Перфоровано чи парафовано?

Середа, 17 жовтня 2007, 12:02

Вкотре знову запанували між "союзниками" мир і злагода. Президент висунув свої умови, НУ-НС і БЮТ, почаклувавши, створили якийсь документ і тепер ховають його від сторонніх очей, заявляючи, що угода про створення демократичної коаліції вже парафована.

Але, як на мене, ці сторінки паперу просто перфоровані ручками, і не більш того.

З подивом доводиться дивитися на ідилічний союз "коаліціантів", поки в них ще є час і можливість один одному посміхатися, поки ще тримається, зшита білими неміцними нитками, їхня дружба.

Народна мудрість говорить: "Куй залізо, поки гаряче". От цим власне і займаються представники "демократичних" сил, на хвилі чергової своєї ейфорії. Усі один одного знову люблять, краса. Навіть від Литвина вже зараз вони чекають відповідного паса, закинувши в його сторону спробний м'яч.

Так усе добре, крім одного. Усі повідомлення про те, що в найближчі дні буде оприлюднена угода про створення коаліції, є передчасними. Ця новостворена коаліція на сьогоднішній день, з юридичної точки зору, нічого не варта, таке її формування не має ніяких правових основ і, відповідно, не буде мати наслідків.

Така угода є винятково політичною декларацією.

Укладати подібні угоди повноважні тільки народні депутати після завершення законодавчої процедури отримання своїх повноважень.

Ні в якому разі не можна допускати, щоб коаліція була створена з порушенням закону, це ні до чого хорошого не приведе. Слід дотриматися процедури.

Насамперед, відповідно до положень 20-ї статті Закону "Про вибори народних депутатів України", Центральна виборча комісія протягом 20 днів від дня офіційного оголошення результатів приймає рішення про реєстрацію народних депутатів і в 7-денний термін видає їм тимчасові посвідчення народного депутата України.

Після цього обрана у Верховну Раду особа може скласти присягу народного депутата на першому засіданні нового парламенту. Тільки тоді народні обранці вважаються такими, що  вступили на посаду, і можуть формувати депутатські фракції, і одержують весь комплекс прав і обов'язків щодо створення коаліції.

Крім того, Конституція України чітко говорить, що коаліція формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання Верховної Ради.

Оскільки повноваження, як народних депутатів попереднього скликання, так і їхньої коаліції не припинені, на формування нової коаліції, не враховуючи можливості оскарження результатів виборів, законодавством передбачено майже два місяці.

Але і це ще не все.

Новообрані депутати повинні вирішити дуже багато питань у новому парламенті ще до створення конституційної коаліції. Президент наполягає на тому, щоб до формування коаліції парламент обрав спікера і проголосував за новий варіант закону "Про Кабінет міністрів".

Загалом, сакраментальна фраза з відомого фільму – "Куй залізо, не відходячи від каси" підходить набагато більше, оцінюючи дії визначених сил, що поспішають випередити події.

Але поспіх поганий тим, що згодом віднімає багато часу. 

Сергій Ківалов, керівник Юридичного департаменту Центрального виборчого штабу Партії регіонів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді