За мародерство у Чорнобилі тепер будуть саджати

Середа, 13 червня 2007, 12:27

Змінами до кримінального кодексу України введено кримінальну відповідальність за мародерство у Чорнобильській зоні.

Про це повідомив на брифінгу в Кабінеті міністрів міністр з надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич.

Зокрема, за його словами, стаття 267 ККУ передбачає відповідальність "за переміщення із зони відчуження будь-яких матеріалів без передбаченого законом дозволу або проведення дозиметричного контролю не лише накладенням штрафу, а й позбавленням волі до 7 років в залежності від ступеню порушення".

Перш за все, за словами Шуфрича, це буде стосуватись предметів, які можуть використовуватися в побуті, "риби, ягід та інших продуктів тваринницького походження".

"І якщо раніше ці порушення трактувалися як адміністративні, з сьогоднішнього дня вони будуть кваліфікуватися як порушення кримінального кодексу", - наголосив міністр.

Також, за його словами, згідно зі змінами до кодексу адміністративних правопорушень, проникнення в зону відчуження без дозволу відповідних органів, самовільне поселення у ній, знищення, пошкодження або перенесення знаків радіаційного забруднення або огорожі "тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів".

"А за конфіскацію знарядь вчинення правопорушення, а також на посадових осіб", за словами міністра, передбачено штраф у розмірі від 25 до 35 неоподаткованих мінімумів і також конфіскацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді