"Наша Україна": прощальний слід Порошенка і дебютна тінь Коломойського

Четвер, 2 серпня 2007, 23:44

З часу приходу Віктора Балоги до керма "Нашої України" з'їзди партії стали значно коротшими, а обговорення ключових питань втратило свій демократичний, близький до базарного колорит.

У четвер з'їзд "Нашої України" ще раз затвердив свою частину виборчого списку мега-блоку. Питання про його створення, а також про злиття в єдину партію після виборів навіть не обговорювалися, а просто голосувалися майже одноголосно "за".

Якщо користуватися мовою штампів, то Віктор Балога – це типовий "сірий кардинал" в "Нашій Україні", який має пульт дистанційного управління цією структурою. Він навіть не прийшов на з'їзд рідної партії – так само, як Медведчук проігнорував останній з'їзд СДПУ(о).

В’ячеслав Кириленко на початку зібрання вирішив показати, що він не є лише номінальним представником чиїхось інтересів. Він прямо в мікрофон обурився, що вчасно не включили фонограму гімну.

У своєму виступі Кириленко ще раз заявив, що головною умовою участі в мега-блоці для інших партій є рішення з'їздів про об'єднання після виборів. Інакше біло-блакитних не перемогти.

– Ми стали свідками небувалого зростання державного боргу, небувалого зростання інфляції, зростання кількості чиновників та віце-прем'єрів, - змалював він стан, до якого коаліція довела країну.

На відміну від них, помаранчеві, упевнений Кириленко, робили все правильно.

– Уряд Єханурова у край несприятливих умовах домігся для України ціни на газ 95 доларів, - заявив він. Кириленко забув, що автора цих домовленостей Олексія Івченка кілька місяців тому цей самий з'їзд вигнав з числа кандидатів у депутати.

Єдина конфліктна хвиля на зібранні виникла під час обговорення списку партії. А причиною цього вкотре став Петро Порошенко. Цього разу – через сенсаційне рішення не балотуватися до наступного парламенту.

Порошенко збирався приголомшити всіх такою новиною безпосередньо на з'їзді, однак домогтися цього ефекту йому завадив Кириленко, який оголосив про це напередодні. При чому виглядало так, що наче не Порошенка відмовився самостійно, а його банально не захотіли брати. Зіпсувавши публічну презентацію Порошенку, Кириленко тріумфував – він поквитався зі своїм давнім опонентом.

Коли на з'їзді ухвалили список "Нашої України" за основу, на трибуні з'явились представники Запорізької та Донецької областей, які спробували відстояти Порошенка.

Однопартієць з Токмака Запорізької області, де партійна організація останні роки орієнтувалася на Порошенка, запропонував віддати своє місце. Після чого настала черга і самого Петра Олексійовича.

– Я хотів би звернутися зі словами величезної вдячності за ті сотні дзвінків, які я отримав після вчорашніх повідомлень про те, що в списку нема Порошенка. Дві обласні організації висунули мене в кандидати. Але я хотів би зняти цю інтригу – ніхто крім мене за мене рішення не прийме. В’ячеслав Анатолійович (Кириленко) може бути свідком, як і Віктор Балога, що три дні тому я отримав від президента надзвичайно цікаву пропозицію сконцентруватися на фаховому напрямку, економічному..., - повідомив Порошенко.

Далі були спогади, як порошенкіна фракція "Солідарність" у 2000 році підтримала прем’єра Ющенка, а в 2001 через нього ж пішла в опозицію, як "незважаючи на труднощі і конфлікти", зібрав у 2002 з'їзд "Нашої України" і як ця сила набрала рекордні відсотки на виборах – за його керівництва штабом.

– Тому менше пафосу, менше надриву! Це спокійне, правильне, вивірене рішення. І ще раз спасибі тим, хто дав мені вчора своєю підтримкою відчути, що це моя партія, - сказав Порошенко на завершення виступу і пішов.

– Будь-яка обласна організація, яка наполягає на присутності Петра Порошенка в списку, може поставити це питання на голосування, - ніби видавив з себе слова Кириленко. Він знав, що це – безпрограшна гра, бо досягнута домовленість між Порошенком і Ющенком за будь-яких рішень з'їзду не передбачає його балотування.

– Та ні, Славо, я беру самовідвід... - відрізав у відповідь Порошенко.

Але Кириленко на цьому не зупинився.

– Якщо вже пішла така відверта дискусія, то хочу сказати, що президія партії вашу заяву не розглядала. Жодного звернення Петра Порошенка щодо відмови його від балотування не було. Бо це прерогатива політичної ради і з'їзду. Політична рада з цього приводу вчора визначилася. Якщо є потреба винести ще раз, може винести. Нема? Тоді продовжуємо обговорення, - Кириленко знову спробував показати свою зверхність.

Він аж занадто намагався презентувати звільнення від Порошенка як власне досягнення в боротьбі за "очищення партії".

Порошенко тим часом вийшов до журналістів, але нічого нового повідомити не захотів. Сказав, що в списку залишається його 72-річний батько. На питання, ким він буде в майбутньому, відповів: "Я вже 10 років працюю в цій країні Петром Олексійовичем Порошенком". Після чого залишив і парк КПІ, де відбувався з'їзд. Порошенко зробив все, щоб не виглядати на людях пригніченим, а його відхід не виглядав як поразка.

Порошенко робив вигляд, що не втратив місце в списку, а звільнився від великої обузи

Секрет такої поведінки "Українській правді" став відомий від одного з поінформованих джерел. Насправді між Порошенком і Ющенком було досягнуто домовленості, що Порошенко очолить Національний банк України. При цій телефонній розмові також були присутні Кириленко і Балога.

Ще один доказ на користь цього – прізвище голови Нацбанку Володимира Стельмаха з'явилося у виборчому списку "Нашої України".

Втім, згода на таку комбінацію – великий ризик Порошенка, що як ніхто інший знає ціну таким не стільки домовленостям, скільки "розводкам".

Наприклад, коли Порошенко писав заяву про складення депутатських повноважень, то мав гарантії від Ющенка, що він та семеро людей з його орбіти отримають позиції у прохідній частині нового списку.

Однак реалізація цієї обіцянки виглядала так, що місце для кожного депутата довелося виривати зубами. Найбільший спротив чинився кандидатурі самого Порошенка. Дійшло до того, що, за деякою інформацією, його готові були завести до загального списку за квотою "Народної самооборони".

Крім того, Порошенко не зміг би співіснувати на одному гектарі зі своїм давнім опонентом Ігорем Коломойським, який зараз посилює вплив на пропрезидентську партію.

До того ж приниження, яким супроводжувалося вибивання номерів у списку, не відповідало попередньому статусу Порошенка, який починав як директор-розпорядник "Нашої України".

Однак насправді Порошенко іде в нікуди. Обрання голови Нацбанку потребуватиме голосування у парламенті. І, зрозуміло, що без підтримки хоча б частини Партії регіонів отримати цю посаду Порошенку буде складно. Він має давні стосунки з братами Клюєвими, але їхня роль у донецькому рухові постійно зменшується. Натомість зростає вплив Колеснікова, який не пробачив Порошенку власний арешт 2005 року.

Очевидно, що Ющенко погодиться на Порошенка, якщо той сам знайде голоси за свою кандидатуру. Але ситуація ускладнюється тим, що, очевидно, посада глави Нацбанку буде розігруватися в коаліційних торгах.

Так вже було в 2003 році, коли знімали того ж таки Стельмаха для працевлаштування Сергія Тігіпка. А Порошенко, який тепер більше не буде депутатом парламенту, матиме віддалений доступ до цих переговорів.

З іншого боку, відхід від партійних справ має зменшити вантаж зобов’язань Порошенка по фінансуванню партії та наданні ресурсу "5 каналу". Крім того, Порошенку вдасться зберегти у прохідній частині кілька своїх людей.

За словами джерела, саме формування списку "Нашої України" супроводжувалося скандалом.

– Спроби Віктора Балоги призначити виконуючим обов’язки губернатора Дніпропетровської області Миколу Швеця, який є людиною Коломойського, відбувалися в обхід президента. Коли Ющенко про це довідався, він розлютився. Тому Балога потрапив під гарячу руку, а за основу був взятий список, підготовлений не ним, а В’ячеславом Кириленком, - розповів "Українській правді" співрозмовник з числа лідерів партії.

Кириленко відбився від рук Балоги

Останній з'їзд проявив нові тенденції у "Нашій Україні". Так, серед кандидатів у депутати від цієї структури є Ігор Палиця з "Укрнафти". Це – квота Ігоря Коломойського, якого називають головним донором нинішньої кампанії.

Палиця останнім часом став частим гостем у секретаріаті президента. Також деякий час розглядалася можливість включення до списку Геннадія Корбана – ключового партнера Коломойського.

Крім того, посередником Коломойського був і залишається Олександр Третьяков, який зумів уникнути люстрації "любих друзів", під яку потрапив Порошенко.

Третьяков останнім часом зблизився з В’ячеславом Кириленком – настільки, що Балога побачив у них внутрішніх конкурентів.

У списку є й чимала група людей Третьякова – начальник Кіровоградського облштабу Едуард Зейналов, заступник губернатора цієї області Анатолій Ревенко, керівник Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан, екс-керівник "Надрами України" Володимир Каретко, екс-прес-секретар президента Ірина Геращенко і Володимир Слівнов – директор фірми "Рур Груп С.А.", створеної Третьяковим і Зейналовим.

В списку також є ще одна дивна постать, пов’язана з Кіровоградською областю, що є вотчиною Третьякова – за списками "Нашої України" висунули 1-го заступника начальника управління СБУ в Кіровоградській області Валерія Гончара.

Спроби "Української правди" запросити Третьякова на інтерв’ю про його стосунки з Коломойським наштовхнулися на нервову реакцію.

– Я інтерв’ю жовтим виданням не даю. Для вас велика честь, що ви просто стоїте поруч зі мною.

На цих виборах партійна каса пройшла повз Третьякова. Її контролюватиме сам Балога

Серед цікавих прізвищ, які потрапили до списку "Нашої України": до недавнього часу гендиректор черкаського "Азоту" Володимир Белий – це підприємство належить харківському мільйонеру Олександру Ярославському, є батько і син Анатолій і Олексій Гриценки, є Станіслав Довгий та його брат Тарас – батько і дядько секретаря Київради.

Кидається в очі велика кількість людей Віктора Балоги. "Українській правді" вдалося нарахувати щонайменше десять. Серед них є, зокрема, і Анатолій Колібаба – голова Ужгородської райдержадміністрації. Саме він на з'їзді 2005 року почав кампанію проти "любих друзів", закликавши до "очищення партії".

Є в списку і двоюрідний брат Балоги мер Мукачевого Василь Петьовка, є радники глави секретаріату Анатолій Медвідь і Сергій Лук’яненко, є Ігор Кріль – очі Балоги, його перший заступник в штабі.

З висунутих у четвер кандидатів до орбіти Балоги можна віднести таких, як Степан Барна (молодіжна "Наша Україна"), Галина Гороховська (Мукачівська трикотажна фабрика), Микола Ковач (Закарпатський угорський інститут), Василь Кушілка (Тячівська райрада), Михайло Турянчик (начальник управління в Закарпатській обладміністрації) і Микола Шкарабура (Університет цивільного захисту Міністерства надзвичайних ситуацій).

Гарантій, що 7 серпня всі ці люди потраплять до остаточного списку мега-блоку, немає. Очевидно, що всім місця не вистачить, навіть в непрохідній частині. У затвердженому списку 383 людини, тоді як квота "Нашої України" в блоці складає 243 позиції.

Але скандалу з цього на з'їзді не вийшло – тільки кілька виступів невдоволених.

– Виходить, люди будуть викреслені зі списку! Але ким викреслені? Не делегатами з'їзду, не обласними конференціями. Я вважаю, це не є демократичним, - обурився представник Полтавської області.

– Від з'їзду до з'їзду ми не знаємо, чи буде наш представник у Раді. Нам обіцяють і забувають. А нам треба свій представник, який розповідав би правду в парламенті, як нас тут б'ють, кусають, яка насправді ситуація в Донецькій області, - підтримав його делегат від Краматорська.

Список затвердили в алфавітному порядку, губернаторів не взяли – за виключенням Рівненського і Житомирського. Кириленко пообіцяв відстоювати інтереси регіональних організацій і знову згадав про намір йти до виборців з "чистим обличчям". Виходить, що всі проблеми цієї партії були тільки в Порошенку?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді