Віктор Ющенко готує велику кадрову чистку

Четвер, 19 липня 2007, 23:38
Секретаріат президента почав зачистку власного політичного поля. Наближення виборів вимагає призначення на обласному рівні ефективних та готових до всього керівників – не лише губернаторами, але й по вертикалі штабів мега-блоку. Часто ці лінії перетинаються, утворюючи те, що в народі називається адмінресурс.

Секретаріат президента планує відставку керівників чотирьох-шести областей, повідомляють джерела "Української правди" на Банковій.

Дуже вірогідним є звільнення губернатора Запорізької області Євгена Червоненка, також під сокирою ходять керівники Одеської області Іван Плачков та Івано-Франківської Роман Ткач.

Крім того, може позбутися посади керівниця Дніпропетровської області Надія Деєва, губернатори Тернопільщини Іван Стойко і Херсонщини Борис Сіленков.

Хоча при кожній зустрічі Євген Червоненко повідомляє про високий рейтинг довіри до нього в області, співрозмовники на Банковій звинувачують його у недостатній відданості роботі.

– Він дуже багато часу проводить в Києві. До Запоріжжя треба не навідуватися, а пахати там, - розповів один з наближених до Ющенка чиновників.

Крім того, чи не останньою краплею стали надто відверті (або зовсім абсурдні?) слова Червоненка в інтерв’ю газеті "Дело" про те, що він виділяв гроші на "Нашу Україну" в Запоріжжі, але їх... розікрали.

Прямою ознакою слабких позицій шести названих губернаторів є те, що вони не були призначені начальниками обласних штабів блоку "Наша Україна – Народна самооборона". Тоді як концепція Віктора Балоги передбачає, що голови обласних державних адміністрацій повинні бути керівниками штабів на підвладних територіях.

Так, розпорядженням Балоги, керівником штабу в Запорізькій області став не Червоненко, а Петро Сабашук – місцевий бізнесмен, який невдало балотувався на мера Запоріжжя в 2003 році.

Тоді Сабашук був членом партії "Реформи і порядок", але вважався близьким до Петра Порошенка – Оксана Білозір навіть влаштувала концерт в Запоріжжі на підтримку кандидатури Сабашука.

Втім, за деякою інформацією, керівництво штабу в Запорізькій області може бути переглянуто.

– За зверненням Балоги я повернувся з відпустки, у вівторок був у нього на прийомі..., - розповів Червоненко "Українській правді". - У нас в Запоріжжі відбулося засідання ради обласного осередку партії "Наша Україна", і дев'ять осіб виступили за те, щоб я очолив обласну організацію, одна людина була проти.

Також, за деякою інформацією, проти Сабашука начебто виступила Запорізька міська організація "Нашої України".

Однак особливість ситуації в тому, що Балога призначав керівника штабу всього мега-блоку, а не лише "Нашої України".

Сам Сабашук, розповідають джерела, не вірить у сили обласної організації "Нашої України" і згодний очолювати штаб, взагалі по-мінімуму спираючись на партію.

Інше цікаве призначення – у Дніпропетровській області керівником штабу став екс-прем'єр Юрій Єхануров.

За словами джерел, Єхануров начебто згодний повернутися і на посаду губернатора, але якщо його призначать повноцінним головою обласної адміністрації, без префікса "виконуючий обов’язки". А для цього треба згода уряду Януковича. Очікувалося, що питання Єханурова розглядалося на кримській зустрічі президента і прем’єра в четвер.

Іншим претендентом на керівництво Дніпропетровською областю є Микола Швець, який уже очолював регіон у часи Леоніда Кучми. Він завжди підтримував тісні стосунки з Ігорем Коломойським, який зараз має вплив на Банкову.

Тернопільським губернатором замість Івана Стойка може стати Михайло Полянчич, який уже є начальником обласного штабу помаранчевого блоку. Досі він очолював контрольно-ревізійну комісію "Нашої України", тобто був відповідальний за розв’язання внутрішніх конфліктів.

Більше інтриги з Івано-Франківським штабом.

Розповідають, що свого часу нинішній керівник області Роман Ткач був близький до групи "Приват" і в розпал їхньої війни з Григоришиним заводив на обленерго людей Коломойського. Але зараз ці стосунки начебто зіпсувалися.

І, що показово, керівником Івано-Франківського обласного штабу замість Ткача став депутат-нашоукраїнець Микола Круць.

Втім, кандидатом у губернатори Івано-Франківщини є зовсім інша людина. Як на повному серйозі стверджують інформовані люди з оточення Ющенка, це – керівник області часів Кучми Михайло Вишиванок.

Обласний штаб на Херсонщині очолив чинний губернатор Борис Силенков. Але це рішення також може бути переглянуто разом зі зміною влади у Херсонській області, яка продиктована нездатністю регіону вийти з економічної депресії.

І, якби зараз був живий Юрій Кравченко, не виключено, що в руслі останніх рішень секретаріату він би також розглядався як претендент на повернення в крісло губернатора.

Перспективи помаранчевих у Одеській області теж не задовольняють Банкову. Хоча Іван Плачков очолив обласний штаб, але це рішення може бути переглянуте на користь Віктора Бондаря – нинішнього заступника глави секретаріату президента.

Не виключено навіть, що Бондар стане губернатором Одещини на передвиборчий період. Хоча позиції Плачкова завжди залишалися сильними з огляду на статус друга і односельчанина Віктора Ющенка.

Загалом карта призначень керівників обласних штабів показала, що в "Нашій Україні" й далі намагаються звузити сферу активності "любих друзів".

По-суті, вплив Петра Порошенка обмежився Житомирщиною та рідною йому Вінниччиною.

У Вінниці обласний штаб очолив губернатор Олександр Домбровський, який давно був у орбітах Порошенка. Штабом на Житомирщині керуватиме близький соратник Порошенка Павло Жебрівський.

Але при цьому не слід забувати, що минулого тижня, не згодні з авторитарними методами Балоги, подали у відставку керівники організацій "Нашої України" у Вінницькій та Запорізькій областях Микола Сокирко і Юрій Артеменко.

Олександра Третьякова закріпили за Кіровоградщиною, де штаб очолив його друг Едуард Зейналов.

Несподіванкою стало призначення керівника Київського міського штабу "Нашої України – Народної самооборони". За перемогу помаранчевих у столиці відповідатиме... Микола Катеринчук.

Це виглядає як послаблення позицій Миколи Мартиненка, який очолював міську організацію "Нашої України". Але сам він стверджує, що особисто пропонував кандидатуру Катеринчука, оскільки той посідає п’яте місце в рейтингу кандидатів на мера столиці – після Омельченка, Кличка, Черновецького і Луценка.

Самовпевненість Мартиненка заснована на тому, що "Наша Україна" у столиці має не тільки широко розгалужену структуру, але й п’ять керівників районних адміністрацій. Тому Катеринчуку буде складно спертися на когось іншого.

Крім вище перерахованого, серед керівників місцевих штабів "Нашої України – Народної самооборони" майже немає несподіваних людей.

Так, штаб у Волинській області очолив губернатор Володимир Бондар.

Штаб на Закарпатті очолив брат глави секретаріату президента Іван Балога.

Начальником штабу в Луганській області буде Ілля Шевляк – заступник Владислава Каськіва у партії "Пора" і екс-заступник міністра молоді та спорту.

Ця територія вважається "мертвою зоною", де неможливо змінити електоральні баланси незалежно від постаті керівника. Наприклад, на минулих виборах Луганський штаб був парафією Давида Жванія. Завданням на цій території ставлять не набирати проценти, а не допустити фальсифікації.

Те ж саме стосується і Донецької області. Штабом помаранчевого мега-блоку на батьківщині Януковича керуватиме... екс-мер Івано-Франківська Зиновій Шкутяк. Напевно, це є втіленням формули "Схід і Захід разом" у політичній практиці.

Львівський обласний штаб "Нашої України – Народної самооборони" віддали губернатору Петру Олійнику.

Губернатор керуватиме штабом і на Рівненщині. Ці посади суміщатиме Віктор Матчук.

Губернатором Харківщини і начальником штабу за сумісництвом працюватиме Арсен Аваков.

На рідній Хмельниччині штабом керуватиме екс-міністр промислової політики Володимир Шандра, близький до зятя президента Олексія Хахльова.

Черкаський штаб очолюватиме губернатор Олександр Черевко, Чернівецький – губернатор Володимир Куліш, Полтавський – також губернатор Валерій Асадчев.

Начальником штабу в Сумській області – на батьківщині президента – буде губернатор Павло Качур.

Віру Іванівну Ульянченко зробили керівником штабу в Київській області, однак це рішення вважається неостаточним. Наприклад, уже після всього розглядалась можливість перепризначення на цю посаду Ксенії Ляпіної.

Штаб на Миколаївщині очолив досі маловідомий Богдан Дубас – секретар контрольно-ревізійної комісії "Нашої України", який також обирався депутатом Львівської обласної ради від Самбора. На минулих виборах він балотувався на 175 непрохідному місці в списку "Нашої України".

Втім, тут теж не виключені зміни, оскільки Дубас був призначений ще до того, як у Миколаївську область повернулася стара влада. Виконуючим обов’язки губернатора – тобто без згоди уряду – став минулого тижня Олексій Гаркуша.

Рештка романтиків у помаранчевій команді цьому тихо обурилися, тому що саме за керівництва Гаркуші у 2004 році тут було встановлено рекорд фальсифікації виборів способом голосування на дому.

Чернігівський штаб очолив ще один новоспечений в.о. губернатора Володимир Хоменко, який раніше працював першим заступником керівника Державного управління справами при Ющенку.

Заступник голови Севастопольської міської державної адміністрації Дмитро Базів очолив помаранчевий штаб у місті слави російських моряків.

І, нарешті, штаб "Нашої України – Народної самооборони" в Криму буде під керівництвом Сергія Василенка. Свого часу він був начальником управління Міністерства надзвичайних ситуацій на півострові, а відтак є людиною Віктора Балоги.

Підхід нового керівництва кардинально відрізняється від виборів-2006 року, проведених як зразково-показові виступи перед західними спостерігачами.

Тоді, щоб не було підозр в адмінресурсі, міністрам та губернаторам забороняли навіть думати про входження до списку. Тим же, хто хотів балотуватися, відразу пропонували писати заяву на відставку. З річної відстані такі спроби відокремити чиновника від електорального процесу виглядають наївними...

Нинішній список начальників обласних штабів – це більше ніж просто перелік партійних функціонерів. Це – можливі губернатори після виборів. А в майбутньому – ядро команди, з якою Ющенко піде на другий президентський термін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді