Україні радять одразу після виборів "переписати" населення

Четвер, 27 вересня 2007, 10:22

Щоб мати достовірні списки виборців, які на разі мають низьку якість, Україна має одразу після виборів провести перепис населення.

Про це в інтерв’ю "Німецькій хвилі" заявив представник міжнародної організації "За справедливі вибори" Венцеслав Відінскі-Райлеску.

Він зазначив, що для вирішення проблем з виборчими списками українським посадовцям бракує політичної волі, оскільки на цьому можна вдало спекулювати.

Відінскі-Райлеску переконаний, що не зважаючи на те, що українці активно перевіряли свої прізвища у виборчих списках, багато людей через технічні помилки не зможуть проголосувати 30 вересня.

Він констатує, що влада не надто переймається цим, хоча політики гучно звинувачують один одного у фальсифікаціях.

"Якщо вони хочуть, щоб на наступних виборах було все нормально, треба робити перепис населення і зробити точний звіт про рух людей – хто помер, хто поїхав за кордон, хто повернувся. А поки такої точної системи немає. І чиновники не працюють над цією проблемою", - наголосив експерт.

За його словами, зараз Україні надзвичайно потрібен електронний реєстр виборців, який можна створювати лише на основі оновлених даних після перепису.

Але поки що, зауважив Відінскі-Райлеску, українські можновладці лише заробляють на цій темі політичні дивіденди.

Як відомо, у середу, 26 вересня, українські громадяни мали останню можливість оскаржити неточності у списках виборців та внести до них зміни.

Дільничні виборчі комісії затвердили всі поправки та до кінця дня четверга мають передати їх до окружкомів, зазначає радіо.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді