Остання зброя Партії регіонів і аутсайдерів

Середа, 26 вересня 2007, 11:44

За підрахунками соціологів, явка на дострокових виборах обіцяє бути досить високою, але мало буде відрізнятися від показників минулих років. Але від того, наскільки високою вона буде, залежить доля виборчого процесу.

Зброя переможців

Щоб перемогти, Партії регіонів варто терміново почати мобілізацію свого електорату.

Саме з таким заголовком місяць назад вийшла газета "Сьогодні", що належить Рінату Ахметову. Місяць по тому, за тиждень до виборів, теза "результат виборів вирішить явка виборців" стала ключовою у масовій кампанії Партії регіонів.

"Ми повинні як один вийти на вибори 30 вересня, ми повинні показати найбільшу явку. Якщо ми програємо – знову прийде ця бездарна команда і розвалить економіку нашої країни", - закликав прем'єр Віктор Янукович на мітингу в Мелітополі.

Східні і південні регіони традиційно є "житницею" Партії регіонів – саме тут зосереджена левова частка їхнього електорату. Але, на нещастя регіоналів, їхній виборець поступається в життєвій активності супротивникам з помаранчевого табору.

От і доводиться Партії регіонів поряд з агітнабігами лідерів на "ворожі" регіони всіма можливими силами активізувати своїх прихильників.

"Просто проголосувати 30 вересня мало. Сам прийшов – приведи друга. Подзвони знайомому, родичеві, просто однофамільцеві... І пам'ятай! Якщо ти не проголосував, значить, твій голос відданий за помаранчевих!".

Листівки такого змісту регіонали масово роздають в Одесі. І це не дивно. У регіоні, де Партія регіонів отримує на виборах 50% голосів, на виборчі дільниці приходить тільки половина виборців. У 2004 році під час довиборів у Верховну Раду, парламент міг так і залишитися без депутата тільки через те, що в теплий травневий день в Одесі йшов дощ.

І така тенденція спостерігається від виборів до виборів. Але тепер, схоже, регіонали вирішили зламати традицію. А чим же мобілізувати прихильників, як не погрозою реваншу ворога? От і йдуть масово в тираж заяви про можливу фальсифікацію виборів або навіть їх зрив з боку  помаранчевих.

"Єдина наша зброя проти помаранчевого бєспрєдєла – це бюлетень! …скористайся ним – прийди і проголосуй. Твій невикористаний бюлетень – це завтрашній постріл тобі в спину!", - загрожує чергова листівка ПР.

Як відомо, останні соціологічні дослідження були не на користь регіоналів. Наприклад, КМІС віддавав перемогу з незначною перевагою – 46% голосів виборців проти 44% - коаліції НУНС і БЮТ проти коаліції ПР і КПУ. І тільки висока явка може перетягнути чашу терезів на сторону біло-блакитних.

Масова мобілізація виборців буде особливо продуктивною в парі з іншою технологією – як відомо, регіонали мають намір висадити на Західній Україні десант у вигляді півтори тисячі юристів, які будуть стежити за тим, щоб родичі заробітчан не голосували раптом їхніми паспортами.

Крім того, явку в Західній Україні можна понизити завдяки нормі закону, що забороняє голосувати українцям, що перетнули держкордон за три дні до виборів. Як відомо, президент оскаржив цю норму в КС, але Суд і дотепер мовчить як риба.

Утім, у гонитві за високою явкою регіоналам варто бути обачними і помірними в апетитах. Один раз, у 2004 році вони вже зробили ставку на високу явку і програли.

Тоді в другому турі президентських виборів явка досягла 80,85%. Але результати виборів визнали недійсними через фальсифікації.

У 2004 явку накрутили завдяки "каруселям" і надомним голосуванням. У нинішній кампанії голосування за відкріпними талонами заборонено, а от голосування вдома залишилося. І навіть найзаповзятішому спостерігачеві буде не під силу оббігти всі будинки і перевірити, чи дійсно сама проголосувала якась Єфросинія Семенівна, немічна і часто зовсім незряча.

Крім таких чисто механічних, є й інші способи пограти з явкою на виборах. Наприклад, змусити частину електорату бойкотувати вибори.

Така гра розрахована на людей критичного складу розуму, що розчарувалися в політиках вищої ліги виборів, що мучаться проблемою "виборів без вибору".

Саме тут намагаються зловити своє щастя дрібнопартійні сороки, і саме цього побоюються великі політики.

Такого виборця вже не купиш на "покращення життя вже сьогодні" або запевнянням, що "закон для всіх один", а "політики не всі однакові". Їх не спокусиш підвищенням пенсії чи обіцянкою заплатити 25 тисяч при народженні дитини.

Вони розчарувалися в одних і вже ніколи не повірять в інших. Просто не дозволять принципи і виховання. Вони більше не закохуються в політиків, а думають, кого б з них узяти на випробний термін на роботу. І від цього їхнього думання в деяких політиків сивіють голови і виступає холодний піт.

І тоді через маргінальні ресурси вони починають запускати ідеї про те, що вибору немає, політиків потрібно провчити і бойкотувати вибори.

При цьому вони забувають нагадати, що відхід від виборчого процесу дозволяє зберегти статус-кво, наявний на даний момент. Наприклад, такий, як в останнім соцопитуванні, а, може бути, і такий, як в існуючому парламенті…

Зброя аутсайдерів

У той час як одні учасники виборів женуться за високою явкою, інші їхні учасники, напевно, були б раді, щоб вона виявилася нижчою.

Як відомо, нинішніми змінами в закон про вибори встановлено, що у випадку, якщо на вибори прийде менше 50%, їхні результати будуть визнані недійсними.

Такий розклад підійшов би силам, нині представленим у парламенті, але що ризикують втратити цей статус після виборів.

Це влаштовує їх. Але чи влаштовує це вас?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді