Українцям спростили поїздки на Захід

Понеділок, 18 червня 2007, 22:20

Євросоюз визначив фіксовану ціну на оформлення візи для українських громадян - 35 євро, а оформлення візи за три дні обійдеться в 70 євро.

Це випливає з Угоди про спрощення оформлення віз, підписаному в понеділок у Люксембурзі між Україною і ЄС, передає "Інтерфакс-Україна".

Багаторазову візу в ЄС терміном до п'яти років можуть одержати бізнесмени, журналісти, постійні члени офіційних делегацій і деякі інші категорії українців.

Відповідно до угоди, діти, пенсіонери, журналісти і багато інших категорій громадян будуть одержувати візи безкоштовно.

Крім того, передбачено, що плата за оформлення віз не стягується з близьких родичів, що відвідують громадян України, що мають право на проживання на території країни ЄС.

Не будуть платити члени офіційних делегацій, члени органів державної влади і місцевого самоврядування, конституційних і верховних судів, студенти, аспіранти і вчителі, що супроводжують їх під час поїздки.

Звільнені від плати за візу й учасники міжнародних спортивних, наукових, культурних і творчих заходів. До цієї ж категорії віднесені журналісти, пенсіонери, а також діти у віці до 18 років і діти у віці до 21 року, що перебувають на утриманні.

Угодою установлено, що рішення щодо запиту на оформлення візи приймається протягом 10 календарних днів з дати одержання заяви і документів, необхідних для оформлення візи.

Термін розгляду заяви може бути продовжений до 30 днів в окремих випадках, зокрема, у разі потреби подальшої перевірки наданих документів. У термінових випадках розгляд заяви може бути скорочене до двох або менш робочих днів.

Громадяни України, яким відмовили у видачі віз, можуть вимагати аргументації такого рішення, а також його оскаржити.

Великобританія, Ірландія, Данія, Ісландія, Норвегія входять у число країн, на яких підписане між Україною і ЄС Угода про спрощення оформлення віз не поширюється.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді