З життя державної еліти: недобудований маєток спікера Верховної Ради

П'ятниця, 27 липня 2007, 17:36
Розпуск парламенту став для Олександра Мороза неприємністю в особистому плані. За допомогою посади спікера він міг законним і зовсім безкоштовним способом вирішити житлове питання. Але, схоже, не встиг.

Державний санаторій "Конча-Заспа" – це обнесена триметровим залізним парканом територія, яка не має нічого спільного з профілакторієм або лікарською практикою.

Це містечко, де живуть перші особи України – минулого і сучасності: Віктор Ющенко, Олександр Мороз, Адам Мартинюк, Петро Симоненко, Леонід Кучма, Леонід Кравчук, Володимир Литвин. Є навіть "законсервовані" будинки Павла Лазаренка.

Цей анклав обладнаний усім необхідним спецзв’язком, має вихід на Дніпро та, напевно, є найбільш захищеною територією в Україні.

Саме резиденція президента, розташована тут, а не секретаріат на вулиці Банковій, є об’єктом номер один для Управління державної охорони.

Розкішні та скромні будинки колишніх і нинішніх чиновників відійшли їм у спадок.

Відповідно до закритої постанови Кабміну, після відставки президент, прем'єр і спікер парламенту одержують державну дачу в довічне користування. Цей атавізм радянських часів виглядає дико в сучасних реаліях, але є правдою. Про яку мало хто знає, оскільки урядовий документ виходить з грифом "не для друку".

Але Олександру Морозу не пощастило. Після свого першого спікерства в парламенті 1994-98 років йому віддали скромну будівлю на декілька кімнат. Там він і жив усі ці роки, навіть у розпал війни з Кучмою – не зважаючи на те, що дача тодішнього президента розташована по-сусідству.

Коли Мороз став спікером у 2006 році, на території держсанаторію "Конча-Заспа" не було нормальної дачі, яка б відповідала його новому статусові.

Будинок Володимира Литвина, що звели протягом його спікерства, закріпили за ним у довічне користування. Тому Морозу довелося жити у своєму старому будиночку.

Однак тривати так довго не могло. Одна справа – "моральний лідер нації", соціаліст-опозиціонер, покликаний поділяти страждання простого народу. А інша справа – "не перша, але і не друга людина в країні", якій за українською традицією пристало жити у нормальному "палаццо".

І закипіло в "Конча-Заспі" будівництво нового маєтку. Офіційно він би називався "резиденція голови Верховної Ради". Однак це велике питання, чи виїхав би Мороз з нового помешкання після закінчення його повноважень на посаді спікера. Литвин, наприклад, цього не зробив.

Оскільки ці питання вирішуються в індивідуальному порядку окремою постановою Кабміну, то і новозбудовану дачу могли би навічно закріпити за лідером соціалістів як екс-головою парламенту.

Недобудована резиденція голови Верховної Ради
Резиденція матиме два повноцінних поверхи плюс поверх під дахом

Тож для спікера почали зводити повноцінний двоповерховий будинок, метрів на 400 квадратних, де спокійно можна було би віддатися написанню політичних мемуарів у поетичній формі.

Територія надійно захищається від стороннього проникнення – навіть для гостей, які заїжджають до когось із мешканців закритого містечка, необхідно замовляти перепустки.

Враховуючи це, фотографії, які публікує "Українська правда", є поганої якості. Вони були зроблені навесні мобільним телефоном.

За словами Леоніда Кравчука, про те, що будується будинок для голови парламенту, знають всі усередині закритого поселення. "Чутки про те, що зводиться щось грандіозне, ходять на всю "Конча-Заспу". Але я не бачив – це по іншій лінії від мене", - розповів Кравчук "Українській правді".

Почалося все невдовзі після того, як Мороз сів у крісло спікера.

Литвин у інтерв’ю "Українській правді" в жовтні 2006 також підтвердив, що Морозу зводять будинок.

На питання, хто живе у вже існуючій резиденції Верховної Ради в "Конча-Заспі", Литвин сказав: "Адам Мартинюк. Для Мороза, наскільки я знаю, зараз починають будувати дачу. А поки Мороз живе там, де він і жив – на тій дачі, яка залишилася йому як колишньому голові Верховної Ради. Це скромний будиночок".

Будмайданчик розташований по-сусідству з Морозом
Будинок, закріплений за Морозом після попереднього спікерства в 1990-х

Керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк підтвердив "Українській правді", що для спікера почалося будівництво резиденції на території державного санаторію "Конча-Заспа", який перебуває в підпорядкуванні ДУС.

Один з депутатів з посиланням на джерела в апараті Верховної Ради розповів, що на це було спрямовано кошти, заплановані для зведення депутатського містечка за Києвом, від якого під тиском критики довелося відмовитися.

Після обрання Мороз одним зі своїх перших рішень зробив стратегічне призначення – поставив свого завгоспа парламенту.

Керуючим справами Верховної Ради став Дмитро Рудковський, який мав відповідний досвід у витрачанні державних грошей – до обрання депутатом він працював начальником управління Міноборони з розквартирування військ і капітального будівництва.

І вже через два тижні після того, як Мороз зайняв крісло у президії, він відчув радість перебування на бюджетному утриманні – коштом Верховної Ради спікер взяв з собою на футбол зятя з донькою і навіть помічницю Андрія Деркача, який тоді ще був депутатом-соціалістом.

За інформацією "Української правди", Рудковський рік тому звернувся до ДУСі, щоб на території "Конча-Заспи" виділили землю і надали дозвіл звести резиденцію для голови парламенту.

Прохання задовольнили – територію виділили в посадці кущів біля схилу Дніпра, прямо поруч із тим невеликим будинком, який займав Мороз.

Робилося це з розрахунком, щоб до резиденції спікера не треба було тягнути кабелі спецзв’язку, який і так був встановлений у нинішньому помешканні Мороза.

Однак трапилося непередбачене. Ющенко розпустив парламент, а будинок для Мороза добудувати не встигли. Переселення виявилося під загрозою.

"Українська правда" звернулася із запитом до керуючого справами парламенту Дмитра Рудковського. Відповідь здивувала.

"Щодо листа Інтернет-видання "Українська правда" від 19 липня ц.р., Прес-служба Апарату Верховної Ради України інформує про наступне.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз протягом 9 років проживав і проживає із сім’єю на державній дачі №2 у Конча-Заспі.

Переїзд сім’ї О.Мороза в інші приміщення не планується.

Кошторисом Верховної Ради України будівництво жодних дач не передбачено і не ведеться".

Останнє речення викликало нові запитання. Якщо не Верховна Рада, то хто будує резиденцію голови парламенту? Або що ж це за об’єкт зводиться поруч з нинішнім помешканням Мороза, якщо, за словами Ігоря Тарасюка, земля виділялася саме під будинок спікера?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді