Росія введе картки для заробітчан по всьому СНД

Понеділок, 15 жовтня 2007, 10:20

Трудові мігранти на території СНД одержать електронні паспорти.

З ініціативи Росії пластикова картка буде видаватися усім, хто виїжджає на заробітки в інші країни, а інформація про неї буде занесена в спеціальну базу даних.

Про це повідомив генеральний секретар ради Міжпарламентської асамблеї держав-учасників СНД Михайло Кротов, пише "Дело".

"Час стихійної міграції закінчився", - сказав він.

Поки що вирішується, як саме будуть виготовлятися ці паспорти. Свої розробки вже запропонували Росія, Казахстан і Молдова.

Тема міграції і введення електронних паспортів стане однієї з основних на засіданні асамблеї, що пройде в Санкт-Петербурзі 31 жовтня. Передбачається, що в обговоренні візьме участь і гендиректор Всесвітньої організації по міграції Брузо МакКінлі.

Директор Української філії Інституту країн СНД Володимир Корнілов вважає, що навряд чи питання введення електронних паспортів буде вирішене найближчим часом.

"Адже для цього потрібно обробити величезний масив інформації про працездатне населення на всій території країн СНД", - каже експерт. "Якщо цей проект буде реалізований, проблема нелегальної міграції буде фактично вирішена", - додає він, коментуючи ідею створення єдиного реєстру населення СНД.

Тим часом самі трудові мігранти оцінюють нововведення скептично, тим більше, що фірми, за словами мігрантів, воліють наймати нелегалів, незважаючи на досить високі штрафи, а документи можна підробити.

Як зазначає видання, Росія давно намагається упорядкувати потік мігрантів і посилити контроль над проникненням на російський ринок праці.

Зокрема, влада Москви уже ввела в дію картку мігранта – документ, що містить всю інформацію про іноземця, включаючи його фотографію, паспортні дані, групу крові, результати медичного огляду й аналізів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді