Список блоку Тимошенко: нові люди Губського, Жеваго, Коломойського

Четвер, 23 серпня 2007, 15:51

Читайте також аналіз списків Партії регіонів та "Нашої України – Народної самооборони

Виборчий список блоку Тимошенко на дострокових виборах 2007 року, порівняно з Партією регіонів та НУНС, зазнав незначних змін. Нові обличчя з’являються ближче до кінця першої сотні. Минулого разу депутатами парламенту стали перші 127 номерів – на цих виборах Тимошенко розраховує, що прохідна частина складатиме не менше.

Місця в прохідній частині, як і обіцяла Тимошенко, отримали всі, хто залишився у фракції БЮТ до кінця існування попередньої Верховної Ради.

Група Тимошенко-Турчинова

Традиційно в парламент балотується частина людей, безпосередньо пов’язаних з Юлією Тимошенко.

На 26 місці – особистий адвокат Тимошенко Віктор Швець, який, за іронією долі, був їй нав’язаний у далекому 2001 році. Тепер це – один із довірених соратників лідерки БЮТ, при чому настільки, що Тимошенко висунула його доньку Юлію Швець до Центрвиборчкому за своєю квотою.

56 в списку – Руслан Лук’янчук, який, за визначенням самої Тимошенко, відповідає за "делікатні питання". Він – казначей каси блоку Тимошенко.

70 номер – в Івана Кириленка. Він очолює штаб БЮТ у рідній для Тимошенко Дніпропетровській області. Також Кириленко – це до певної міри наставник Тимошенко.

"Він у 1996 році дав мені напутствіє в політиці", - подякувала Тимошенко Кириленку, вручаючи йому нагороду на закритій частині з’їзду БЮТ, що відбувся на початку серпня, Тимошенко.

"Коли я тільки починала, він був здатний вирішити будь-яке питання просто граючись", - охарактеризувала лідерка БЮТ Кириленка, який у ті часи був заступником Павла Лазаренка.

На 76 місці в списку – Володимир Макієнко. "Коли було так важко, що не існувало жодного проблеску надії, ця людина зробила в моєму житті таку місію, що я навіть розповідати про це не можу", - характеризує його Тимошенко.

За деякою інформацією, Макієнко ховав родичів Тимошенко в часи, коли їх переслідував Кучма.

63 в списку – Микола Сивульський, екс-керівник "Газоресурсного консорціуму", один з наставників Тимошенко часів початку її бізнес-кар’єри.

80 позицію в списку займає Євген Шаго, колишній керівник компанії "Єдині енергетичні системи України". Крім того, в списку БЮТ на непрохідній 162 позиції є бухгалтер ЄЕСУ Антоніна Болюра.

102 - В’ячеслав Пєрєдєрій, лікар Тимошенко, екс-заступник міністра охорони здоров’я.

На 106 місці – загадкова особистість Гарегін Арутюнов. Він – один із трьох братів Арутюнових, представник вірменської діаспори Дніпропетровська – а, як відомо, сама Тимошенко до шлюбу мала прізвище Грігян.

Арутюнов (в бежевій сорочці) займався візитом Тимошенко в Дніпропетровськ

Як розповіли "Українській правді" джерела в колишньому оточенні Павла Лазаренка, Арутюнов – у минулому авторитет, який перейшов у бізнес і пізніше був залучений до команди тодішнього патрона Дніпропетрощини. Вважається, що Арутюнов перебуває у гарних стосунках з тіткою Тимошенко Антоніною Ульяхіною, яка займається питаннями "Батьківщини" на рідній території.

Сама Тимошенко прокоментувала "Українській правді", що познайомилася з Арутюновим два-три роки тому. "Він нам допомагав з організацією виборів. А ще раніше, під час революції, він проїхав усю Дніпропетровську область, одягнутий у помаранчевий шарфик, і піднімав людей проти мафії Януковича". За це і отримав місце в прохідній частині.

Багаторічний прес-секретар Тимошенко та її спіч-райтер Віталій Чепінога – 87 по списку БЮТ.

На 143 місці – керівник служби Тимошенко Михайло Лівінський, на 144 – помічник Олександра Турчинова Валерій Бабенко. Політтехнолог штабу БЮТ Віктор Уколов – 147, керівник прес-служби "Батьківщини" Олександр Сочка – 172.

Олег Білорус та Михайло Ливінський
Олег Білорус та Михайло Ливінський

161 місце в списку – син померлого депутата-БЮТівця Михайла Павловського Андрій Павловський, який також причетний до київської "Батьківщини".

На доволі високій 139 позиції – завгосп партії "Батьківщина" Всеволод Бородін. Цікаво, що організацією інавгурації Віктора Ющенка в 2005 році займався Олександр Турчинов, і на репетиціях роль президента грав саме Бородін.

СБУшні соратники Турчинова – на своїх місцях. 23 в списку – Андрій Кожем’якін, який очолює департамент внутрішньої безпеки БЮТ. Ще один екс-заступник глави СБУ Олександр Скибінецький – на 61 місці.

Перейшовши з Соцпартії, Йосип Вінський отримав 4 місце в списку БЮТ і всю оргроботу з осередками партії "Батьківщина". На 111 місці – помічник Вінського часів депутатства Геннадій Задирко, який також очолив штаб БЮТ у Донецькій області.

Група Губського-Осики

Група Богдана Губського і його партнера Сергія Осики збільшилася в новому парламенті.

Сам Богдан Губський – на 27 місці в списку. Щоправда, розповідають, в липні на одній з нарад Тимошенко взяла з Губського обіцянку не претендувати на посади у виконавчій владі.

30 місце – Уляна Мостіпан, очолює Київський обласний осередок "Батьківщини".

На 51 позиції – Сергій Осика, який фактично контролює більшість в Київській обласній раді. Саме ця людина подарувала Тимошенко книгу "Чайка на ім’я Лівінгстон", яка перевернула уяву Юлії Володимирівни.

На 79 місці – креатура Осики Антон Яценко. У документах він значиться як "в.о. старшого наукового співробітника Інституту світової економіки і міжнародних відносин Академії наук України".

Насправді Яценко непогано стоїть у цьому світі завдяки існуванню Тендерної палати, проводить переговори від її імені та залучає на підтримку цієї структури політиків. Сам Осика очолює один з підрозділів Тендерної палати, хоча на час виборів Турчинов наказав, щоб не було зайвих питань, залишити цю посаду.

На 114 місці в списку БЮТ – Костянтин Бондарев. Починаючи з минулих виборів на прохання Тимошенко бізнесмени, щоб не дратувати виборця, по-можливості подають себе до списку як представники благодійних фондів та громадських організацій. Так і Бондарев вказаний як "член правління регіональної громадської організації "Право народу".

Насправді Бондарев – акціонер і голова спостережної ради банку "Велес", а також власник лікеро-горілчаного бізнесу, який виходить на ринок під аналогічною маркою – "Бондарев". У планах цієї групи також розвиток власної мережі продуктових супермаркетів.

А ще Бондарев – заступник голови Київської обласної ради, де БЮТ має абсолютну більшість. Голова облради Володимир Майбоженко очолює виборчий штаб блоку Тимошенко в столичному регіоні.

55 в списку – Олександр Шепелев, донецький банкір, причетність якого до справи Єрохіна Юрій Луценко так і не зміг довести. На минулих виборах Шепелева до списку рекомендував Губський.

Партнер Губського і Суркіса з часів "Української продовольчої компанії" Павло Костенко – 72 в списку БЮТ.

73 в списку – Сергій Пашинський, соратник Губського, який очолив Житомирський обласний штаб БЮТ. Тимошенко називає Пашинського "черговою жертвою режиму Кучми" - колись вона на особистій машині вивозила його зі слідчого ізолятора.

74 номер – в 27-річного юриста Валерія Писаренка, якого Тимошенко охарактеризувала як "наше молоде дарування".

Номер 78 – у Ігоря Рибакова, одеського бізнесмена, якого на попередніх виборах також рекомендував Губський.

90 позиція – в Ігоря Єреська, він очолює штаб БЮТ в стратегічно важливій для Губського Черкаській області.

97 – Петро Кузьменко, ще одна креатура Губського.

Також до групи Губського відносять і 65 номер списку – будівельного мільйонера Івана Куровського, власника компанії "Житло-Буд".

Група будівельних бізнесменів

Крім Куровського, в списку БЮТ зустрічається ще кілька людей, причетних до одного з найприбутковіших видів діяльності в сучасній Україні.

Номер 113 – Василь Собченко, голова правління ВАТ "Тайга". Серед засновників цієї будівельної фірми є "Київміськбуд". Партнер Собченка Андрій Волик – на 119 місці в списку.

120 позиція – у Олега Маліча, заступник голови наглядової ради АТ "Київська пересувна механізована колона-2", яка займається будівництвом у столиці.

Ще один будівельний бізнесмен – на 157 місці в списку БЮТ Вадим Трофименко, причетний до компанії, що зводить скандально відомий офісно-торговий комплекс перед спорткомплексом "Олімпійський".

Медіа-супровід цього об’єкту здійснює Ігор Гринів (42 місце в списку) – відповідальний за піар партії "Реформи і порядок", яка цього разу стала суб’єктом блоку Тимошенко.

Група Абдулліна

За рік Олександр Абдуллін (49 місце в списку) здійснив карколомну кар’єру в "Батьківщині". Тепер на ньому як заступнику керівника штабу БЮТ сходиться весь креатив Тимошенко.

Абдуллін рекомендував до списку Ігоря Черкаського (125 місце) – в минулому першого заступника керівника ДУСі часів Ігоря Бакая. Черкаський також є акціонером страхової компанії "Кредо-Класик", переговори про придбання якої ведуть австрійські бізнесмени.

На 164 місці в списку – Сергій Кошин. В документах він проходить як директор Дубровицької автошколи при Товаристві сприяння оборони України (екс-ДОСААФ). Насправді Кошин є керівником Рівненського штабу Тимошенко. Його на цьому місці замість себе залишив Абдуллін.

Група Жеваго

Найбагатший БЮТівець Костянтин Жеваго вистояв у період, коли його намагалися змусити перейти до антикризової коаліції. За це Жеваго отримав 62 місце в новому списку.

Залишилися на своїх позиціях у БЮТ і члени команди Жеваго: Зоя Шишкіна (82 місце), Анжеліка Лабунська (88 місце) і Руслан Зозуля (93 місце).

Крім того, до прохідної частини потрапив ще один соратник Жеваго – 109 місце в Олега Бабаєва, президента "Футбольного клубу "Ворскла", яким володіють структури, близькі до Жевага.

А на прохідному 52 місці – щоправда, в списку "Нашої України" – партнер Жеваго Олексій Кучеренко.

Група Фельдмана

Харківський бізнесмен Олександр Фельдман (43 місце в списку) очолює обласний штаб блоку Тимошенко, його заступник Валерій Камчатний – на 99 місці.

105 позицію обіймає Валерій Данілов, екс-партнер Фельдмана по футбольному клубу "Металіст". Існує протилежна інформація про їхні нинішні стосунки. Зараз Данілов є власником іншої команди – ФК "Харків".

На 130 місці в списку – Олег Гейман. Хоча у виборчих документах він значиться як директор держпідприємства "Завод "Радіореле", однак ця людина має відношення до харківської компанії "Старий базар". Як відомо, ринки в цьому місці є основним бізнесом Фельдмана.

Таріел Васадзе

Автомобільний магнат Таріел Васадзе – на 41 місці в новому списку БЮТ. Він також очолює Запорізький обласний штаб блоку Тимошенко. А на 138 позиції – Валерій Крайній, заступник голови правління Запорізького автозаводу, який належить Васадзе.

Зубов, Васадзе та Буряк на останньому з'їзді БЮТ

Група Буряків

Брати Буряки – власники "Брокбізнесбанку" – на дострокових виборах відповідають за Хмельницький штаб блоку Тимошенко. Старший Сергій Буряк – на 38 місці в списку, молодший Олександр Буряк – на 69.

Майже непрохідне 145 місце в списку займає заступник голови правління "Брокбізнесбанку" Олександр Пономаренко.

Група "Привату"

Зберегли свої місця в прохідній частині списку двоє юристів, пов’язаних із групою "Приват" – Андрій Портнов (58 місце) і Святослав Олійник (86 місце).

На 169 позиції – Володимир Пилипенко. У виборчих документах він значиться як адвокат Адвокатського об’єднання "Корпоративні технології". Ця фірма пов’язана з групою "Приват", а одним із її засновників є Сергій Петрашко, юрист Віктора Медведчука.

На 239 місці – Віталій Француз, один зі співробітників інвестиційного відділу ВАТ "Укрнафта" – компанії, яку контролює Коломойський.

288 у списку – Олександр Дубінін, голова правління Стахановського заводу феросплавів, що входить до групи "Приват".

Група юристів

Окрім Корнійчука, Швеця, Портнова, Олійника та Писаренка, в списку БЮТ зустрічаються ще кілька правників.

На 118 місці у списку – Петро Крупко, в минулому – міністр Кабміну в уряді Тимошенко, пізніше був заступником міністра юстиції.

На безперспективному 170 місці опинився відомий київський юрист Сергій Власенко, який був адвокатом Пінчука в справах реприватизації "Криворіжсталі". До списку він потрапив як член Української соціал-демократичної партії. Цю структуру очолює зять голови Верховного суду Василя Онопенка Євген Корнійчук (10 в списку БЮТ), який був партнером Власенка в юридичному бізнесі.

Власенко потрапив у список БЮТ ще у квітні. На першому з'їзді партії

На далекому 329 місці в списку – Юрій Дмитрук, президент юридичної фірми "Юрісвест". Співзасновником цієї компанії виступав Микола Оніщук, заступник керівника виборчого штабу "Нашої України" з правових питань.

Різне

У списку блоку Тимошенко зустрічається ще кілька цікавих прізвищ. 75 номер – в Еліни Шишкіної, доньки члена Конституційного суду Віктора Шишкіна.

91 місце – в Юрія Полунєєва, колишнього представника України при Європейському банку реконструкції та розвитку.

За деякою інформацією, Полунєєва рекомендував Тимошенко Віталій Гайдук з "Індустріального союзу Донбасу". Цікаво також, що Полунєєв від Міжнародної фінансової корпорації є членом наглядової ради "Укргазбанку", що належить депутату-регіоналу Василю Горбалю.

95 позиція – в Олега Шевчука, який в минулому був головою Держкомзв’язку, а зараз займається телекомунікаційним бізнесом.

І на 96 місці – Віктор Лозінський, голова ревізійної комісії ЗАТ "Голованівський хліб". У 2006 році він був уповноваженим Партії регіонів на одному з округів Кіровоградської області і своєю нинішньою появою в списку БЮТ викликав емоційну реакцію в деяких "старих тимошенківців". Але процедуру перевиховання в цій політичній силі проходили і набагато одіозніші зубри епохи Леоніда Кучми.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді