Як "Наша Україна" і БЮТ формували списки. І чому туди не потрапив зять Ющенка

Вівторок, 17 квітня 2007, 11:45
У понеділок "Наша Україна" та БЮТ провели свої з'їзди, щоб визначитися зі списками в депутати. Процес видався не з легких. Обидві сили напружено працювали до останнього, перенісши зібрання на другу половину дня.

Прокотили Льошу

Першою стартувала "Наша Україна". При цьому, як завжди, в стані напівготовності. Проект рішення з'їзду проголошував, що список на цьому етапі буде ухвалено лише в алфавітному порядку, а пронумерований - на наступному.

Від простого запитання "чому так" Ігор Жданов втік у коридор, а Юрій Єхануров заглибився у спогади дитинства.

- Бачте, це щоб нікому не було образливо. А то Оніщук вже думає, чому він не Аніщук, - спробував віджартуватися заступник голови "Нашої України".

- Найгірше Яценюку, - підказав йому Станіслав Сташевський.

- Ви знаєте, коли я був малий, то мене записали чомусь останнім, а вчитель був такий, що якраз останнього питав, - продовжив філософствувати на тему зв'язку алфавіту з прохідним місцем у списку Єхануров. – А взагалі вам треба знайти списки і почитати їх. Хто там іде, які безпартійні.

Утім інтрига, закручена Юрієм Івановичем навколо списку, була значно цікавіша, ніж сама розв'язка.

Бо розданий делегатам список не містив нічого занадто сенсаційного – в нього були внесені всі депутати фракції, всі члени політради, представники обласних організацій, мери та губернатори-"нашоукраїнці".

А також - Віктор Балога, Віктор Бондар, Іван Васюник та Юрій Чижмар від секретаріату. Ветеран парламентського фронту Іван Степанович Плющ. Екс-прес-секретар президента Ірина Геращенко. Вокаліст "Океану Ельзи" Славко Вакарчук. Кілька підприємців.

І... Владислав Каськів з тим, що залишилося від "Пори". Та любитель нових мерседесів, екс-голова "Нафтогазу" Олексій Івченко.

Саме навколо останніх розгорілася головна партійна дискусія. Вийшовши на сцену, представник харківської області категорично запропонував згаданих громадян зі списку викреслити, а натомість внести до нього "достойну людину міністра оборони Анатолія Гриценка".

І хоча новий голова партії В'ячеслав Кириленко намагався, як міг, не помічати цю ініціативу, нової сварки в домі йому уникнути не вдалося.

Тоді як перший ряд з'їзду, в числі Віри Іванівни, Петра Олексійовича, Романа Михайловича, Олександра Юрійовича, намагалися зображати свою пасивність і незацікавленість, права частина того ж ряду просто кипіла.

- Ні, ну взагалі! Він прийшов нас очищати, нахабство яке! Зараз почнеться. А що сам зробив? Мовчав би! - вибухали "нашоукраїнки" середньої фракційної ланки з приводу Каськіва.

- Не, я предлагаю - или пускай отдает свой партбилет, или уходит, - не вгавав інший активний донеччанин.

- А Івченко, він що, кинув КУН? Ні? - продовжували фракційні дами.

Головні герої дня сиділи в першому ряду, зчепивши руки.

- Якщо ти думаєш, що я сильно хочу бути депутатом – помиляєшся, - кинув Каськів знайомій журналістці, продовжуючи нервово стискати пальці.

- Ми не прийшли сюди як сироти. Ми прийшли на запрошення президента, - спробував він виправдатися перед з'їздом.

Можливо, саме ця фраза стала рятівною для Каськіва. А от від Олексія Івченка фортуна цього дня відвернулася. 378 голосами з 602 Івченка виключили зі списку.

Утім голова "Нафтогазу" не дочекався цього вироку. Він пішов ще до початку голосування.

Звільнену ним нішу в списку зайняв міністр оборони Анатолій Гриценко. При цьому дехто з учасників з'їзду озвучував версію, що однією з умов приходу міністра оборони у список НСНУ буде виведення з нього саме Івченка.

Лідер партії В'ячеслав Кириленко цю версію відкинув. Але не спростував.

Прихід Гриценка проголосували одноголосно. 602 голосами. А львівський губернатор Петро Олійник навіть готовий був заради нього зняти свою кандидатуру.

- Ну ти й жук, я теж так би міг, - підколов його губернатор Харківщини Аваков, маючи на увазі, що голови ОДА в списку лише про-форма - все одно залишаться на своїх посадах.

Тим часом, поки перший ряд жартував з Олійника, з президії пролунала ще одна вельми цікава пропозиція – включити до списку такого собі Олексія Хахльова, керівника рубероїдного комбінату і просто зятя президента Ющенка.

Її авторам виявився новий заступник голови партії Зиновій Шкутяк. Про людське око зятя президента поставили на голосування разом зі ще двома кандидатами, але пропозиція не пройшла. Пана Хахльова підтримало лише 266 делегатів, більшість з яких і гадки не мала, хто це такий.

Останньою кадровою дилемою стала спроба виключити зі списку кандидатів екс-міністра вугільної промисловості Віктора Тополова. Проти нього повстала луганська делегація. Втім Юрій Єхануров не допустив розправи над своїм колегою, кинувшись на трибуну з закликом "припинити їсти один одного".

Делегати сприйняли зважений тон Юрія Івановича і карати Тополова не стали. Таким чином, єдиною правкою у списку стала зміна Івченка на Гриценка.

Тепер нашоукраїнцям залишилося тільки пронумерувати свій список. Дату другого етапу з'їзду визначить політрада. Але це має відбутися до 27 квітня. Якщо звісно до того часу не зміниться дата виборів, про що в понеділок заявив президент.

І весь цей час всі списочники будуть працювати як бджілки на пасіці, бо невідомо, яке місце їм дістанеться.

Від того, чи будуть відстрочені вибори, залежатиме і формат виборчого походу "Нашої України". Поки що вперше НУ йде на вибори самостійно – окремою партією.

Але це не означає, що Ющенко кинув ідею зібрати до купи давно розколотий український демократичний глечик - якщо не в мегаблок з Тимошенко, то принаймні "правицю" і "самооборонців". Отже в "Нашої України" буде головного болю ще на кілька тижнів.

Попереду Юля, позаду Апостол

На відміну від "Нашої України", в Юлії Тимошенко немає сентиментальних поривів зібрати всіх в одну рукавичку. На вибори вона традиційно веде блок з трьох партій – на цей раз - "Батьківщини", УСДП та ПРП.

Незважаючи на всю критику попередньої методики формування списків на закритих з'їздах, лідер БЮТ минулого тижня продовжила свою практику.

Минулої середи було втемну сформовано список "Батьківщини", а також визначено квоту для партій-сателітів – по 50 місць. Щоправда, як виявилося, майже всі вони у хвості потяга, за винятком кількох позицій для лідерів у прохідній частині.

І хоча все було розподілено ще тиждень тому, списки писали до останнього. І навіть не видали на руки делегатам.

Утім це не засмутило учасників з'їзду, яких вважають головними фінансистами блоку. У тому, що вони потраплять до парламенту, чинні депутати були впевненими.

Усі три години з'їзду Абдулін, Буряки, Баграєв провели у жвавій бесіді з Андрієм Портновим та Андрієм Кожем'якіним, не звертаючи жодної уваги на виступ лідера.

Тимошенко тим часом озвучувала програму БЮТ, яка має стати програмою нового уряду.

- Я впевнена наша перемога буде, і коаліція буде. Весна переможе, а Мороз щезне, - завершила вона свій виступ.

Потім почалися так звані дебати, які, здається, не цікавили нікого, крім Олександра Турчинова, у якого в цей вечір було наполегливе бажання "попрацювати до ранку".

- Активніше, активніше висловлюйте свою позицію. Нам же цікава думка на місцях, - закликав він учасників з'їзду, значно пасивніших, ніж заступник Юлії Володимирівни.

І ось нарешті Турчинову було надано право оголосити дуже "цікавий список".

- Мені також цікаво хто там, - пожартував у відповідь заступник Тимошенко, який чи не єдиний знав, які коти сидять у цьому мішку.

Отож, у списку БЮТ незмінною залишилася лише перша трійка - Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов та Микола Томенко. Четверте місце, яке раніше належало чинному голові Верховного суду Василю Онопенку, дісталося новому партійному сірому кардиналу Йосипу Вінському. Андрій Шевченко залишився незмінно п'ятим.

Другу п'ятірку БЮТ відкриває лідер ПРП Віктор Пинзеник. Йому дісталась позиція партійного патріарха Левка Лук'яненка, який вирішив відпочити від активної роботи в Раді.

Сьома, восьма та дев'ята позиції списку не змінилися – це Григорій Омельченко, донеччанин Віталій Курило та командувач Сухопутних військ Збройних Сил Микола Петрук.

Десяте місце отримав новий лідер УСДП Євген Корнійчук.

Місця в другій десятці дістались депутатам минулого скликання.

(Оскільки роздруківки списку ні в кого з делегатів не було, подаємо його так, як почули журналісти – на слух. Більш того, зачитані були тільки прізвища кандидатів – тому не можна встановити всі імена списочників від БЮТ )

11. Олег Білорус
12. Євген Суслов
13. Андрій Шкіль
14 Михайло Волинець
15 Анатолій Семинога
16. Сергій Сас
17. Віктор Таран
18. Валентин Зубов
19. Євген Кирильчук
20. Сергій Шевчук

Таким чином в другій десятці всі зберегли свої місця, крім Сергія Терьохіна, якого відправили в третю десятку.

21 Володимир Яворівський
22. Андрій Кожем'якін (був 25)
23. ? Титарчук
24. Сергій Соболєв
25. Віктор Швець (був 31), адвокат Тимошенко
26. Богдан Губський
27. Валерій Кальченко, екс-заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій (28)
28 Уляна Мостіпан, пенсіонерка
29. Юрій Одарченко, голова спостережної ради закритого акціонерного товариства "Будмеханізація" (128)
30. Олег Ляшко (26)

31. Володимир Левцун, УСДП
32. Ігор Воротнюк, УСДП (33)
33. Роман Забзалюк (49)
34. Дмитро Шлемко (35)
35. Степан Купіль (36)
36. Василь Деревляний (38)
37. Сергій Буряк
38 Валерій Сушкевич
39. Вадим Петренко
40. Таріел Васадзе (41)

З висоти 41 номера Тимошенко послала полум'яний привіт Михайлу Бродському, який тиждень тому спробував викрити методику Тимошенко з формування списку. Зі списку БЮТ вилетіли близькі Михайла Юрійовича - Олександр Данілов та Дмитро Видрін.

- Вони там збиралися поновити партію, я не пам'ятаю, як вона зветься, - зіронізувала Тимошенко на прощання.

41. Ігор Гринів, ПРП
42. Олександр Фельдман (43)
43. Андрій Веревський
44. Микола Баграєв
45. Григорій Немиря
46. Євген Сігал
47. Віталій Корж (28)
48. Олександр Абдулін (74)
49.Володимир Полохало
50. Сергій Осика

51. Петро Гасюк, депутат (52)
52. Микола Ковзель
53. Іван Сідельник
54. Андрій Портнов (66)
55. Руслан Лук'янчук
56. Сергій Міщенко
57. Олексій Логвиненко
58. Володимир Філенко, ПРП
59. Олександр Шепелев
60. Олександр Скибінецький (61)

У парламенті п'ятого скликання шістдесятий номер у списку мав Василь Хмельницький. І, незважаючи на те, що Тимошенко весь час закривала очі на його спільне голосування з коаліцією, в новий парламент із собою вона бізнесмена не взяла.

61 Костянтин Жеваго
62 Микола Сивульський
63 Сергій Сінченко (106)
64 Іван Куровський
65 Наталія Королевська (79)
66. Олександр Каменяш
67. Петро Кравчук (82)
68. Буряк Олександр
69. Іван Кириленко
70. Людмила Денисова, депутат, екс-голова товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація "Гуматекс" (115)

71. Павло Костенко (72)
72. Сергій Пашинський (101)
73. Валерій Писаренко
74. Зоя Шишкіна (82)
75. Володимир Макієнко
76. Юрій Крук
77. Ігор Рибаков
78. Яценко
79. Євген Шаго
80. Юрій Сербін

Дев'ятий десяток з невідомих причин знову відкрила Зоя Шишкіна, яку зопалу внесли до списку двічі – дивись номер 74.

81 ?Зоя Шишкіна
82. Віталій Чудновський, Торговельно-фінансовий банк "Контракт" (105)
83. Юрій Триндюк
84 Олена Бондар (126)
85. Святослав Олійник
86. Віталій Чепінога
87. Анжеліка Лабунська
88. Олена Бондаренко
89. ? Бутенко
90. ? Мєресьєв

91. Валерій Шаманов
92. Руслан Зозуля
93. Музика
94. Олена Шустік
95. Петро Кузьменко
96. Олександр Буджерак
97. Валерій Камчатний
98. Бондаренко
99. Олег Лукашук

100. В'ячеслав Передрій
101. Вітвіцький
102. Юрій Гнаткевич
103. Олійник
104. Гарегін Арутюнов, дніпропетровський бізнесмен
105. Степан Глусь
106. Черкаський
107. Олександр Радковський (110)
108. Віктор Затирка, ПРП
109. Лев Бірюк
110. Микола Головачук

111. Віктор Бондарюк
112. Бінькович
113. Антоніна Болюра, соратниця по ЄЕСУ
114. Михайло Поживанов
115. Петро Крупко, міністр Кабміну в уряді Тимошенко
116. Олена Вітенко
117. Маліч
118. Євген Зімін
119. Володимир Дончак
120. Володимир Скубенко

121. Євген Константинов
122. Микола Замковенко
123. Олег Косів, ПРП
124. Олександр Рябека (127)
125. Ігор Жиденко
126. Мовчан
127. Біба
128. Андрій Дубовой
129. Сергій Подгорний
130. Романов

131. Кондратюк

Так виглядає прохідна частина списку БЮТ.

Вищенаведені особи мають всі шанси потрапити до парламенту. Решті ж доведеться попрацювати, щоб БЮТу вдалося стрибнути через голову. Вінчав список чоловік з колоритним прізвищем Апостол.

Насамкінець Юлія Тимошенко попередила, що сподівається, що на цей раз "у списку обійдеться без прокажених".

Але, оскільки, за її словами, ідеальних списків не буває, БЮТ залишив відкритим партійний з'їзд, щоб мати змогу викинути зі списку тих, хто себе дискредитував або погано працював в ім'я блоку.

Вже у вівторок Тимошенко готова нести списки до Центвиборчкому. Втім, скоріше за все, цю процедуру доведеться відстрочити.

Президент Віктор Ющенко вже оголосив, що одним із пунктів умов для Віктора Януковича, є перенесення дати виборів.

Юлія Володимирівна проти цього, але певно доведеться примиритися. А от рішення Конституційного Суду, якщо воно буде негативним, ЮВТ не сприйме.

- КС сам вже значною мірою є дискредитованим через те, що силові структури оприлюднили безліч прикладів його корупції. Безумовно, є чесні судді, які не зап'ятнали себе ухваленням неправосудних рішень, але, на жаль, такому суду довіри немає. Ми не визнаємо такого рішення КС, - заявила вона насамкінець.

Чи виведе вона людей на Майдан? Лідер БЮТ обіцяє "використати всі демократичні засоби, щоб мафія Януковича не перемогла".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді