Що Янукович пропонує Ющенку? Текст "дорожньої карти"

Понеділок, 14 травня 2007, 15:01
"Українській правді" стало відомо, на що посилаються представники Партії регіонів, пропонуючи провести дострокові вибори восени. Це так звана "дорожня карта", яку Микола Азаров на засіданні уряду в п’ятницю пообіцяв доробити для президента.

На вихідних цей документ справді був завершений, і саме з ним представники Партії регіонів вийшли на засідання робочої групи по виходу з кризи.

План заходів, які, на думку соратників Януковича, мають передувати дню голосування, складається з трьох частин.

Перша – це закони, які необхідні для дострокових виборів. Серед іншого, Партія регіонів пропонує переформатувати Центральну виборчу комісію, щоб вони також отримали там свою квоту.

Причому разом зі зміною складу ЦВК пропонується цікавий механізм, який, на думку розробників, заблокує спроби поновлення через суд тих членів Центрвиборчкому, які будуть звільнені.

Для цього пропонується взагалі ліквідувати Центральну виборчу комісію, а на її місці створити Національну виборчу комісію. Оскільки ЦВК прописана у Конституції, то це вимагатиме змін до Основного закону на двох сесіях.

Отже, це ще одна причина, чому вибори, на думку Партії регіонів, не можуть відбутися раніше осені.

Крім того, тут записана вимога Партії регіонів створити державний реєстр виборців, що, на її думку, та всупереч всім прогнозам, можливо зробити до 1 вересня 2007 року.

Друга частина "дорожньої карти" – це зміни до законів про судову систему. Серед іншого Партія регіонів намагається позбавити Ющенка контролю над цією гілкою влади.

Як відомо, зараз президент має право звільняти суддів з адміністративних посад, тобто вирішувати, хто буде головою суду. Більшість з них зрозуміли перспективу втратити посаду, тому зорієнтувалися на Банкову.

Зараз Партія регіонів пропонує, щоб ці кадрові призначення президента відбувалися за погодження з прем’єром.

Третя частина дорожньої карти – створення умов, які б не дозволяли Ющенку та його наступникам на власний розсуд розпускати парламент. Для цього пропонується внести зміни до Конституції, де встановити "виключний перелік підстав" для оголошення дострокових виборів.

Також пропонується зобов'язати Конституційний суд в разі виходу указу президента про розпуск парламенту розглядати його на предмет законності у стислі терміни – протягом одного місяця.

Оскільки дорожня карта передбачає внесення змін до Конституції, то поруч з багатьма пунктами стоїть застереження, що їх реалізація можлива тільки у вересні.

При цьому Партія регіонів робить ще одну примітку: дотриматися графіку можна буде за умови, якщо законопроекти розглянуть у найкоротші строки, за умови реєстрації не пізніше 15 травня 2007 року та ще й надання їм грифу "невідкладні".

"З огляду на зазначене, лише не раніше 6 вересня 2007 року можуть бути створені правові підстави для ухвалення рішення про встановлення дати проведення позачергових виборів народних депутатів України в період 60 наступних днів", - міститься у резюме "дорожньої карти".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді