Кабмін хоче, щоб КС розповів, як фінансувати "функції" столиці

Середа, 26 вересня 2007, 15:49

Кабінет міністрів звернеться до Конституційного Суду для офіційного тлумачення терміну "столичні функції" та деяких положень закону "Про столицю України – місто-герой Київ" у зв’язку з численними питаннями щодо фінансування відповідних функцій.

Відповідне розпорядження ухвалене у ході засідання уряду в середу, 26 вересня, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Зокрема, Кабмін просить розтлумачити положення щодо забезпечення органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади функцій "створення належних умов для діяльності у місті установ і закладів науки, освіти, охорони здоров’я, культури і спорту, місцем розташування яких відповідно до законодавства визначено місто Київ".

За словами міністра юстиції Олександра Лавриновича, необхідність такого звернення зумовлена відсутністю єдиного підходу до тлумачення терміну "столичні функції", який вживається у законі про столицю – Київ.

Неоднозначність розуміння "столичних функцій", за його словами, викликає численні запитання під час застосування на практиці положень цього закону.

"Зокрема, щороку на етапі формування проекту закону про державний бюджет постає питання щодо визначення обсягу фінансових ресурсів, необхідних для виконання столичних функцій органами місцевого самоврядування міста Києва", - сказано в повідомленні.

Крім того, зазначають у Мін’юсті, законодавством не визначаються критерії, за якими фінансування розташованих в Києві установ і закладів комунальної форми власності здійснюється з державного та місцевих бюджетів.

"А відсутність визначення терміну "столичні функції", різнотлумачення пункту 1 частини першої статті 4 закону "Про столицю України – місто-герой Київ" в частині зазначеної столичної функції унеможливлює встановлення джерел фінансування установ і закладів комунальної форми власності", - зазначає Мін’юст.

За словами Лавриновича, юридичне вирішення цієї проблеми Кабмін вбачає у зверненні до КС.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді