Чи мав Рудьковський частку в операціях "Криворіжсталі"?

П'ятниця, 10 серпня 2007, 17:59

Міністр транспорту Микола Рудьковський претендує на роль найбільш скандального міністра уряду Януковича. За останні два роки соціаліст встиг відзначитися у кількох гучних історіях – від скандалу навколо шикарного "Астон Мартіна" до "фосфорної" аварії на Львівській залізниці.

Не менш скандальним виявився стиль життя міністра-соціаліста, який мешкає у котеджному містечку "Золоті ворота" за Конча-Заспою. Житло Рудьковського ціною у 2 мільйони доларів ніяк не відображене у звіті про його доходи за 2006 рік, який він подав до "Урядового кур’єру" ще навесні.

"Українській правді" й досі не вдалося отримати декларацію міністра, хоча запит редакцією був відправлений майже місяць тому. Не відповів він і на питання про джерела коштів, які дозволяють йому такий стиль життя. Натомість до УП потрапили документи, які можуть пролити світло на питання про походження доходів Рудьковського.

Цього тижня міністр транспорту отримав нову порцію звинувачень від колишнього заступника Юрія Луценка у міліції Геннадія Москаля, який балотується на виборах за списками "Нашої України–Народної самооборони".

На прес-конференції у четвер Москаль заявив, що Рудьковський причетний до офшорних компаній, які займалися відмиванням коштів в сумі 8,8 мільйонів євро і 8 мільйонів доларів.

За даними Москаля, ці компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах, а також в Лівані, у 2005 році заробляли на торговельних операціях за участю "Криворіжсталі", коли комбінат перебував у стані повторної приватизації.

Мотиви появи "компромату" на Рудьковського в передвиборчий період є очевидними. Луценко і Москаль є трансляторами виборчого месіджу помаранчевого мега-блоку про "хрестовий похід проти корупції" та необхідність скасування депутатської недоторканості.

Водночас, працюючи на чолі МВС, вони мали достатні повноваження, щоб повноцінно розслідувати цю історію. Можливо, зупиняло те, що в 2005 році Луценко був міністром по квоті Соцпартії, а навесні 2006 він брав участь у місцевих виборах за списками соціалістів.

Однак, як вдалося з'ясувати "Українській правді", наведена Москалем історія справді проходила за матеріалами міліції.

У розпорядження редакції потрапила довідка, яка була підготовлена одним із підрозділів МВС і датована 20 липня 2006 року.

Так, згідно з документом, у травні 2005 року німецька поліція почала розслідування за підозрою у відмиванні коштів відносно фірми "Transalpina GmbH".

Ця компанія зареєстрована у Мюнхені, а підставою для розслідування стало повідомлення банку про сумнівні операції на рахунку.

Через місяць, у червні 2005 звернення такого ж змісту надійшло від Головного кримінального комісара Німеччини до заступника міністра внутрішніх справ Олександра Бондаренка.

На рахунок фірми "Transalpina" з 20 травня 2005 року надійшло 8 мільйонів 800 тисяч євро та 8 мільйонів 10 тисяч доларів США.

Відправниками коштів виступали офшорні компанії "Rochister Hause Trading Ltd" з Британських Віргінських островів та "International Transit S.A.L. Offshore" з Лівану.

Німецька поліція також встановила людей, причетних до всіх цих компаній. Керівниками "Transalpina" є український громадянин і земляк Рудьковського по Чернігову Ігор Стельмах і громадянин Німеччини та Росії Павло Коренбаум, що проживає у Мюнхені.

Представником ліванської фірми є громадянин України Яременко Я. А., а представником "Rochister Hause Trading Ltd" – рідний брат Рудьковського Сергій.

"На переконання німецьких правоохоронних органів, організаторами і замовниками трансакцій, що розслідуються, є представник фірми "Rochister Hause Trading Ltd" в Україні Павло Бондар та Микола Рудьковський", - сказано в міліцейській довідці.

За міліцейськими даними, перерахування коштів на рахунок "Transalpina" проводилося нібито на виконання контрактів, укладених Бондарем від імені "Transalpina" з українськими підприємствами "Криворіжсталь" і "Одеський припортовий завод", які тоді перебували в держвласності.

Гроші надходили нібито за постачання виробів з металу та міндобрив. Далі товар продавався посередникам – тим самим офшорним фірмам "Rochister Hause Trading Ltd" і "International Transit S.A.L. Offshore". Ті продавали товар  Іраку, Ірану, Алжиру та Індії.

Під час здійснення таких операцій, як свідчать джерела у міліції, різниця в ціні товару між першим і другим посередником складала понад 5 мільйонів євро.

На момент проведення слідства німецькі правоохоронці допитували керівників "Transalpina" Коренбаума і Стельмаха. Останній підтвердив посередницький характер участі його фірми в експортних операціях "Криворіжсталі" і "Одеського припортового заводу". Українські ж правоохоронці намагалися з’ясувати у своїх німецьких колег процесуальний статус Коренбаума, Стельмаха, Бондаря і Сергія Рудьковського.

На даний момент невідомо, в якому стані перебуває справа. За даними джерел, в часи Луценка вона була передана до Кривого Рогу. Невідомо також, хто на українських підприємствах брав участь у схемі, дозволяючи продавати свій товар за заниженою ціною.

Але з документів, отриманих "Українською правдою", випливає, що вона діяла у період "безвладдя" на "Криворіжсталі", коли тривали судові розборки між колишнім власником підприємства Віктором Пінчуком і державою.

Найбільшими супротивниками повторного продажу "Криворіжсталі" тоді виступали соціалісти. Зокрема, голова Фонду держмайна Валентина Семенюк заявляла, що "не слід різати курку, яка несе золоті яйця". Всі також пам’ятають демарш Семенюк безпосередньо перед стартом конкурсу 24 жовтня 2005 року. Вона подала у відставку, пояснивши свій крок "брудними іграми" навколо реприватизації комбінату.

P.S. Сам Микола Рудьковський свою причетність до офшорних оборудок відкидає. У відповідь на озвучені Москалем звинувачення міністр транспорту сказав:

"Я не маю ніякого відношення до всього, що було сказано. У пана Москаля й усіх інших, будучи на своїх посадах, було досить можливостей, щоб установити мою причетність хоча б до чогось".

Керівник прес-служби Мінтрансу Вікторія Бутенко в коментарі "Українській правді" сказала, що факти, викладені у заяві Москаля – сфабриковані. "Єдиний коментар, який може бути з приводу цієї ситуації – що це політично сфабрикований компромат, про що заявляв пан Рудьковський", - сказала вона.

На прохання прокоментувати причетність брата Рудьковського Сергія до однієї з офшорних компаній Бутенко відповіла, що "уточнювати сфабриковані факти немає сенсу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді