже грубо суперечить загальним принципам як ухвалення рішень, так і прав громадян. Адже такого характеру документи, набирають чинності з дня їх опублікування, навіть якщо вони ухвалюються політичними силами. А правові акти, як відомо, не мають зворотної дії в часі.

З рішення ради блоку слідує, що БЮТ ухвалив його на основі скарги громадянина Макара В.Р. щодо порушення депутатом Волочаєм "фракційної дисципліни". З офіційного документу надісланого згодом до територіальної виборчої комісії видно, що обговорення цього питання тривало кілька хвилин, і на таке доленосне для депутата зібрання він не був запрошеним.

Але рішення ради БЮТ, якщо вірити поданим документам, було затверджене міжпартійним з'їздом виборчого блоку, який відбувся того ж таки 13 лютого.

А чи чув хтось про те, що 13 лютого відбувся міжпартійний з'їзд БЮТ? Про такий важливих захід не було жодного повідомлення в ЗМІ, про це немає жодної інформації навіть на офіційному сайті БЮТ, а більшість народних депутатів від БЮТ, яким автори задавали подібне питання, казали, що їм про з'їзд нічого не відомо.

Відтак є всі підстави припустити, що відповідного з'їзду не було, хоча в офіційних документах, поданих до виборчих комісій, з'їзд фігурує. Мимоволі згадується вже призабуте слово "фальсифікація".

Ще одним аргументом, який підтверджує дане твердження, є коментар керівника юридичного департаменту БЮТ, депутата Андрія Портнова : "за яким принципом наша політична сила буде визначати "чистоту" того чи іншого депутата? Ми затвердимо внутрішній порядок, який затвердить з'їзд: в якому буде чітко визначено, за що ми будемо виключати депутатів. Цей порядок буде максимально демократичним, але в ньому буде такий найважливіший пункт, як порушення фракційної або партійної дисципліни".

Таким чином один з головних захисників імперативного мандату підтвердив, що 13 лютого не було з'їзду. Відтак і не затверджувалося положення про порядок відкликання депутатів, а отже і не було відкликання, хоча документи, направлені до належних владних інстанцій, свідчать про зворотне.

Того ж дня після засідання ради Блоку, "з'їзду", та підписання всіх документів, подання БЮТ щодо реєстрації наступного за списком депутата, було зареєстровано в Іванківській районній територіальній виборчій комісії.

Така оперативність викликає подив та примушує задуматися над спланованістю акції щодо депутата.

Тепер про "зловживання" та "порушення" з боку горезвісного депутата Волочая, за які його, власне і спробували відкликати.

Волочай Микола Сергійович, депутат Іванківської районної ради, пенсіонер, 1947 року народження, з 2001 року активний прихильних БЮТ та її лідера.

Донедавна - голова Іванківської районної організації ВО "Батьківщина". Рішення про відкликання цього депутата стало несподіванкою не лише для самого Волочая, а й для його колег по райраді і фракції, дисципліну якої він ніби-то порушував.

А на згадане "засідання" ради Блоку його навіть не було запрошено. Це до питання "прозорості".

Утім, є інше пояснення, чому саме Волочай. Блоку Юлії Тимошенко потрібно було створити прецедент. Однак, щоб не привернути до експерименту зайвої уваги, БЮТ не став починати відкликання одіозних особистостей з Київради чи інших великих міст.

Спробувати потрібно було на простому "маленькому українцеві", який не буде протестувати та оскаржувати рішення в судах. Не виключено, що Іванківський район, а відтак і депутат Волочай визначилися випадково. А головні критерії у виборі це адміністративний ресурс на рівні району та області.

Адже голова облради Майбоженко - представник БЮТ, та до недавнього голова Іванківської райдержадміністрації Кірімов також БЮТ.

Принагідно зазначимо, що колишній голова адміністрації Іван Кірімов, звільнений розпорядженням президента 19 лютого, мав неабиякий інтерес для постановки експерименту у своєму районі. Зараз він - кандидат у народні депутати за номером 144 і до бажаного депутатського мандату, який він уже мав у ІІІ скликанні, залишається 7 осіб.

Однак 3 кандидати з цієї черговості вже були виключені БЮТом у червні 2006 року, а відтак залишається 4, і не виключено, що за особливі "заслуги" Кірімова, можуть відкликати і інших кандидатів, що йому передують.

На рішення про відкликання депутата Волочая та реєстрацію наступного за списком від Іванківського ТВК блок Тимошенко отримав відмову.

Однак низка обставин свідчить, що відповідь ТВК готувалася в тому ж офісі, що й саме рішення блоку, бо офіційна відмова Іванківської ТВК стала підставою для подальшого звернення БЮТ до ЦВК.

Одним із членів ЦВК було підготовлено проект постанови про визнання обраним та реєстрації наступного за черговістю депутата Іванківської райради. Однак цей проект так і не став постановою, оскільки ухвалою Печерського суду, ЦВК було заборонено реєструвати наступного за чергою депутата у разі надходження матеріалів про відкликання депутатів місцевих рад.

До рішення Печерського та інших судів також є багато питань, але якщо вони будуть скасовані за апеляційними скаргами, блок Черновецького на цьому не зупиниться, і буде максимально зводити ситуацію до абсурду, відкликаючи власних депутатів, які будуть оскаржувати свої відкликання. І так до безкінечності.

У свою чергу, представники БЮТ неодноразово заявляли, що до кінця березня виключать десятки, а то й сотні депутатів місцевих рад, які порушували фракційну дисципліну і не слідували вказівкам блоку.

Звичайно, якщо ця політична сила таким же чином відкликатиме депутатів, як і депутата з Іванкова, то не лише кілька судів, а й вся судова система буде заповнена позовами від "бютівців" до своєї ж політсили. Єдине, що з демократією це матиме дуже мало спільного.

Віталій Павлик, Олександр Черненко для "УП"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді