Фірташизація Януковича

П'ятниця, 12 жовтня 2007, 12:31

Дострокові вибори до парламенту закріпили нову тенденцію в Партії регіонів.

При перегляді списку новообраних депутатів-регіоналів головним враженням є те, що Рінат Ахметов значно підсилив свій внутрішній вплив. Група людей з депутатськими значками, яка підконтрольна і солідарна з власником футбольного клубу "Шахтар", стане ще більш чисельною.

Але насправді ситуація змінилася не настільки лінійно.

Раніше думка Ахметова і його партнерів була домінуючою в Партії регіонів. Групи, яка за своїм потенціалом могла би конкурувати з найбагатшим українцем і висловлювати іншу точку зору, просто не існувало. Тепер же такі люди в Партії регіонів з'явилися.

За підсумками виборів свій вплив на Януковича формалізувала команда Дмитра Фірташа – олігарха, який уже п'ять років заробляє на сумнівних схемах поставок газу до України.

Досі не зрозуміло, чи є Фірташ самостійним гравцем, або ж він представляє інтереси ще більш впливових сил у газовому бізнесі.

Однак ясно, що оточення Фірташа дедалі глибше інтегрує до себе Януковича. За грошами вони давно обійшли Пригодського і Клюєва. По суті, тільки Фірташ і його люди в разі конфлікту Янукович-Ахметов зможуть надати прем’єру співмірні фінансові ресурси.

Символічно, але саме члени команди Фірташа сиділи по ліву та праву руки від Януковича на його останній зустрічі з Володимиром Путіним – це були Сергій Льовочкін та Юрій Бойко.

Як відомо, однією з головних технологічних новинок команди Януковича на дострокових виборах було використання вертольоту для пересування їх лідера з мітингу на мітинг. Це дозволяло їм протягом дня проводити до семи зустрічей з виборцями, тоді як Тимошенко з Луценком ледь встигали три.

Зазвичай повітряний "кортеж" регіоналів складався з чотирьох суден. Сам Янукович пересувався на вертольоті техаської фірми Bell, його помічник Льовочкін – на машині компанії Eurocopter, для журналістів був наданий вітчизняний Мі-8, а охорона прем’єра літала на Мі-9, що належить Міністерству надзвичайних ситуацій.

Вертольот Bell-430, на якому літав Янукович
Мі-8 для журналістів та обслуговуючого персоналу Януковича
Вертольот Мі-9, який належить Міністерству Шуфрича. На ньому літала охорона Януковича

Структурою, яка виступала замовником майже всього авіатранспорту для Януковича, була компанія "ЕЕС-Авіа".

У розпорядженні "Української правди" є угода між штабом Партії регіонів та цією авіакомпанією.

Договір було укладено 11 вересня, коли Янукович пішов у передвиборчу відпустку, а термін дії поширювався до 28 вересня – останнього дня агітації.

За наявними в "Української правди" документами, згадана фірма "ЕЕС-Авіа" належить газовому монополісту Дмитру Фірташу через мережу офшорних компаній.

Як відомо, екс-дружина Фірташа Марина намагається відсудити в олігарха половину його активів. І у своїх свідченнях в суді на Кіпрі вона стверджує, що в квітні 2004 року компанія "Хайрок Холдингс Лімітед", яку її чоловік заснував разом з нею, придбала 99,9 відсотків "ЕЕС-Авіа".

"У листопаді 2004 року "Хайрок" продала ці акції "ЕЕС-Авіа" іншій компанії, зареєстрованій на Кіпрі, в якій Дмитро Фірташ є бенефіціаром", - ідеться у заяві Марини Фірташ до районного суду міста Лімассол.

Вона стверджує, що це були неузгоджені з нею дії на виведення активів з "Хайроку", і тим самим були порушені права Марини Фірташ.

Найцікавіше, що авіакомпанію Дмитро Фірташ придбав у Юлії Тимошенко, а до того називалася вона інакше, з різницею в одну букву – "ЄЕС-Авіа".

На її балансі тоді були два старих Яки, Ту-134 та Боїнг 727. Своя авіакомпанія була потрібна Фірташу головним чином, щоб обслуговувати власний чартерний літак. Однак, як з'ясувалося пізніше, "ЕЕС-Авіа" знадобилася і в 2007 році.

Крім авіакомпанії, існують й інші докази зближення Януковича і Фірташа.

Зараз газовий магнат не бере безпосередню участь у політиці – він робить ставку на кулуарну гру, інтерв’ю не дає і навіть на публіці не з'являється.

Але колись Фірташ намагався просунути власну персону у велику політику, хоча закінчилося це фіаско.

На виборах-2002 Дмитро Фірташ балотувався за списком партії "Жінки за майбутнє", куратором якої була Людмила Кучма. Однак, разом з усіма, Фірташ як 8 номер списку пролетів повз парламент.

На виборах 2006 року Фірташ мав підтримувати Республіканську партію свого друга Юрія Бойка. Але республіканці, об'єднавшись з СДПУ(о) в блок "Не так", також зганьбилися за результатами народного волевиявлення.

Через рік Фірташ мінімізував ризики, поставивши на фаворита.

І тепер у новій фракції Партії регіонів Фірташ буде представлений найближчими до нього людьми.

Так, депутатами стали щонайменше п’ять соратників олігарха: Юрій Бойко, Олександр Волков, Сергій Льовочкін, Юлія Новікова та Іван Мирний.

Фото Івана Фурсіна відсутнє в будь-яких джерелах інформації. У "Місто-банку" відмовилися надати фотографію свого керівника

Юрій Бойко – це ключ Фірташа до газового ринку України.

До останнього часу Бойко відкидав якийсь особливий характер своїх стосунків з Фірташем.

Однак ті ексклюзивні умови, в яких Фірташ робив енергетичний бізнес в Україні, не залишали сумнівів у особливій зацікавленості Бойка.

Зрештою, таємне стало відомим – на ім'я Бойка існує довіреність від Фірташа на право розпоряджатися усім його майном. Сам міністр палива та енергетики стверджує, що отримав цей документ, оскільки виступав посередником при розірванні шлюбу між Мариною і Дмитром Фірташами.

Однак цей документ дуже красномовно свідчить про ступінь стосунків між людьми, яких пов'язує прямий конфлікт інтересів: Бойко як міністр зацікавлений в купівлі для України найдешевшого газу з різноманітних джерел – а Фірташ як бізнесмен орієнтований на продаж газу якнайдорожче і в статусі монополіста. І, очевидно, хтось з цієї пари робить поступки на користь другого – інакше ці люди не цікавили б один одного.

Другий фігурант команди Фірташа в парламенті – це баскетбольна зірка радянських часів Олександр Волков. Він разом з Фірташем є співзасновниками клубу БК "Київ".

За словами Волкова, вони познайомилися в 2003 році. "Я хворий на баскетбол, у Москві дивлюся всі матчі ЦСКА", - зізнався Фірташ Волкову і запропонував стати акціонером української команди. Півтора роки тому "РосУкрЕнерго" був головним спонсором турніру, який за участі БК "Київ" відбувався у столиці.

Зараз, крім всього іншого, офіс баскетбольного клубу займав один з поверхів на території штаб-квартири Республіканської партії, яку очолював Бойко.

Іван Мирний – керівник охорони Фірташа – став депутатом як 102 номер списку Партії регіонів.

Мирний був начальником управління по боротьбі з організованою злочинністю Чернівецької обласної міліції. Він брав участь у розслідуванні кримінальної справи про контрабанду спирту, в якій фігурував Фірташ. Майбутній олігарх в середині 1990-х три місяці просидів у слідчому ізоляторі, однак вийшов на свободу – а Мирний... став начальником його охорони.

Зараз у документах, поданих до Центрвиборчкому, Мирний записаний як віце-президент з загальних питань згаданої вище авіакомпанії "ЕЕС-Авіа".

На дні народження. Зліва, з барсеткою - Мирний, справа - Фірташ

Найближчий помічник Януковича, керівник апарату прем’єр-міністра Сергій Льовочкін – ще один новообраний депутат, близький до Фірташа.

Крім власного зізнання Льовочкіна, що "Фірташ – його старий друг", існують непрямі докази їхніх тісних стосунків.

У пресі неодноразово згадувалося, що Льовочкін є лобістом схем Фірташа в газових поставках до України. Однак досі було край складно довести зв’язок між цими людьми і структурами.

"Українській правді" стали відомі нові факти, які вказують на близький характер стосунків Льовочкіна з групою українських акціонерів "РосУкрЕнерго".

Як відомо, компаньйоном Фірташа в "РосУкрЕнерго" є власник одеського "Місто-банку" Іван Фурсін.

Крім того, Фурсін є засновником ВАТ "Миколаївський комбінат хлібопродуктів" – а голова наглядової ради цього підприємства Юлія Новікова стала депутатом нового парламенту як 105 номер списку Партії регіонів.

Іншим акціонером "Миколаївського комбінату хлібопродуктів", згідно з даними Державної податкової адміністрації, є компанія "Інтрейд", акціонером якої виступає Юлія Льовочкіна – молодша сестра Сергія Льовочкіна.

А тепер найцікавіше: Юлія Льовочкіна і Юлія Новікова є однією і тією ж людиною.

Просто сестра Льовочкіна носила це прізвище до одруження, а після шлюбу взяла прізвище чоловіка Арсенія Новікова.

Тобто виникла цікава ситуація: Льовочкін не лише сам обрався до парламенту, але й зробив власницею депутатського мандату свою рідну сестру.

Про те, що Юлія Новікова доводиться настільки близькою людиною для Сергія Льовочкіна, невідомо навіть в штабі Партії регіонів.

"Справді, Сергій просив за цю людину... Але я маю сумнів, що вони – родичі", - зізнався в одній довірливій розмові Борис Колесніков. Однак факт залишається фактом: Сергій Льовочкін є старшим і улюбленим братом Юлії Новікової.

Отже, зв’язок між керівником служби прем’єр-міністра та міноритарним акціонером "РосУкрЕнерго" додатково прослідковується через Миколаївський комбінат хлібопродуктів, де вони є партнерами.

Цього недостатньо, щоб стверджувати, що Фурсін є представником долі Льовочкіна в "РосУкрЕнерго", але це є ще одним, матеріальним, а не абстрактним доказом близьких стосунків між ними.

Льовочкін в силу посади має вплив і на інших майбутніх депутатів. Наприклад, Олена Лукаш як його протеже потрапила на роботу до уряду Януковича. Льовочкін також близький із Едуардом Прутніком.

Їх спільною креатурою є Андрій Кравець, заступник міністра Кабінету Міністрів, 124 номер списку. До того Кравець обіймав посаду гендиректора легендарного кінотеатру "Зоряний", де останні чотири роки розташований легальний штаб Партії регіонів.

Однак політичні зв'язки – це ще не весь капітал Льовочкіна. Цього року прем’єр хрестив новонародженого сина свого найближчого помічника. Відтак Льовочкін тепер – кум не тільки Леоніда Кучми, але і Віктора Януковича. Зв’язки лідера Партії регіонів та цієї групи стають все більш щільними...

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді