Чиновники багатішають так, що українці не встигають

Середа, 20 червня 2007, 09:53

З початку 2005 року зарплати чиновників збільшилися у 2,2 рази, тоді як середньостатистична зарплата українців зросла у 1,7 рази.

Як пише у середу газета "Дело", фонд заробітної плати працівників сфери держуправління в 2006 році склав понад 12 мільярдів гривень.

Водночас, за даними Держкомстату, рівень середньої зарплати українців у квітні знизився на 0,4%, а зарплати чиновників – на 1%. Тому Головне управління держслужби знову ініціює підвищення зарплат працівникам сфери держуправління.

За даними Головного управління держслужби, на кінець 2006 року в сфері держу правління працювало понад 613 тисяч осіб. Із них 265 тисяч – держслужбовці, 95 тисяч – чиновники органів місцевого самоврядування і понад 347 тисяч осіб – персонал держустанов.

За той же рік кількість співробітників сфери держуправління збільшилася більш ніж на 16 тисяч осіб. Рівень середньої зарплати виріс на 42%.

На думку експерта Центра імені Разумкова Андрія Биченка, розмір зарплати і кількість держслужбовців не впливає на ефективність роботи держустанов.

"Зарплати чиновників повинні залежати від ефективності роботи сфери держуправління, тобто від рівня розвитку держави. Різні міжнародні рейтинги вказують, що чиновники працюють неефективно. Потрібно проводити адміністративну реформу, а не збільшувати армію чиновників і підвищувати оклади", - вважає він.

Як відзначає видання, середня зарплата чиновників (1620 гривень) займає четверте місце за рівнем зарплат в Україні після фінансистів (2377 гривень), авіаторів (2360 гривень) і працівників транспортної сфери (1721 гривень).

У той же час середньостатистична зарплата українців складає 1161 гривню, а працівники таких галузей, як освіта й охорона здоров'я, одержують 600-800 гривень. Найменше заробляють працівники села (576 гривень).

Високі зарплати чиновників мали перемогти корупцію в ешелонах влади, але, як відзначає видання, посилаючись на статистику, кількість корупціонерів не зменшилася.

Начальник Головного управління держслужби Тимофій Мотренко каже, що в боротьбі з корупцією може допомогти тільки "принцип невідворотності покарання".

"Головним інструментом подолання корупції в держуправлінні має стати суспільний контроль і прозорість діяльності державних установ", - вважає Мотренко.

За інформацією "Дело", у 2004 році зафіксували 4411 фактів порушення закону про корупцію, у 2005 році - 6111, у 2006 році - 5862.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді