Угорщина залишить українцям спрощені візи і після "шенгену"

Вівторок, 18 вересня 2007, 10:25

Україна домовилася з Угорщиною спростити правила місцевого прикордонного руху після запровадження в ній Шенгенського режиму.

Відповідну угоду у вівторок підпишуть міністри закордонних справ обох країн, повідомляє "Німецька хвиля".

Угорщина стане першою країною Євросоюзу, з якою Україна уклала подібний договір, зазначає радіо.

Реклама:

Передбачається, що двостороння угода значно полегшить перетин україно-угорського кордону населенню, яке проживає у 50-кілометровій прикордонній зоні.

Ті, хто більше року живе на цій території, зможуть протягом 5 років без візи їздити до Угорщини.

Заступник міністра МЗС Андрій Веселовський зазначає, що цей документ є першим кроком до спрощення візового режиму між Україною та сусідніми країнами, які приєдналися до ЄС і з січня наступного року стануть членами Шенгенської угоди.

Він додав, що на даний момент ведуться переговори про малий прикордонний рух із Польщею та за кілька днів почнуться перемовини зі Словаччиною.

Водночас, дипломат прогнозує велику кількість нарікань і скарг українців після запровадження "шенгенського режиму" на західному кордоні.

"Для прикордонників, митників, працівників консульських установ надходить багато змін, нормативних документів. І все це треба буде відпрацьовувати місяцями. Спершу це буде нелегко. Але відповідні служби готуються до цього", - сказав Веселовський.

За його словами, всі проблематичні питання, пов’язані з приєднанням сусідніх країн до "шенгену", Україна вирішить протягом 2 місяців.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді