Подаруйте дітям серце. Замість футболу

Субота, 27 жовтня 2007, 12:18

"Тук-тук-тук-тук" – рівномірно й чітко має битися серце в новонародженої дитини. Має, але не завжди б'ється. Є люди, які з перших днів життя повинні за нього боротися. І є люди, які можуть у цьому допомогти.

Із вродженими вадами серцево-судинної системи в Україні щорічно народжується близько 5 тисяч дітей, з яких 30-40% знаходяться в критичному стані з перших днів і місяців життя. Без кардіохірургічного втручання 42% пацієнтів помирає у дитячому віці, причому 90% з них – у віці до 1 року.

Для проведення найскладніших операцій на серці дітей з усієї України везуть до Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії. Це також єдиний в Україні заклад, де дітей із вродженими вадами серця оперують на перших днях життя. Причому для українських дітлахів все лікування та операції – безкоштовні.

Щороку медики Центру проводять близько 1000 операцій для дітей у критичному стані. Ще частину, в більш легких випадках, рятують лікарі в регіонах. Проте 1500-2000 малюків із вродженими вадами серця щорічно так і лишаються приреченими.

Цього тижня міжнародний благодійний фонд "Дитяче серце" розпочав акцію "Подаруй частинку серця", метою якої є придбання сучасного обладнання для Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії.

Керівник Центру Ілля Ємець на прес-конференції з нагоди старту акції зазначив, що, хоча державне фінансування відбувається в запланованому обсязі, багато необхідного обладнання не може бути покрито бюджетними коштами.

За його словами, лише один апарат штучної вентиляції легенів коштує від 150 до 200 тисяч доларів.

Ємець навів приклад схожого госпіталя в Сіетлі (США), де лише 40% фінансування йде від держави, ще 40% - від страхових компаній і 20% - благодійні внески, висловивши надію, що наше суспільство також доросте до такого рівня.

Що ж до наступного розподілу коштів, то, за словами Ємця, рішення про це буде прийматися за результатами акції соціальною службою Центру разом із директоратом. "Демократично і колегіально наші лікарі будуть захищати кожен свою позицію", - пообіцяв він.

Одним з основних партнерів акції виступила компанія "Проктер енд Гембл Україна", яка протягом півроку перераховуватиме близько 1,5% коштів від продажу деяких своїх торгових марок на рахунок Центру. Отже, щоб долучитися до допомоги дітям, треба шукати в магазинах продукцію Ariel, Tide, Gala, Dreft, Lenor, Fairy, Mr.Proper, Comet із логотипом "Подаруй частинку серця". Організатори також запрошують інші компанії приєднатися до акції.

Підтримати акцію та привернути до неї увагу прийшли також деякі відомі люди. "Міс Україна Всесвіт-2006" Інна Цимбалюк була настільки вражена побаченим у реанімаційному відділенні, що розплакалася на прес-конференції і пообіцяла дітям майже "Жигулі".

"Ілля Миколайович говорив про апарат вентиляції легень за 150 тисяч доларів. На жаль, я не зможу вкласти стільки в розвиток Центру. Але я запам’ятала один апарат, що був на малюкові, який лежав у реанімації – кардіостимулятор. Лікар сказав, що він коштує як маленькі "Жигулі". То я думаю, "Жигулі" ми купимо", - зазначила Цимбалюк.

Це була, до речі, єдина чітка "зіркова" обіцянка на прес-конференції. Ведуча "Світського життя" на УТ-1 Катя Осадча пообіцяла розповісти про акцію українському бомонду, а інша ведуча УТ-1 Наталія Розинська – віддати на нужди "Охматдиту" свою премію у випадку перемоги в конкурсі "Пані Україна десятиріччя".

А відомий глядачам по "Танцях з зірками-2" телеведучий Максим Неліпа висловив думку, що роль "зірок" – привернути тих, хто може допомогти Центру і зробити так, щоб вони захотіли це зробити.

Керівник Центру Ілля Ємець також висловив сподівання, що якомога більше людей дізнаються про акцію.

"Я нічого не маю проти футболу й інших речей. Але те, що ми бачимо іноді на операціях і в палатах пацієнтів – повірте, це іноді більш зворушливо, ніж побачити прекрасний гол у ворота Манчестер Юнайтед", - зазначив Ємець.

Допомогти дітям можуть не тільки великі компанії, але й кожний бажаючий.

Банківські реквізити МБФ "Дитяче серце":
р/р 26007960 в АКБ "Легбанк" м. Києва,
МФО 300056, Код 20033929.
Фонд є неприбутковою організацією, код неприбутковості 0005

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді