У Європі знають найслабше місце української Феміди

Понеділок, 23 квітня 2007, 08:40

230 з 283 рішень Європейського суду проти України пов'язані з невиконанням або затягуванням винесення рішень національних судів.

За словами уповноваженого Кабміну в справах Європейського суду Юрія Зайцева, іншою проблемою є тривалий досудовий розгляд, що складає близько 10% від усіх рішень, повідомляє "Дело".

Європейський суд також знаходив порушення, пов'язані з неефективним розслідуванням кримінальних справ, затягуванням досудового слідства, неналежними умовами утримання під вартою і відбуваннями покарання, юридичними неточностями, відсутністю розгляду справи незалежним і незаангажованим судом.

На думку директора Консультативного бюро із захисту прав людини Союзу адвокатів України Костянтина Бузаджі, чисельність звернень у Європейський суд пов'язана з тим, що не всі розуміють значення цього інституту.

Він не є ще однією судовою інстанцією, що йде "після Верховного Суду України", і не покликаний переглядати рішення українських судів.

Його задача лише у встановленні порушення прав і свобод громадян, що гарантуються Європейською конвенцією. Тому з багатьох звернень до розгляду доходять лише одиниці.

Європейський суд неодноразово акцентував увагу на тому, що рішення, винесене судом, залишається декларативним і не може гарантувати права на справедливий суд, якщо воно не буде виконане.

"Існуюча практика ще далека від розуміння того, що виконавча служба є частиною судової системи…тому судочинство закінчується з рішенням суду", - відзначає видання.

Проблеми правосуддя, до яких має претензії Європа, Міністерство юстиції планує вирішити за допомогою п'яти законопроектів. Вони вже знаходяться на розгляді Верховної Ради.

Ще п'ять законодавчих документів у сфері майнових, виборчих, процесуальних і інших прав Мін'юст планує розробити до кінця року.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді