2-3 відсотки ліків, які ввозять в Україну, - підробки

Понеділок, 10 вересня 2007, 12:07

До 2009 року в Україні планується провести стандартизацію виробництва медичних препаратів відповідно до норм GMP (Good Manufacture Products), визнаних у Європейському Союзі.

Про це розповів в інтерв'ю "Делу" генеральний директор фармацевтичної компанії "Лекхим" Валерій Печаєв, який виступає за обов'язкову сертифікацію українських медпідприємств за стандартами GMP.

"Цей сертифікат є обов'язковим у країнах ЄС для компаній, що виготовляють ліки. Без його наявності вітчизняним підприємствам експортувати свою продукцію в країни ЄС не дозволяється", - каже він.

"Зараз в Україні лише 6% виробничих підприємств сертифіковані за стандартами GMP. Якщо не ухвалити обов'язкове рішення про проходження цієї сертифікації на законодавчому рівні, то розвиток галузі помітно призупиниться. На ринку може збільшитися кількість компаній з неякісною продукцією", - додає Печаєв.

При цьому він наводить приклад країн Прибалтики, у яких при вступі в ЄС практично усі фармацевтичні підприємства були тимчасово закриті, як такі, що не відповідають стандартам ЄС. Їх зобов'язали змінити стандарти ведення роботи.

За словами Печаєва, на сьогодні близько 60% ліків, які продаються в Україні, експортуються з-за кордону. В основному, це країни ЄС – Німеччина, Франція, Угорщина, на частку яких припадає 30% експорту, Індія (20%) і США (10%).

2-3% імпортованих ліків, зазначив він, є підробками, які виготовляють, в основному, в Італії та Польщі.

Печаєв також повідомив, що група медекспертів із Чехії цього року досліджувала виробничий цикл на підприємстві "Лекхим" у Харкові і сертифікувала його за стандартами GMP.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді