У Ющенка до ГУАМ є маленьке особисте побажання

Вівторок, 19 червня 2007, 13:20

Україна хоче домогтися від "Організації за демократію й економічний розвиток - ГУАМ" визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українців.

Про це президент Віктор Ющенко заявив у Баку (Азербайджан), відповідаючи на запитання журналістів, повідомляють "Українські новини".

"Ми хотіли б, щоб ГУАМ із цього приводу висловився й сформулював чітку, насамперед свою політичну позицію", - сказав Ющенко.

Він повідомив, що зараз сторони узгоджують тексти, але поки вони не повністю відповідають позиції української сторони, яка наполягає на тому, щоб формулювання було "геноцид українців".

"Тому ми домовилися, що зараз ми створюємо робочу групу на рівні міністрів закордонних справ, яка доробить найближчим часом ту редакцію, яку пропонує Україна", - сказав Ющенко.

Президент повідомив, що цю тему буде винесено на чергове засідання саміту ГУАМ, і, безумовно, рішення буде прийнято.

"Питання не в тому, що виникли якісь непрогнозовані диспозиції, мова йде про технологічну доробку цього питання", - сказав він.

Ющенко нагадав, що Голодомору давали оцінку в декількох різних формулюваннях, починаючи від резолюції ООН і закінчуючи законом, прийнятим Верховною Радою.

"Є оцінки, одна з яких сильніша, інша менш чітка, тому наша мета, безумовно, мати чітку позицію в ГУАМ", - сказав Ющенко.

За його словами, Україна наполягає на чіткій оцінці Голодомору як геноциду українців і веде про це переговори з іншими членами ГУАМ.

"Наша сторона працює над цією редакцією, і ми шукаємо ті аргументи, які б дали відповідь на деякі нюанси... але, безумовно, потрібно провести консультації щоб і та сторона, зокрема молдавська сторона, прийняла це в тому контексті, у тій редакції, яку ми виносимо, щоб продемонструвати повагу й до інших громадян і націй, які постраждали під час великого голоду в Україні", - сказав Ющенко.

Як відомо, у квітні Ющенко звернувся до парламентів всіх країн світу із проханням визнати Голодомор 1932-33 років актом геноциду українського народу.

В Україні в 1932-33 роках через Голодомор, за різними оцінками, загинули від 3 до 7 млн. осіб.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді