Ющенко взяв Януковича у ПЛЮЩеві рукавиці

Понеділок, 14 травня 2007, 00:50

Цього моменту Іван Плющ чекав два з половиною роки. Патріарх вітчизняної політичної сцени мав усі підстави почувати себе ображеним – коли його вихованець став президентом України, але сам він не отримав гідної віддяки. Плющ не дочекався навіть призначення на посаду губернатора Київської області, куди його прогнозували після помаранчевої революції.

Сам Плющ вважає, що був одним із гарантів мирного завершення подій на Майдані. Він разом з Ющенком проводив сепаратні переговори на дачі у Кучми в розпал протистояння.

Зараз Плющ – знову в епіцентрі політичної війни. В результаті конфлікту між Віталієм Гайдуком і нинішньою командою Ющенка він став секретарем Ради національної безпеки.

Ротація у Радбезі, яка сталася в суботу зранку, виглядала сенсацією. Хоча насправді співвласник групи "Індустріальний союз Донбасу" міг звільнити свій кабінет на Банковій не зараз, а ще взимку. За розповідями джерел "Української правди", намір подати заяву про відставку Гайдук оголосив протягом різдвяних канікул.

Гайдук приїжджав у Карпати, де відпочивали Ющенко та Балога, з вимогою зупинити розроблений сценарій повернення президенту влади через дестабілізацію, який тоді починав втілюватися з об'єднаного бойкоту засідань парламенту з боку "Нашої України" та БЮТ, а продовжився в указах про розпуск Верховної Ради.

Ідеологом цієї лінії поведінки був Віктор Балога. Він, стверджують джерела, уже в той момент мав Івана Плюща у числі союзників. Незабаром екс-двічі спікер був призначений головою спеціально створеної Ради громадськості при президенті України.

Гайдук же виявився неготовий принести рейтинги свого бізнесу на вівтар як жертву для підняття рейтингів Ющенка.

У нинішній час, коли укази президента продовжують ігноруватися, команда Ющенка збиралася розхитати непоступливість Януковича і коаліцію з допомогою Ради національної безпеки.

Як розповів один з лідерів Партії регіонів, рішенням Радбезу пропонувалося покарати уряд за відмову виконувати указ президента і передати до РНБОУ частину функцій Кабінету міністрів.

Кілька тижнів тому різке засудження такого сценарію з боку посередників – послів США та Німеччини – зупинило його реалізацію. Зараз Юлія Тимошенко вимагає його втілення з новим завзяттям.

Крім того, Тимошенко збільшила тиск на президента з вимогою бути рішучим і проводити вибори 24 червня без участі Партії регіонів.

Дехто пов'язує надії на втілення такого розвитку подій разом із приходом Плюща на посаду секретаря Радбезу.

Про схильність зовні спокійного Плюща до радикальних і авантюрних кроків свідчить історія, яка сталася у розпал Майдану. Він разом з іншим близьким соратником Ющенка Михайлом Дорошенком придумали, як остаточно зламати Кучму і Медведчука – на Банкову під помаранчевими прапорами мали прибути... кілька танків з навчального центру сухопутних військ "Десна".

Однак нинішнє призначення Плюща, вірогідно, має інше за мету. Те ж саме, що і у випадку з поверненням Піскуна – прибрати неблагонадійні кадри з ключових посад. Тоді це був Медведько, зараз – Гайдук. Такі перестановки самі по собі вже є демонстрацією сили з боку Ющенка для вгамування Януковича.

Плющ і Азаров після перших консультацій у новому форматі. Фото прес-служби президента

Специфіка РНБОУ знайома Плющу можливо, найбільше з усіх нинішніх політичних лідерів – він був багаторазовим учасником цих зібрань у статусі двічі спікера Верховної Ради.

Призначивши Плюща секретарем Радбезу, Ющенко отримав кілька нових проявів.

По-перше, Банкова має авторитетного переговірника, демонструвати зневагу до якого не наважиться жоден з представників коаліції. Коли Плющ у 1991 році брав участь у "Новоогарьовському процесі" з реанімації Радянського Союзу, дехто з нинішніх опонентів Ющенка працювали цеховиками або рекетирами.

По-друге, прихід Плюща означає тріумф ідеї про широку коаліцію після виборів. Об'єднання найбільших політичних сил, хай вони навіть мають протилежний світогляд, є ідеєю фікс Плюща.

Ще в 2002 році Плющ прогнозував, що за підсумками тих парламентських виборів має виникнути коаліція блоку "Наша Україна", "За єдину Україну" та... СДПУ(о). Зараз він відстоює союз "Нашої України", Партії регіонів та... блоку Тимошенко.

По-третє, з призначенням Плюща Ющенко убезпечився від страхів, що за його спиною будуть плестися інтриги.

Перебуваючи на посаді секретаря РНБОУ, Гайдук підтримав ідею команди Януковича, і, зокрема, Володимира Радченка, про переформатування "Укрспецекспорту". Це мало не вивело державного торгівця зброєю зі сфери впливу президента.

Крім того, Гайдук не приховував свого наміру прибрати з ринку компанію "РосУкрЕнерго", небезпеки якої, схоже, Ющенко так і не зрозумів.

Прихід нового секретаря РНБОУ свідчить про те, що формат нинішнього протистояння звужується.

Раніше головними акумуляторами ресурсів для боротьби Ющенка були "Індустріальний союз Донбасу", представлений у команді президента Гайдуком, і група "Приват", яка зробила ставку на Віктора Балогу.

Саме вони мали дорадчий голос при ухваленні стратегічних рішень, з ними мали рахуватися в момент складання виборчих списків чи обрання формату коаліції.

Тепер, коли конкурента прибрано, Ігор Коломойський стане ексклюзивним спонсором майбутнього, вигаданого Ющенком – а на іншому полюсі йому протистоятиме Рінат Ахметов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді