Блок Ющенка озброївся Палицею

Середа, 8 серпня 2007, 00:53
Блок "Наша Україна–Народна самооборона" з "очищеним" списком вирушив на вибори. Відсутність Петра Порошенка компенсувалася появою нових непересічних особистостей – топ–менеджера групи "Приват" та екс–мера Києва.

Ніч напередодні з'їзду лідери партій–учасниць мега–блоку присвятили тому, що формували список. Почалося все в понеділок удень у Ющенка. Політрада "Нашої України–Народної самооборони" мала початися о 18:00, але не могла цього зробити ще дві з половиною години, оскільки переговорники не повернулися від президента. Закінчилося же все в офісі "Нашої України" вже після початку нової доби.

Процес поділу списку супроводжувався скандалами. Наприклад, Микола Катеринчук образився на Юрія Луценка, що його квоту вивели за прохідну частину. На початку планувалося, що Європейська партія Катеринчука отримає три місця в першій сотні. Однак, судячи з затвердженого з'їздом списку, гарантовано депутатом стане тільки сам Катеринчук, який посів п’яту сходинку. Його наступна квота – аж 121 позиція.

Це і стало причиною, через що Катеринчук проголосував проти списку.

Ще одним кинутим виявився Анатолій Матвієнко – лідер партії "Собор". Він розраховував на п’ять місць у першій сотні, а отримав три. Звинуватив у цьому Бориса Тарасюка та Юрія Костенка – колег по "Українській правиці".

– У нас взагалі не можна домовлятися про щось втрьох. Тому що двоє інших вступають у змову і кидають третього. Так трапилося і з Морозом минулого року, – обурився Матвієнко.

Якщо одні втрачали місця в прохідній частині, то інші – знаходили. Наприклад, на 107 місці значилося нетрадиційне прізвище – Бурзу Хангулу огли Алієв. Як розповіли джерела в "Нашій Україні", цю людину особисто рекомендував Ющенко, якого, в свою чергу, попросив президент Азербайджану. Що пов'язує двох Алієвих – інформації немає.

Щасливим самопочуттям перед з'їздом могли похвалитися не всі. Наприклад, коли розпускали парламент, а депутати писали заяви про складення повноважень, то їм обіцяли квоту в прохідній частині. Але, зрозуміло, що місця всім не вистачило.

Було вирішено, що частину ображених працевлаштують у президентській вертикалі – в секретаріаті або уповноваженими Ющенка з окремих питань.

Натомість серед членів першої десятки настрій на з'їзді був чудовий.

– Юрочка, привіт, ти так добре виглядаєш, – звернувся Арсеній Яценюк до Юрія Павленка.

Сам Яценюк був підстрижений і засмаглий.

– Я повернувся з Криму. Зняли будинок в оренду – він стоїть на приватній території, жили там всією ріднею, зберіг всі чеки – якщо треба, можу показати, – пояснив Яценюк "Українській правді".

– Я теж з Криму – відпочивав у військовому санаторії, – прозвітував Анатолій Гриценко.

– На якій позиції у списку блоку ваш син?

– Він – самостійна людина і відмовився від балотування.

Яценюк і Гриценко діляться враженнями після відпустки

Учасники з'їзду збиралися під бій барабанів, які мали засвідчити вихід на старт об’єднаної оновленої і очищеної команди. Поки хлопці і дівчата щодуху лупили в революційні інструменти і розмахували партійними стягами, на сходах стояв живий пам’ятник очищення і оновлення – Олександр Омельченко.

– Я тут як кандидат у депутати, висунутий "Народною самообороною", – розповів Омельченко.

– Вам подобається Луценко?

– Я правильної сексуальної орієнтації, – перевів екс–мер все у жарти. – А як молодий політик Луценко мені симпатичний.

Незважаючи на те, що у понеділок його персона викликала жваву дискусію на політраді блоку, екс–мер Києва отримав 13 місце в списку.

Сам Луценко прийшов на з’їзд у доброму гуморі.

– Я ж тобі казав, все буде гаразд, – поблажливо плескав він по плечу 15 номера списку Славка Вакарчука.

Співак тільки опустив очі долу.

– Та ти засмаг краще, ніж я, – жартував лідер блоку з Князевича, просуваючись далі по ряду.

На цьому дискусія припинилася, бо по залу пролунало оголошення одного з працівників протокольного відділу секретаріату: "Президент України Віктор Ющенко!"

Хоча номінально президент не має жодного стосунку до створеного блоку, своєю центральною роллю на відкритті з’їзду він показав правдивий стан справ.

Ющенко і диригент

На помаранчевій сцені Ющенко співав гімн разом із хором, а потім виголошував свою промову. Почав із того, що змусить нинішніх учасників блоку створити-таки єдину партію.

– Тут сьогодні постає єдина національна і демократична партія, – оголосив президент своє побажання на майбутнє.

Далі Ющенко перейшов до виборчої тематики і перспектив блоку.

– Ви – сила, яка вміє перемагати! Ви боретесь не для політиків, а задля людей, задля України. Я з вами! Ми – єдиний загін! Ми – єдина сила. Ми – одна долоня. Поруч з нами, пліч–о–пліч йде Блок Юлії Тимошенко. Ви – взаємна підмога.

Віктор Андрійович так вжився в роль, що пішов далі окреслювати програмні засади блоку – і про мову, і про єдину православну церкву, і про українську гуманітарну політику, економічні стандарти. Далі згадав про Януковича.

– Я запитую: якої держави це уряд? В інтересах кого він працює? Мене обурює злочинна зухвалість і недбальство, з якими урядовці ставляться до життя і безпеки українських громадян, – заявив Ющенко.

Як відомо, саме він рік тому подав прізвище цього прем’єра до парламенту.

– Я кажу "ні" пустим словам і обіцянкам. Ми наведемо в Україні порядок, - запевнив Ющенко. - У нас – реальний план роботи, і ми продовжимо його реалізацію. Перше, я категорично вимагаю скасувати необмежену депутатську недоторканність.

– Нє, ну ми ж домовились прибрати слово "необмежену", – обурився Кириленко, який увесь виступ президента обговорював щось своє з Луценком.

– А ти обіцяєш, що всі наші проголосують? – запитав у нього через крісло Балога.

– А як же, під курком..., – відповів Кириленко.

– Ну, головне, коли буде день голосування – щоб не похворіли всі депутати, – підколов його голова секретаріату президента.

Поки "нашоукраїнці" дискутували, Ющенко завершив промову.

– Як глава держави я закликаю усіх виборців взяти участь у голосуванні... Я вірю, що переможе мудрість людей. Я знаю, що переможе український народ. Я був, є і буду завжди з вами! Я непохитно вірю в наш успіх. Ми – переможемо!

Виступав президент без суфлера, що глава його секретаріату Віктор Балога пояснив прозаїчно:

– Який суфлер? Ми ж бідні, грошей немає...

Кириленко намагається сподобатися Ющенку

За Ющенком черга виступати настала Кириленку, який озвучив соціальні обіцянки блоку – підняти пенсії до 600 гривень, зарплати до 2100, і заплатити за кожну народжену дитину.

– "Наша Україна – Народна самооборона" не буде мати жодного співробітництва із зрадниками і політичними корупціонерами. Будь–яка широка коаліція є неможливою, – запевнив він.

Поки Кириленко був відсутній на місці, а воно було якраз поряд із президентським, там пересиділи всі охочі. І Луценко, і Стретович, і Катеринчук. Кожен намагався донести Ющенку якусь свою думку, але Віктор Андрійович своїм виглядом давав зрозуміти, що цей прийом громадян його напружує.

На місце Кириленко повертався під схвальним поглядом наставника.

– Молодець! – потиснув йому руку Ющенко.

– Стараюсь, пане президенте, – відповів Кириленко.

– Та ти взагалі здібний, Славо, – відповів президент дуже філософським голосом.

Пізніше цього дня Кириленка, у рамках конкуренції з Луценком, підсилили ще однією посадою. Його обрали керівником мега–блоку – він став головою політради союзу "Наша Україна – Народна самооборона".

Після Кириленка слово дали Яценюку і Гриценку, які подякували за довіру і пообіцяли її виправдати. А міністр оборони ще й привідкрив рейтингові стремління.

– За півтора місяці такій молодій політичній силі, як ми, важко досягти перемоги, але друге місце – це також хороший показник.

Міністрів–списочників на сцені змінили співаки. Помаранчевий мега–блок, який за помпезністю зібрання не міг конкурувати з Партією регіонів і БЮТ, вирішив просто перетворити свій з’їзд на міні–концерт.

Юрій Луценко почував себе як на святі. Він так перейнявся патріотичними ритмами, що ледь стримував себе на місці. То однією ногою рухав у такт, то іншою, то правим плечем, то лівим, то клацне пальцями руки в стилі бітлів... А поява на сцені гурту "Гайдамаки" навіть наштовхнула його на креативну ідею.

– "Гайдамаки" – це наша відповідь воїнам світла БЮТ! – крикнув Луценко Ющенку, який час від часу підспівував.

Між виступами зірок якось непомітно пройшло питання про затвердження списку – відбулося це без голосування за основу, як зазвичай буває на помаранчевих зібранням, а зразу затвердили в цілому. Без усяких дискусій.

Хіба що Володимир Стретович ще кілька разів підбіг до президента.

– Ну що він там намагається вирішити ще під час з'їзду? – роздратовано запитав Луценко в Костенка. – До речі, ви знаєте, що я віддав одне місце "Правиці"? 59–те....

Список проголосували 343 голосами за, утрималось 19, проти було 9. Зокрема, і Катеринчук.

Після цього слово надали лідеру Європейської народної партії, який зачитав майже той самий виступ, який два дні виголосив на з'їзді БЮТ, коли перехрестив блок Тимошенко з лівого ідеологічного формату в правий.

– Ми підтримуємо єдність "Нашої України" і блоку Тимошенко, – заявив гість. Ющенко у відповідь зааплодував.

Луценко чекав свого виходу дві години

Останнє слово надали Луценку, який не відмовив собі у задоволенні пограти в словесний футбол зі своїм колишнім начальником по Кабміну.

– Уряд Януковича – це уряд брехні і безвідповідальних політиків! Ми пам’ятаємо їх запевнення про "покращення нашого життя вже сьогодні", замість чого уряд заморозив зарплати та пенсії і різко підняв тарифи, зросла заборгованість по заробітній платі...

Луценко розійшовся не на жарт:

– Я хочу звернутися до Януковича на добре знайомій йому мові: Вікторе Федоровичу, час відповідати за базар. Нема покращення нашого життя? В Донбас – на пенсію!

Наступним, хто потрапив під вогонь Луценка, став Мороз:

– Хай мене простять святі отці, але іноді мені здається, що Євангеліє помиляється. Іуда не повісився. Він просто змінив прізвище і пішов працювати спікером українського парламенту.

Зал вибухнув сміхом. На рівних з іншими сміялися Ющенко з Балогою, а глава секретаріату аж почервонів.

Ющенко і Балога...
...повеселилися від душі

– Наші опоненти, і в першу чергу янучари, думали, що президент нерішучий. Але він вчинив так, як велів його обов’язок – розпустив Верховну Зраду, – послав Луценко комплімент президенту. Ющенко це слухав, не повівши оком і підклавши палець під підборіддя.

– Ми – єдина політична сила, яка чує вимоги людей, яка визнала свої помилки, очистилася та оновилася, – пішов далі Луценко. – Я пишаюся нашим списком, кожним його членом! Наші кандидати ніколи не зраджували, не скурвилися, були з народом в будь–якій ситуації.

Виступ Луценка всіх надихнув – коли перший номер сів на місце, Балога підняв великий палець угору і ще раз почервонів.

Наступним номером з'їзду був вихід першої десятки разом з Віктором Ющенком на сцену – очевидно, так знімалися кадри для майбутнього відеоролику.

Після цього до мікрофону покликали Олега Скрипку. Навколо того, куди в цей момент слід було діватися лідерам блоку, виникло непорозуміння.

– Ходімо під сцену! – покликав Луценко Ющенка.

Але така самодіяльність не сподобалася помічнику Ющенка.

– Ідіть сідайте на місця, – відповів він Луценку і закрив собою шлях для президента.

Скрипка заспівав свою супер–пісню "Країна мрій". Віра Іванівна не втрималася і стала танцювати.

Завершилося все вогнями, які спалахнули за Скрипкою на сцені – такі самі загоралися за Януковичем, коли він ішов подіумом Партії регіонів.

Після з'їзду Луценко з Кириленком присвятили кілька хвилин спілкуванню з пресою, що ніяк не могла второпати, чому усунення Порошенка вважається очищенням, а поява не менш дискредитованого Омельченка – кроком убік демократії:

– Ми відрізняємося тим, що вміємо чути людей і реагувати на їх вимоги про очищення списків, приведення туди людей, які є взірцями принциповості. Сторінка, коли при кермі "Нашої України" стояло попереднє керівництво, давно перегорнута. Сьогоднішній список є доказом очищення і омолодження його рядів, – відповів Луценко, який і завів 68–річного екс–мера за своєю квотою.

– Ми маємо приводити не лише нові обличчя, але й спиратись на досвід попередників... Ніхто не говорив, що ми ведемо комсомольський загін, – додав Луценко.

Після таких слів нез'ясованим залишилося тільки питання появи 68 номеру списку – Ігоря Палиці, топ–менеджера "Укрнафти" та людини Ігоря Коломойського. Саме йому відведено роль очей "Привату" в помаранчевому мега–блоці, на який цього разу зробив ставку дніпропетровський мільярдер.

– Який вплив Коломойський має на "Нашу Україну"? – спробувала "Українська правда" з'ясувати безпосередньо у Віктора Балоги, який є головним контактором із групою "Приват".

– Ну ви даєте! Це ж вам в Кириленка треба питати! – почав віджартовуватися він.

– Ви особисто часто з Коломойським зустрічаєтеся?

– Та раз в місяць! Я зустрічаюся і з ним, і з Пінчуком, і з Ахметовим. І з Палицею не частіше.

– Так а що ж Палиця робить у списку?

– Це теж питайте в Кириленка. Я вам не голова партії, а забезпечую тільки її менеджмент.

Перевівши стрілки, Балога зробив технологічно – бо адресував це питання у глухий кут. Кириленко не сказав нічого.

...Колись Юлія Тимошенко була відправлена у відставку з посади прем’єра через дії в інтересах групи "Приват", яку Ющенко називав "шайкою". Зараз цикл абсурду замкнувся.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді