Рада запропонує українцям зарплату по 2 гривні за годину

Понеділок, 14 травня 2007, 11:53

Верховна Рада може ввести мінімальну погодинну заробітну плату — 2,41 грн./годину.

Про це "Дело" повідомив член парламентського комітету з питань праці і соціальної політики Олександр Стоян.

За його словами, зараз комітет закінчує допрацювання відповідного законопроекту. Документ пропонують доповнити законодавчим визначенням мінімальної заробітної плати як "погодинної заробітної плати".

При нинішній мінімальній зарплаті 420 гривень мінімальна погодинна оплата праці повинна складати 2,41 грн./годину. Наприкінці року, коли мінімальна зарплата виросте до 450 гривень, мінімум погодинної оплати складе 2,71 грн./годину.

Уведення мінімальної погодинної зарплати підтримує і Кабінет Міністрів. Міністр праці і соціальної політики Анатолій Папієв упевнений, що в такий спосіб удасться підвищити соціальний захист громадян, відзначає видання.

Глава економічного управління Федерації профспілок Сергій Кондрюк, навпаки, упевнений, що прийняття закону без затвердження розміру мінімальної погодинної зарплати розв'яже руки роботодавцям.

"У підприємців з'явиться спокуса наймати працівників на неповний робочий день, на погодинну роботу. У результаті в людей буде неповний пенсійний стаж і неповні відрахування в соціальні фонди", — сказав Кондрюк.

Раніше у Верховній Раді було зареєстровано кілька законопроектів, автори яких пропонували установити фіксовану ставку мінімальної погодинної зарплати.

Автор одного з них — спікер Олександр Мороз — вважав за необхідне установити нижню планку погодинної зарплати на рівні 10 гривень для некваліфікованих робітників і 25 гривень — для кваліфікованих, а "нашоукраїнець" Володимир Вязівський — 12 гривень за годину для всіх категорій.

Проти таких ініціатив виступив уряд. Зокрема, Папієв вважає, що українська економіка ще не готова до впровадження цієї норми в повному обсязі.

Він повідомив, що якщо в середньому в місяці 172 робочих години, а, відповідно до законопроекту, щогодини роботи буде коштувати мінімум 10 грн./година, то мінімальна зарплата виходить близько 1700 грн. на місяць. (Зараз мінімальна зарплата в Україні — 420 грн.).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді