Екологи кажуть, що Януковичу підсунули "авантюру"

Понеділок, 20 серпня 2007, 11:42

Рішення прем’єр-міністра Віктора Януковича щодо швидкої добудови третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС суперечить численним рішенням судів, які не дозволяли підтоплювати Січ.

Про це заявив в інтерв’ю "Бі-Бі-Сі" голова Національного екологічного центру України, кандидат біологічних наук Сергій Таращук.

"Це авантюра! Мені прикро, що такі проекти підсовують нашим високопосадовцям. Цей проект майже 50-тирічної давнини. Це такий "свищ" з бюджету. Якщо ви піднімете історію тих організацій, які її будували, то кожні 2-3 роки проходить реорганізація. Відомо про що це говорить", - заявив він.

"Є вже підтоплення району, порушення міжнародних зобов’язань біосередовища, яке є під світовою охороною, підтоплення останнього козацького Гарду (Січі). Це кричуще недотримання законів. Якщо влада не зміниться, буде нанесено ще більше збитків", - наголошує еколог.

За твердженням природоохоронців, спорудження Ташлицької ГАЕС затопить природний заповідник "Гранітно-степове Побужжя", який має унікальний тваринний та рослинний світ, а також загубить історичну пам’ятку - останній Гард запорізьких козаків.

Науковці наголошують, що саме на Миколаївщині, поблизу Южноукраїнська, зосереджено понад 100 біологічних видів, занесених у Червону книгу та численні види-ендеміки. На цій території у руслі Південного Бугу знаходяться пороги та острів Гард, що тісно пов’язаний з історією Запорізької Січі.

Як відомо, у п’ятницю Янукович заявив, що вже наступного року на завершення будівництва Ташлицької ГАЕС буде виділено 120 мільйонів гривень.

Представники влади твердять, що ніякої шкоди екології від Ташлицької ГАЕС немає, а регіон Побужжя отримає лише зиск – її спорудження вирішить проблему відключення струму та допоможе запровадити в аграрне та промислове виробництво нові технології.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді