Ахметов-руда

Вівторок, 25 вересня 2007, 21:48

Рінат Ахметов офіційно оголосив про злиття його металургійного бізнесу з активами російського бізнесмена Вадима Новинського.

У вівторок група "Метінвест", що належить Ахметову, оголосила про входження до її складу "Смарт-холдингу", який контролює Новинський.

Новинський по суті має стати другим співвласником "Метінвесту", передавши Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат, Макіївський металургійний завод і прокатний завод Promet Steel, розташований у Болгарії.

Хто такий Вадим Новинський?

Вадим Новинський – громадянин Росії. Його прийнято вважати про-помаранчевим олігархом через давні стосунки, які його пов'язують зі всюдисущою Вірою Ульянченко і екс-губернатором Миколаївської області Олександром Садиковим.

Чоловік Віри Іванівни, коли був членом Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, допомагав бізнесмену отримати контроль над Інгулецьким гірничо-збагачувальним комбінатом.

Вадим Новинський

Стартовий пакет акцій Інгульця Новинський отримав на приватизаційному конкурсі, куди допустили тільки ті фірми, які постачали на комбінат вибухівку. Саме цим, за передбачуваним збігом обставин, займався Новинський.

Існує інформація, що за допомогу в реалізації схем Новинського одну шосту частку акцій Інгулецького ГЗК мали отримати Віктор Медведчук і Григорій Суркіс.

Однак цього не сталося, а зараз Новинський навіть придбав частину компанії, яка зводить торгово-розважальний комплекс перед Республіканським стадіоном і виводить з рівноваги Григорія Суркіса.

Крім того, Новинського пов'язують тісні контакти з послом Росії в Україні Віктором Чорномирдіним і його сином.

Іншим активом в Україні у Новинського є частка в Південному гірничо-збагачувальному комбінаті, яким до того володіла Юлія Тимошенко.

Останнім часом Новинський зосередився на суднобудуванні. Він контролює Херсонський суднобудівний, а в цьому році придбав частку Чорноморського суднобудівного заводу в київського бізнесмена Ігоря Воронова.

Зараз Новинський разом з сирійцем Харесом Юссефом намагаються перебрати контроль над Чорноморським суднобудівним заводом, усунувши братів Чуркіних.

І, що також цікаво, Новинський володіє найбільшим свинокомплексом в Україні.

75 на 25

По суті, Новинський став першим не-донецьким партнером Ахметова у його металургійному бізнесі. Раніше президент "Шахтаря" разом з турками створив мобільний оператор під брендом "Лайф".

Прес-служба СКМ поширила заяву, в якій сказала, що розподіл часток між Ахметовим і Новинським не буде визначений до завершення угоди наприкінці 2007 року.

Насправді, за словами джерел "Української правди", переговори тривали майже рік, і станом на літо 2007 року діяли всі домовленості, необхідні для початку об’єднання активів олігархів. Так, люди Ахметова посіли керівні посади на підприємствах Новинського.

Джерела в СКМ додають, що узгоджені й пропорції між новими партнерами: Ахметов отримає 75% мінус 1 акція в новому "Метінвесті", Новинський матиме 25% плюс 1 акція.

Ахметов давно проводив переговори з різними групами про партнерство, зокрема, з російським олігархом Алішером Усмановим. Однак розподіл часток не влаштував Ахметова.

Зрештою Ахметов вирішив пов'язати себе стосунками з Новинським, який, за іронією долі, є партнером Усманова на металургійному комбінаті в Придністров’ї та в Росії.

Союз з Новинським є стратегічним досягненням Ахметова. Перше і очевидне – це значний економічний ефект. За оцінками СКМ, новий "Метінвест" після всіх процедур оздоровлення може коштувати близько 25 мільярдів доларів.

Відповідно, частка Ахметова тільки в металургії коштуватиме 19 мільярдів доларів, і близько 5 мільярдів складатиме вартість частки Новинського.

Однак не виключено, що між Ахметовим і Новинським існує угода про викуп акцій, в результаті чого президент клубу "Шахтар" отримає всі 100% нової компанії.

Друге і головне – в своїх руках Ахметов концентрує величезну частку української руди, необхідної для металургійних комбінатів. Концентрація в одних руках стратегічної сировини може сягнути 70%.

По суті, Ахметов взяв за горло всіх українських олігархів, позбавлених сировинної бази: "Індустріальний союз Донбасу", Меткомбінат імені Ілліча та "Запоріжсталь".

При цьому Антимонопольний комітет України дав зелене світло злиттю Ахметова і Новинського в сфері руди: компанія "Private Limited Company Metinvest B. V.", зареєстрована у Роттердамі, отримала дозвіл отримати у власність акції Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату.

"За результатами поглибленого дослідження Комітет встановив, що об’єднання компаній не призведе до монополізації відповідних ринків залізорудної сировини", - сказано в рішенні Антимонопольного комітету.

З такою тезою навряд чи погодилися б Сергій Тарута, Володимир Бойко чи Едуард Шифрін, навколо яких утворюється дефіцит ресурсу для сталеваріння.

Антимонопольний комітет також сказав, що Ахметову висунуто "низку зобов’язань". Однак навіть штрафи, які в майбутньому можуть накладатися на "Метінвест" за зловживання становищем, будуть незначною втратою на фоні тиску, який компанія матиме змогу здійснювати на інші меткомбінати.

У лояльності Антимонопольного комітету до Ахметова можна було не сумніватися з огляду на те, що голова цієї установи Олексій Костусєв висунутий в депутати як 30 номер списку Партії регіонів.

Великий переділ?

У підсумку, Ахметов контролюватиме, крім Північного і Центрального, ще й Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат.

Це майже не залишає іншим олігархом вибору в питанні, де брати руду для розвитку свого металургійного бізнесу.

Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат належить Костянтину Жеваго. Цей об’єкт експортно-орієнтований та, крім того, сам Жеваго збирається будувати металургійний завод під Кременчуком, який також споживатиме його руду.

Крім того, існує Південний гірничо-збагачувальний комбінат, який зараз управляється групою "Приват" і закриває їхні потреби в руді, однак Новинський там має пакет акцій, рівнозначний долі Ігоря Коломойського і його партнерів.

У заяві прес-служби СКМ підкреслюється, що до нового холдингу не включено пакет акцій Південного гірничо-збагачувального комбінату.

Але для Ахметова є стратегічно важливим мати вплив на половину Південного гірничо-збагачувального комбінату, щоб контролювати ще одну сировинну базу в металургії.

Тому не виключено, що Південний ГЗК якщо не буде інтегрований, то принаймні проводитиме узгоджену політику разом з Ахметовим.

Власне, один з гравців на українському ринку металургії в розмові з "Українською правдою" сказав, що, за його інформацією, участь Південного гірничо-збагачувального комбінату була головною умовою співпраці Ахметова і Новинського.

За його словами, злиття Ахметова і Новинського виглядає логічним за умови, якщо їхнє спільне господарство включатиме і половину потужностей Південного ГЗК.

Крім того, співвідношення часток 75 на 25 можливе, якщо з боку Новинського виступатиме ще один великий актив.

Новина про злиття Ахметова і Новинського в перспективі може призвести до зміни карти великого бізнесу в Україні.

По суті, активи "Індустріального союзу Донбасу", комбінат Ілліча та "Запоріжсталь" стають заручниками нової ситуації.

Запорізький залізорудний комбінат, до якого має доступ "Запоріжсталь", покриває лише третину їхніх потреб.

Аналогічні проблеми і в маріупольського червоного директора Володимира Бойка. За інформацією "Української правди", він уже проводив переговори з Костянтином Жеваго, щоб отримувати руду з Полтавського ГЗК.

Однак існує великий ризик, що зрештою Бойку доведеться просто обирати, хто його поглине – Ахметов чи Жеваго.

Про серйозні проблеми монополізації на ринку руди рік тому публічно виступав Сергій Тарута. Не бажаючи підкорятися запропонованим цінам, вони взялися завозити руду з Бразилії. Однак це не може тривати нескінченно.

Крім того, "Індустріальний союз Донбасу" вів переговори з Алішером Усмановим, який має ресурсну базу в Росії, однак їх не влаштував статус молодшого партнера в новостворюваному об'єднанні.

Навряд чи новина про злиття Ахметова і Новинського викличе велике радість і в Ігоря Коломойського, який тепер буде змушений рахуватися з інтересами серйозних людей на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді