"Контрольний удар Ющенка" на чотирьох сторінках, роздрукованих на принтері

Четвер, 5 квітня 2007, 11:53
Місяць тому, у розпал війни за повноваження між Кабміном і президентом, Віктор Ющенко випустив у бік уряду кулю, яка досягла своєї цілі лише зараз.

12 лютого цього року Ющенко своїм указом заснував бюлетень "Офіційний вісник президента України", ліквідований ним самим у 2005 році.

Відтак півтора місяці тому Ющенко повернув собі право офіційно оприлюднювати свої укази і не залежати від рупорів Верховної Ради і Кабміну – "Голосу України" і "Урядового кур'єра".

До такого кроку Ющенка підштовхнула ситуація з оприлюдненням закону про Кабмін, який значно обрізав його повноваження.

Того разу друкований орган Ющенку не знадобився. Проте вже за півтора місяці президентський вісник дав життя указу глави держави, яким Ющенко намагається повернути собі втрачені повноваження.

2 квітня президент розігнав Верховну Раду, про що о 21.10 повідомив українському народу по УТ-1. Але оскільки телебачення не є засобом офіційного оприлюднення розпоряджень органів влади, одразу ж поповзли чутки про те, що Ющенку не дадуть надрукувати свій указ в офіційній пресі.

Проте вже наступного дня стало відомо, що указ про розпуск парламенту таки оприлюднили. Але до цього часу українці так і не мають змоги його побачити у друкованому варіанті.

Як виявилося, указ надрукували саме в "Офіційному віснику президента" накладом три тисячі примірників. Проте знайти це видання, яке більше нагадує буклет, в газетних кіосках неможливо.

Увесь тираж одразу ж з державного підприємства "Преса України" рано вранці забрали працівники секретаріату президента, мабуть, побоюючись його знищення.

Видання з історичним указом Ющенка на шпальтах, який потрапив до "Української правди", виглядає, прямо кажучи, жалюгідно - так, ніби роздрукований на звичайному принтері.

Цей бюлетень у чотири сторінки не містить нічого іншого, крім самого документу.

Вихідні ж дані рупора Ющенка розкривають декілька цікавих моментів, які свідчать про те, що друкувався він поспіхом.

По-перше, це перший випуск "Офіційного вісника президента" з часів його відновлення. До цього друкувати у ньому свої документи Ющенку ще не доводилося.

По-друге, на титульному аркуші видання вказана дата 2 квітня. Тобто теоретично указ Ющенка набирає чинності з цього дня, хоча фізично на світ "Офіційний вісник президента" з’явився зранку 3 квітня. Бюлетень друкували вночі.

Як пояснили "Українській правді" у редакції "Офіційного вісника президента", спецвипуск доступний лише по розсилці, до якої потрапляють держслужбовці вищого рангу.

У виданні сказали, що це пов’язано з тим, що це перший випуск вісника, і він ще не придатний до повного тиражування. Тобто це підтверджує, що до друку він готувалося нашвидкуруч.

Але з другого півріччя вісник президента має стати загально доступним, а випускати його планують двічі на місяць.

Оприлюднення указу Ющенка у власному друкованому органі, хоч як убого він не виглядав, стало завершальним ударом Ющенка, яким він розправився з Верховною Радою.

Схоже, Ющенко готував собі тил, адже свідоцтво про державну реєстрацію "Офіційному віснику президента" видано 30 березня 2007 року, тобто на три дні раніше указу про розпуск парламенту.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді