ГПУ просять розібратися з чиновниками за зйомки Бондарчука у заповіднику

Середа, 10 жовтня 2007, 12:17

Генпрокуратуру просять порушити кримінальну справу щодо чиновників Мінохорони навколишнього середовища України, що видали дозвіл на зйомки фільму "Обитаемый остров" у Казантипському заповіднику.

З таким проханням до ГПУ звернувся лідер Кримського відділення Партії зелених, президент Кримської академії наук Віктор Тарасенко, повідомляє Обком з посиланням на УНІАН.

Наприкінці вересня на території Казантипського заповідника одним з російських товариств з обмеженою відповідальністю велися зйомки кінофільму за романом братів Стругацьких "Обитаемый остров".

"При зйомках використовувалися танки й інша бронетехніка. З танків велася пальба, вибухи бомб відчувалися в кількох кілометрах від епіцентру", - йдеться у заяві.

"У результаті зйомок на землях заповідника залишилися сліди гусениць танків, а дикі тварини, що живуть у заповіднику, були налякані шумом. Крім того, є всі підстави вважати, що деякі тварини і комахи загинули", - заявляє Тарасенко.

Дозвіл на кінозйомку на території Казантипського заповідника було надано Держслужбою заповідної справи Мінприроди.

У листі Держслужби заповідної справи, за даними "зелених", відзначається, що служба не проти проведення кінозйомок на території доріг загального користування, а "також на ділянках заповідника в наукових і еколого-наукових цілях відповідно до діючого законодавства".

На думку Кримського відділення "зелених", чиновники видали дозвіл на зйомку, перевищивши свої службові повноваження і всупереч обов'язкам з охорони природних заповідників.

Тому Тарасенко просить Генпрокуратуру організувати перевірку викладених у його заяві обставин, порушити щодо ряду службових осіб Держслужби заповідної справи Мінприроди кримінальну справу.

Крім того, він просить здійснити контроль за виконанням Мінприроди обов'язку з підрахунку шкоди, завданої Казантипському природному заповіднику під час зйомок, а також обов'язку зі стягнення цієї шкоди зі службових осіб Держслужби заповідної справи.

Також Тарасенко направив звернення з приводу ситуації, що склалася в заповіднику, і президенту Віктору Ющенку.

Напередодні кримські екологи заявили, що зйомки фільму "Обитаемый остров" російського режисера Федора Бондарчука завдали істотної втрати Казантипському заповіднику.

За інформацією Кримської республіканської асоціації "Екологія і світ", дирекція фільму при бюджеті в 30 млн. дол. уклала договір з Держслужбою заповідної справи про компенсацію збитку Казантипу на суму 100 тис. грн., що "є абсурдом", оскільки реальний збиток, нанесений флорі і фауні заповідника, набагато більший.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді