Чим лякає Ющенко?

Вівторок, 10 квітня 2007, 12:06

Якось до свят я вештався по Майдану Незалежності в пошуках гострих відчуттів.

Біля сцени, на проїжджій частині, навколо колони – стоять-сидять прихильники коаліції національної єдності. Між групами людей, які тримають партійні й державні прапори, можна не лише пройти, а й проїхати.

То тут, то там видно таблички "Солом’янський район", "Оболонський район", "Деснянський район", "Броварський район". Це має означати, що на Майдан прийшли й кияни.

Очевидно, так і є. Але я намагаюся з найвищої точки Майдану, від колони, прикинути, скільки ж усього мітингує людей. На Хрещатику, біля сцени, – тисяч 5, максимум 7, а навколо мене – ще тисячі 3-4. Загалом, приблизно 10.000. Не густо.

Цікавих виступів катма. Збираюся покинути Майдан.

Аж тут ведучий, нардеп від Севастополя, який звертається до народу то російською, то українською, надає слово народній депутатці Кириченко. Варто послухати.

– Над страной нависла угроза войны! – грізно, ніби в Сіверськодонецьку 2004-го, розпочинає вона палкий виступ. Далі, гадаю, її понесе в бік сепаратизму, народного ополчення, утворення ПіСУАРу зі столицею в Харкові. Проте помиляюся. Кириченко застерігає український народ від загрози розколу і втрати державного суверенітету!

– Я не хочу, чтобы нашей страной правила американская марионетка Виктор Ющенко. Я вчера была на встрече с ним. Проговорили мы около двух часов. И что же главное он нам, депутатам-женщинам, сказал? НАТО – вот что больше всего его волнует. Не случайно на это же время на территории Украины запланированы учения войск НАТО!

Кириченко, ще раз полякавши присутніх можливістю розв’язання президентською командою війни проти свого народу, завершує виступ слоганом:

– Украине – да, выборам – нет! Украине – да, выборам – нет!

Звідки ж узялася тема потенційного кровопролиття?! Пізно ввечері я став свідком мирного співіснування двох таборів біля ЦВК. Усе дуже спокійно.

Й аж удома второпав, у чім річ: один із нардепів-коаліціянтів заявив у телеефірі, що Ющенко в інтерв’ю газеті "Гардіан" пригрозив опонентам воєнними діями.

Справді, британська газета "Гардіан" надрукувала кореспонденцію Тома Парфітта під тривожним заголовком "Антидемократи штовхають Україну на грань збройного насилля, каже Ющенко" - тут і далі перекладаю максимально наближено до тексту, майже буквалістськи.

Автор публікації наводить кілька фрагментів своєї бесіди з президентом України. Зокрема:

"У розмові з "Гардіан" у своїй резиденції в Києві пан Ющенко сказав, що поведінка його суперника прем’єр-міністра України Віктора Януковича загрожує спричиненням повтору воєнного протистояння між виконавчою і законодавчою владами в Росії 1993 року.

"Процес, який проурядова коаліція сформулювала впродовж останніми місяців рівнозначно небезпечна для демократичних цінностей", – сказав президент, посилаючись на події в Москві, які призвели до того, що тодішній російський президент Єльцин наказав відкрити вогонь із танків по забарикадованому парламенту.

Він (вочевидь, Ющенко) поклявся запобігти насиллю, запевнивши, що наказав армії та силам безпеки упередити "появу хоча б однієї озброєної людини на вулицях Києва".

І все. Більше цитат Віктора Ющенка щодо можливості воєнного зіткнення журналіст не наводить.

Ось як переказала ці слова президента України французька газета "Монд": "Пан Ющенко наголосив (у розмові з кореспондентом "Гардіан") на ризику катастрофічного сценарію в Україні, з озброєним протистоянням, і застеріг своїх супротивників від репродукування російської кризи 1993 року, коли президент Борис Єльцин подолав її розстрілом парламенту з танків".

Де коаліціянти викопали погрози застосувати воєнну машину проти їхніх прихильників?

Де завгодно – тільки не в "Гардіан".

…А озброєну людину я таки побачив. Ідучи з Майдану, запримітив на Хрещатику, навпроти Головпоштамту, двох бійців "Титану". Обоє в бронежилетах, один тримав на правому плечі короткоствольний автомат.

Е-е-е, панове-товариші, як спостерігач свідчу: такого в листопаді–грудні 2004-го тут не було!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді