До питання про фальсифікацію виборів

П'ятниця, 28 вересня 2007, 14:14

Здається, що нове "перехрестя" чекає на Україну кожного року. Останнє трапиться на шляху вже в ці вихідні, коли виборці віддаватимуть свої бюлетені на парламентських виборах. За звичним вже сценарієм вибори, як і кампанія, що передувала їм, дають підстави і для надії, і для занепокоєння.

Впродовж двох останніх тижнів кампанії, всі великі партії кидали в обличчя своїм опонентам звинувачення у спробах здійснити фальсифікації виборів. Найбільш виразно та координовано цю тему розгортали представники партії регіонів.

Впродовж двох прес-конференцій, партійці ділилися своїми страхами щодо можливості "масових фальсифікацій" по всій країні, тоді як лідер партії прем'єр-міністр Віктор Янукович акцентував на можливих порушеннях в одному з рекламних роликів кампанії.

На своїх прес-конференціях Партія регіонів заявляла, що найбільше занепокоєння викликає "голосування за інших осіб" членами сім'ї тих мешканців Західної України, які зараз можуть перебувати за межами країни і не голосуватимуть самі.

Партія також твердить, що члени виборчих комісій від опозиційних Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) та Нашої України-Народної Самооборони (НУНС) перевірятимуть списки виборців аби визначити, хто саме не проголосував, а далі заповнюватимуть відповідну кількість виборчих бюлетенів власноруч.

На прес-конференції в четвер Юрій Мірошниченко з Партії регіонів зазначив, що цю систему вперше використали у 2006му. Він твердить, що вища ніж звичайно явка на вибори на заході країни доводить, що "голосування за інших осіб" успішно відбулося, адже "люди фізично відсутні, їх просто немає, бо вони виїхали за кордон".

ПР вказує на цифри, надані Міністерством внутрішніх справ, за якими 3,3 мільйони виборців країни працюють закордоном – і 2/3 з них офіційно зареєстровані у західних областях, які традиційно підтримують БЮТ та НУНС.

Припущення Партії регіонів потребує ретельної перевірки у день виборів, і спостерігачі твердять, що звернуть на це особливу увагу.

Однак, попри те, що за цим питанням окремо слідкували і в 2006му, жодна з організацій спостерігачів тоді не виявила проблем з "голосуванням за дорученням", які б вплинули на остаточні результати.

Більше того, твердження, що явка доводить голосування за інших осіб, є мінімум сумнівним.

По-перше, навіть хоча явка на Західній Україні була на 5-8% вищою ніж середня по Україні, вона, можливо, була би ще вищою, якби менше українців перебували закордоном.

До того ж, можна прийти до висновку, що і найбільш Східні регіони країни є осердям "голосування за інших осіб", адже у 2006му явка там була значно вищою ніж середня, а українців, що працюють в Росії, також багато.

(На цей закид ПР відповідає, що громадяни України, які працюють в РФ, для пересування можуть використовувати свій внутрішній паспорт, що унеможливлює використання цього документу для голосування від їхнього імені).

3.3 мільйони виборців, що живуть закордоном – це цифра, яку важно перевірити. Олена Лукаш, головний юридичний радник ПР, зазначила, що Прикордонна служба "не спромоглася виконати свій обов'язок" щодо відслідковування кількості українців, які в'їжджають і виїжджають з країни. "Нам не надали цієї інформації", – сказала вона.

Відтак, цілком можливо, що (1) інформація від початку була неповною, і (2) інформація не поновлювалася відповідним чином з того часу, як її зібрали вперше – тобто з серпня.

Кабінет міністрів, підтримуваний ПР, запропонував вилучати зі списків виборців громадян, чиє повернення на Україну незафіксоване.

Такі дії, без сумніву, позбавили би значну частину українців їх виборчих прав, адже є люди, які повернулися з-за кордону нещодавно і не встигли поновити свої дані, не говорячи вже про тих, хто може приїхати за день чи в день виборів.

Тоді як спроба упорядкувати списки гідна пошани, робити це на підставі неповних даних не варто, – це суперечить інтересам держави і партії.

ПР також твердять, що члени комісій від БЮТ та НУНС відмовлятимуться підписувати виборчі протоколи для того, щоби зробити результати недійсними.

Однак члени комісій від БЮТ та НУНС будуть у меншості, адже всі партії, представлені в парламенті, представлені і в кожній комісії. А виборче законодавство вимагає тільки кворуму – і підписів більшості членів комісії на протоколах.

Найбільше занепокоєння викликає твердження ПР, що комісіям бракує людей і підготовки.

Це добре задокументовано, і може виявитися проблематичним як в день виборів, так і протягом підрахування результатів. ПР також має рацію, коли стверджує, що президент Віктор Ющенко долучився до кампанії, і це дає підстави сумніватися у нейтральності його адміністративних призначень.

БЮТ назвав звинувачення ПР абсурдними. В свою чергу БЮТ звинувачує партію Прем'єр-міністра у використанні "мертвих душ" у списках виборців для того, щоби уможливити голосування від імені цих людей. Віддане Президенту СБУ передало Генеральному прокуророві кримінальні звинувачення проти посадовців у Харківській області за 54,000 імен-дубликатів, виявлених у списках виборців.

Однак, жодна з груп не надала журналістам копій документів, які, за словами партійців, доводять порушення. А без документів ця какофонія звинувачень у фальсифікації веде хіба до загального сум'яття і цинізму.

Для того, щоби просуватися далі у внутрішній політиці та на міжнародній сцені, Україна має докласти якомога більше зусиль, аби провести вільні та справедливі вибори.

Якщо якась із груп робить звинувачення у порушеннях, то ці порушення мають бути чітко і лаконічно задокументовані незалежними спостерігачами та журналістами. Тільки в такий спосіб Україна може продемонструвати свою відданість демократичному правлінню.

Теммі Лінч є дослідницею з Інституту конфліктології, ідеології та політики Бостонського університету, її робота на Україні також підтримується Гарвардським інститутом українських досліджень.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді