Ющенко збирає клуб друзів-мільйонерів. Для другого президентського строку

Середа, 4 липня 2007, 23:12

Віктор Ющенко втретє за три роки президентства вирішив заручитися підтримкою великого бізнесу. В середу на Банковій зібралися представники та власники потужних компаній. Показово ставши на їх бік, Ющенко відсварив урядовців.

Коли восени 2005 року в секретаріаті президента вперше провели збори екс-олігархи, та нарада навіть не анонсувалася. Зараз журналістам не просто дозволили бути на протокольній зйомці, а навіть влаштували пряму трансляцію в прес-центр.

Наближення виборів змушує Банкову демонструвати дива лібералізму – для неї було важливо показати країні "суворого, але справедливого президента", на діалог з яким орієнтуються бізнес-еліти.

Показово, що зібрання проігнорували найбагатші українці, кожен з яких має індивідуальний графік прийому в секретаріаті президента.

Рінат Ахметов напередодні поширив прес-реліз із повідомленням, що його "надзвичайно щільний робочий графік" не дозволить прийти на збори.

Аналогічно вчинили й деякі інші бізнесмени. Напередодні у повідомленні прес-служби президента було названо прізвища запрошених, які, втім, на Банковій так і не з'явилися: Сергій Тарута ("Індустріальний союз Донбасу"), Олексій Порошенко ("Укрпромінвест", батько Петра Порошенка), Віктор Тополов (заявлений як представник групи "Київ-Донбас") і Борис Тімонькін (керівник Укрсоцбанку).

Власники "Індустріального союзу Донбасу" прислали молодшого партнера Олега Мкртчана. За деякою інформацією, Тарута в Угорщині готує візит Ющенка – він має відвідати тамтешнє підприємство "ІСД".

Показово, що від двох найбагатших українців – Ахметова і Пінчука – взагалі нікого не делегували на Банкову. Від групи Коломойського був присутній керівник "Приватбанку" Олександр Дубілет. Дмитро Фірташ також не з'явився на зустрічі – хоча його представником можна вважати Юрія Бойка. (Подробиці цього найближчим часом читайте на "Українській правді".) Тож вийшло, що з вищої ліги найбагатших прийшов тільки Костянтин Жеваго.

Олександр Ярославський тільки іде на Банкову і поки не знає, що почує від Ющенка комплімент
Сергій Тігіпко тепер просто бізнесмен
Валерій Хорошковський нещодавно звільнився з Банкової і тепер ходить сюди в гості. Фото Ганни Андрієвської

При вході підприємцям роздали блакитні папки з документами, де повідомлялася, серед іншого, мета їхнього запрошення на Банкову – "узгодження позицій щодо співпраці влади та великого бізнесу".

Останнім пунктом значилося підписання "меморандуму про напрями подальшої співпраці влади та великого бізнесу", однак в підсумку нічого подібного не сталося. Ющенко оголосив, що буде проводити такі зустрічі щоквартально. Аналогічний намір він мав і два роки тому.

Жоден з бізнесменів не запізнився до Ющенка. Вони розсілися по колу, очікуючи президента.

Як передвісник його появи, у зал зайшла прес-секретар Ірина Ваннікова. Вона тепло розцілувалася з російським підприємцем і власником Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату Вадимом Новинським. Виглядало це дивно з огляду на, здавалося, відсутність у цих людей точок дотику. Тим більше що раніше Новинський вирішував тут свої питання через Віру Ульянченко.

Ваннікова і Новинський. Прес-секретар і олігарх. Фото Ганни Андрієвської

Своє вступне слово Ющенко присвятив улюбленим темам, які напряму не стосувалися присутніх, але лягали у образ рішучого президента, який створюється останніми місяцями.

Ющенко повідомив, що події в політиці не вважає драмою, зате вони мають всі ознаки "чистилища брудної політичної системи".

"Я переконаний, що українська демократія не повинна дозволяти, коли пачками продаються мандати в стінах парламенту. Багато з вас були у стінах парламенту. Ви добре знаєте, з якого часу ця складна спадщина і ганебна історія", - сказав Ющенко, але не став вимовляти прізвище Кучми.

Він також вкотре заявив, що вибори невідворотні. "Те шоу, яке продовжується деякою політичною силою, проводиться з одною місією – треба зберегти хорошу міну при надзвичайно поганій грі. Вибори відбудуться! Хоче хтось йти – хай іде на вибори, не хоче хтось йти – хай не йде на вибори. Це право політичної сили! Це не є трагедія!"

Але Ющенко торкнувся подій, які стосуватимуться і післявиборчого періоду: "Ми сформуємо уряд, який буде проводити, безумовно, національну політику".

Що значить слово "ми" в даному контексті, президент не роз'яснив. Хоча мав би, бо за чинною Конституцією уряд формує не він, а парламентська коаліція.

Втім, трохи далі Ющенко дав зрозуміти, що цій Конституції залишилося недовго, а взяти участь у її переробленні запросив... самих бізнесменів.

"Я не хочу, щоб далі поправки до Конституції виписували три людини, а потім нагинали всю країну. Ви є партнерами в цьому процесі. Я апелюю до вас із проханням просто зайняти в цьому процесі активне місце як громадяни, позиція яких не байдужа".

Тут він вступив із собою в протиріччя – адже буквально перед цим Ющенко закликав відділити владу від бізнесу.

"Переконаний, шановні бізнесмени, що в парламент повинні йти люди, які хочуть займатися політикою. І я вітаю тих бізнесменів, які сказали: "я буду чесно вести бізнес, і необов’язково володіти мандатом, щоб конкурувати на ринку". Я дякую за таку позицію".

"Олександр Владленович, я перш за все це кажу на твою адресу", - сказав Ющенко, звертаючись до співвласника "Укрсиббанку" Олександра Ярославського.

На минулих виборах він під впливом своїх нових партнерів з французького BNP Paribas відмовився від політичного прикриття. А на "ти" Ющенко з часів, як брат Ярославського був одним із спонсорів і балотувався за списком "Нашої України" на виборах-2002. Щоправда, майже відразу він був виключений з фракції за відмову підкорятися рішенню.

Ющенко агітує бізнесменів...
...ті його уважно слухають. Таріел Васадзе ("УкрАвто") і Олександр Дубілет ("Приват")
Юрій Бойко в якості міністра та близького друга Дмитра Фірташа. Фото Ганни Андрієвської

Ющенко додав, що свою роботу новий парламент повинен почати зі скасування "необмеженої депутатської недоторканості".

"Це ганебна історія в нашій політичній практиці! Необмежену депутатську недоторканість мають 22 країни – Афганістан, Ірак, Ліберія, Ємен, Зімбабве, - назву останньої країни Ющенко вимовив з особливою огидою, - І не хочу цей ряд далі продовжувати. Мені здається некоректним перебування в цьому ряді України, яка заявила про свої демократичні пріоритети".

Ця теза напевне потрапить у набір виборчих гасел не лише "Нашої України"-2007, але і виборів президента-2009. Ющенко не уточнив, що значить термін "необмежена депутатська недоторканість" – тому що в кожній країні існують свої правила притягнення народних обранців до відповідальності.

Продовжуючи загравання, Ющенко також покликав великий бізнес разом написати Податковий кодекс: "Я хотів би, шановні колеги, щоб ви були його співавторами. Даю слово, я його не підпишу, якщо не буде вашого акцепту на ті чи інші норми".

Ющенко розкритикував продаж "Луганськтепловозу" росіянам за стартовою ціною. "Та приватизація ще більше дискредитує країну. Я не знайду серед економічних оглядачів чи серед бізнесу людину, яка підніме руку і скаже: ви знаєте, я готовий своїм інтелектом захистити принципи, модель приватизації "Луганськтепловозу".

Але всі проблеми, за словами Ющенка, у бізнес приходять з політики.

"Якщо ми будемо дозволяти разом з вами політичну корупцію, не запитуйте мене, чому існує рейдерство. Рейдерство – це рідна сестра політичної корупції! Якщо ми не призупинимо політичну корупцію, не запитуйте: "Чому існують відкати ПДВ, чому ПДВ не оплачується своєчасно?" Не запитуйте ну дуже багато речей!" - додав президент.

"Ми є свідками, як за два роки зроблено майже три тисячі рейдерських атак! Це перерозподіл власності. Колеги, це зачіпає вас! Я готовий бути ініціатором ідей, які ви сформуєте для змін законодавства", - Ющенко ще раз запропонував спертися на нього.

"Немає святої корови, немає табу, які б ми не могли змінити як в одну, так і в другу сторону. Я просто закликаю це робити в рамках довірливого і чесного діалогу", - відкритість Ющенка не мала меж.

Хоча проблема захоплення власності була заявлена однією з тем зустрічі, однак її торкнувся тільки один учасник – Костянтин Жеваго. Його самого багато хто вважає провідним рейдером (другим після Коломойського). Він же назвав головним рейдером... державу.

Виступ Жеваго став єдиним сплеском емоцій на цій зустрічі. 33-річний бізнесмен, який в червні вдало розмістив акції на Лондонській біржі, сипав англомовними термінами і теоретичними знаннями.

– Ніколи fund-менеджери з Нью-Йорка, Токіо, Гонконгу, Сінгапуру не будуть дивитися на цю країну! Поки будуть такі приватизації як "Луганськтепловозу", генерації, дистрибуції...

Костянтин Жеваго та Ігор Воронін. Фото Ганни Андрієвської

Жеваго, який є членом блоку Тимошенко, повернувся до віце-прем'єра Азарова.

– Я ставлю питання вам, Миколо Янович! Чому холдингова компанія "АвтоКраз" не отримала жодної копійки відшкодування ПДВ? І воно вже досягло 80 мільйонів! Може, тому що я – в опозиційній фракції? Мало того, що з мене вимагають хабар. Якщо ні, податкова відповідає – ідіть у суд!

Азаров промовчав.

Тут Жеваго показав, що добре знайомий з керівником палати в господарських справах Верховного суду Іваном Шицьким.

– Іван Богданович вам розповість – поки ми дійдемо до Верховного суду і восторжествує правосуддя, то пройде 18 місяців! А потім прийде ще двадцятирічний хлопчик, який напише новий акт і скаже: "Не подобається – знову ідіть у суд". Таке трапляється регулярно!

"Держава, на жаль, у нас головний рейдер. І зробіть щось із фондовим ринком", - рознервувавшись, Жеваго вдруге прочитав сказане три хвилини тому.

"Інакше буде катастрофа! Нічого не коштуватимуть активи ні Парцхаладзе, ні Жеваго, ні Новинського ні ІСД! Врешті-решт інвестори підуть звідси зі збитками, продадуть акції та скажуть: "Ми ставимо хрест на цій країні", – додав Жеваго і завершив, - Дуже дякую!"

– Дуже правильно говорите! – похвалив його Ющенко. – Микола Янович, треба зробити окрему зустріч разом з податковою, щоб подивитися у їхні ясні очі. Механізм знайдемо – я вам даю слово! Бо нами починає керувати клерк...

Азаров і тут промовчав. А коли черга виступу дійшло до нього, Ющенко вирішив підтримати бойовий дух першого віце-прем'єра.

"Зверніть увагу, як Микола Янович говорить українською мовою. Інколи навіть пробивається галицький акцент", - сказав президент. Очевидно, він розраховував зробити комплімент, але присутні почали посміхатися, а сам Азаров почервонів.

Азаров + Плющ = широка коаліція. Фото Ганни Андрієвської

Між тим у своєму виступі Азаров ніяк не прореагував на закиди Жеваго. Розповів про райдужні темпи зростання економіки, на фоні чого мала залишитися непомітною безрадісна новина – уже який рік поспіль уряд не встигне ухвалити та ввести в дію Податковий кодекс з 1 січня.

"Наша задача – ухвалити його в 2008 році, щоб на його базі готувати бюджет 2009 року. Якщо вже і тоді ми цього не зробимо, то вважайте, що з цим завданням ми не впорались", - окреслив Азаров зону своєї відповідальності.

Коли черга виступати дійшла до керівника "УкрГазЕнерго" – доньки "РосУкрЕнерго" – Ігоря Вороніна, в залі пожвавішало.

Останній конфлікт в цієї компанії, який виник з "Індустріальним союзом Донбасу", стосувався того, хто повинен платити за зберігання газу в сховищах. І тут Ющенко підтримав "ІСД".

– Хто той розумник, що придумав, щоб витрати на зберігання газу покласти на споживача? Чому за це не платить постачальник? – обурено кинув президент, звертаючись до Вороніна.

– Бо "УкрГазЕнерго" працює з рентабельністю лише 2 відсотки, - пояснив керівник газового монополіста і запустив фірмову тезу, що треба бути вдячним "РосУкрЕнерго", бо ціни на газ, який вони постачають, найнижчі в Європі.

На цьому конфліктні теми вичерпалися, а виступ керівника "Стиролу" Володимира Яновського взагалі мав стати бальзамом для президента:

"Вікторе Андрійовичу, я хочу подякувати, що ви нас збираєте! Ми – еліта нації, і зростання економіки з'являється не десь, а в наших головах, і потім воно покладається на папір та реалізовується".

Компліменти від Ющенка не змусили себе чекати: "Шановні колеги, я закликаю вас до одного: ми – одна команда! Команда чиновників і бізнесменів... І ваша думка така ж важлива, як міністра фінансів. Ми повинні почуватися однією родиною".

І хто після всього цього скаже, що Ющенко не почав готуватися до виборів президента?...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді