Досвід Мороза нікого не вчить?

Четвер, 11 жовтня 2007, 11:40
Коли у серпні 2006 року СПУ Олександра Мороза вирішила перейти з "помаранчевої" до "блакитної" коаліції, докорінно змінивши напрямок політичного руху, багато з нас назвали це "зрадою".

"Нічого, виборці скоро забудуть, а влада дасть популярність через адмінресурс", - тішили себе думкою мої знайомі соціалісти.

Однак реальність виявилася прогнозованою - за результатами перевиборів партія-хамелеон вперше не потрапила у стіни парламенту.

Тому після такого провалу соціалістів якнайменше дивно знову чути розмови про можливу зраду виборцям від інших політичних сил.

Їхнє патологічне невміння вчитися на чужих граблях викликає сумніви у адекватності їхніх лідерів.

Щоб краще зрозуміти, наскільки фатальні наслідки можуть мати експерименти з власними виборцями, варто нагадати собі недавню виборчу кампанію.

"За демократії влада належить народові, саме тому Віктор Янукович виступив із ініціативою проведення референдуму стосовно статусу російської мови, як другої офіційної, щоб Україна зайняла політику нейтралітету у стосунках із закордонними партнерами, щоб люди могли обирати своїх губернаторів самостійно, а не підкорятися "любим друзям Президента" - цитата з відео ролику Партії регіонів, який закінчується закликом "Захистіть свої найважливіші цінності"

Здається, що сьогодні таке нагадування зайве, адже мільйони виборців ще пам'ятають, що Партія регіонів – це ті, хто виступає за офіційний статус російської мови і проти вступу до НАТО. Однак, у переддень виборів, лідери ПРУ, вже починали забувати свої обіцянки за кілька тижнів до голосування.

Найперше, така собі, "ретроградна амнезія" уразила керівника фракції регіоналів у парламенті 5 скликання Раїсу Богатирьову, яка висловилась за майбутню злуку з "помаранчевим" президентом ще 8 вересня.

"Я переконана, що президент країни чудово розуміє - без Регіонів утворити ефективну модель політичної і економічної влади неможливо. Я відчула… він готовий брати відповідальність за розвиток подій саме в такому напрямі," – заявила тоді пані Богатирьова.

Саме в ті дні, коли, перебуваючи у Луцьку, керівник фракції Регіонів освідчувалась у любові до об'єднання з "помаранчевими", її лідер, Віктор Янукович закликав виборців на Сході: "Раз и навсегда дать ответ, чтобы в Украине никогда не прошел "оранжевий кошмар".

Януковичу вторила і його політична реклама. "Для простих людей в період правління помаранчевих керівників, життя стало гірше", - зворушливо намагався повторити завчений текст чоловік середніх років.

"І бідність стала більшою, і зарплата стала гірше при помаранчевій владі", - майже не збиваючись доповнювала його повновида блондинка.

Остаточне ж переконання, що Партія регіонів ніколи не кине своїх виборців у пащу "помаранчевій потворі", виникало після перегляду тодішнього найбільш войовничого рекламного ролику. Його резюме, ніби вбивало останнього цвяха у домовину надій Раїси Богатирьової, закликаючи "позбутися помаранчевого хаосу".

Однак минає виборча кампанія, Партія регіонів втрачає партнерів з СПУ і не може зібрати понад 222 голоси, а відтак має віддати уряд, - і що ж ми бачимо?

Ще не зібрані усі протоколи з мокрими печатками, а регіонали вже рвонули назустріч "помаранчевому президенту" з солодкою міною на обличчі, забувши задекларовані в сотнях повторів роликів, власні політичні погляди та несприйняття "оранжевого кошмара".

Що ж відбулося після голосування на дострокових виборах?

Чи президент Ющенко відмовився від ідеї вступу до НАТО і тепер закликає приєднатися до умов Ташкентського договору про колективну безпеку країн СНД?

Чи, може, Віктор Андрійович зробив заяву, що російську мову треба зробити якщо не другою державною, то хоча б офіційною?

Та, хвалити Бога, Україна ніколи не стане свідками такої ганьби, бо, щоб не закидали президенту Ющенку, в одному його звинуватити важко – він не зраджує любові до України відтоді, як з'явився на політичні арені понад 7 років тому.

Але якими ж є насправді погляди Партії регіонів?

Пригадується, як під час виборчої кампанії Юлія Тимошенко, відповідаючи на запитання виборців, сказала, що політики з Партії регіонів готові заговорити монгольською, якщо мова зайде про збереження їхньої влади та грошей.

Невже шлях Мороза, який зникає з активної політики через зраду задекларованим політичним принципам, у голубому таборі так нікого і не навчив?

Невже Віктор Янукович думає, що з виборцем можна себе поводити от таким чином: під час виборів обіцяти не допустити "помаранчевий кошмар", а після голосування бігти з відкритими обіймами до тих, кого учора таврував ганьбою?

Справжня регіоналка, номер 3 списку ПРУ, Інна Богословська дійшла до того, що погрожує скласти мандати, якщо її вчорашні опоненти не погодяться на коаліцію з Партією регіонів.

Виглядає гротеском, коли затятий борець з помаранчевими, пані Інна, таким само твердим і рішучим голосом заявляє: "Партія регіонів не погодиться, щоб половина України перебувала у меншості чи в опозиції".

Ну і вже зовсім нещиро звучить похвала Президенту Ющенку з боку керівника міжнародного комітету Державної Думи РФ Костянтина Косачова: "Пан Ющенко показав себе з гарної сторони, впоравшись зі спокусою виступити на підтримку конкретної політичної сили й закликав консолідувати всі сили для створення широкої урядової коаліції".

Характерно, що найвищим рівень політичної фігури в Росії, яку змогли примусити щось сказати на догоду політичній кон'юнктурі, став всього лише керівник парламентського комітету.

А от раніше на підтримку Януковича виступав сам президент Путін… Можливо, він дистанціюється, бо розуміє, що ці постійні нав'язливі пропозиції створити широку коаліцію і таким чином залишитись при владі, для Партії регіонів не просто загроза втратити обличчя.

Сумний досвід Соціалістичної партії, що після провалу на виборах, ризикує взагалі розпастись на кілька ворогуючих таборів, є нагадуванням для тих, хто нехтує передвиборчими обіцянками.

Перехід в опозицію тільки загартовує справжню політичну силу. Натомість зрада своїх виборців – це шлях у політичне забуття.

Віктор Уколов, кандидат в депутати від БЮТ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді