Як деякі громадяни Лопух і Панченко одержали сотні гектарів заповідного лісу

Понеділок, 29 жовтня 2007, 14:27
Про земельні рішення, прийняті на скандальній сесії Київради від 1 жовтня, вже написано чимало.

Проте, питання з порядку денного, який був розданий депутатам і представникам ЗМІ, складають лише верхівку айсберга. Підводна частина прийнятих у цей день про-мерською більшістю рішень – а вона, як і належить, набагато більша за розмірами, ніж надводна – поки залишається недослідженою повною мірою.

Для заповнення цього пробілу ми частково відновимо хід подій на сесії Київради від 1 жовтня, що проілюструємо розшифровкою диктофонного запису голосування з деяких питань і дамо фотокопії деяких документів.

Отже, почнемо з того, що пленарне засідання Київради було призначене міським головою столиці Леонідом Черновецьким на понеділок, 1 жовтня – наступний день після парламентських виборів, хоча зазвичай усі засідання Київради проводяться по четвергах.

Перед початком засідання Київради лідер фракції блоку Юлії Тимошенко Тетяна Меліхова заявила, що депутатам, які будуть брати участь у голосуванні, роздано 200 млн. доларів, і що в голосуванні будуть задіяні дублікати карток відсутніх депутатів.

При реєстрації в залі дійсно зареєструвався 71 депутат, хоча фізично з них були присутні близько 50-ти.

На самому початку засідання депутати внесли до порядку денного з голосу додатково кілька земельних питань, у тому числі голова земельної комісії Олексій Євлах запропонував 18 питань про виділення земельних ділянок обслуговуючим кооперативам.

Усупереч встановленій практиці, секретар Київради Олесь Довгий поставив на голосування першими саме ці питання, внесені з голосу, а не пункти затвердженого на президії порядку денного.

Очевидно, занадто великим було бажання одразу ж покінчити з найголовнішим питанням, заради якого, зважаючи на все, і затівалася ця витівка з проведенням сесії одразу ж після виборів, коли всі були зосереджені на очікувані їхніх результатів.

При цьому Довгий трохи схитрував - назвав житлові кооперативи "обслуговуючими", щоб відвернути увагу від цих найважливіших 18-ти питань, оскільки Київрада і раніше відводила землю житловим кооперативам для обслуговування вже існуючих будинків.

Слід сказати, що цей викрут удався - на ці питання дійсно мало хто звернув увагу. Тим паче, що в цей момент опозиція в залі була зайнята важливою справою - створенням інформаційного приводу для повідомлень у ЗМІ про своє піклування про інтереси киян, тобто робила вигляд, що блокує трибуни і намагається вилучити картки-дублікати.

Ці намагання увінчалися успіхом після того, як при спробі вилучення карток у залі зав'язалася невелика бійка, і представники інтернет-видань гуртом почали диктувати у свої видання новини про цю видатну подію, втративши пильність і прогавивши найголовніший момент.

А в цей час Довгий спокійно провів голосування по всіх 18-ти житлових кооперативах.

Розшифровка диктофонного запису ходу голосування по виділенню земельних ділянок житловим кооперативам (наведена мовою оригіналу запису).

Олесь Довгий: Шановні колегі, я прошу вашої уваги. Ставимо питання, внесені Олексіем Юрієвичем (головою земельної комісії Київради Олексієм Євлахом - МВ) про передачу земельних ділянок житлообслуговуючому кооперативу "Житлобуд". Прошу визначатись. (Сигнал системи "Рада"). Я не думаю, що у когось є суттєві зауваження з цього приводу.

"За" – 63, рішення прийняте, "проти" – 0, утримались - 0.

Наступне питання. Про передачу житловому кооперативу "Механізатор" ділянок. Справа Д 2997 (номер кадастрового дела – МВ). Прошу визначатись.(Сигнал системи "Рада").

"За" – 65.

Наступне питання, шановні колегі. Д3003, кооператив "Соцбудівництво", прошу визначатись. Мова йде про будівництво соціального житла, прошу визначатись, шановні колегі… Будівництво соціального житла, про передачу обслуговуючому кооперативу "Соцбудівництво", прошу визначатись. (Сигнал системи "Рада").

"За" – 64, "проти" – 0, утримались – 0. Рішення прийняте.

Єдині, хто поки що, на мою думку… Я звертаюсь в тому числі й до представника прокуратури в місті Києві… (Один із заступників прокурора Києва завжди присутній на сесіях Київради - МВ)

Я прошу заступника прокурора теж звернутися до… Я прошу прокуратуру звернутись в тому числі до фракції блока Юлії Тимошенко і решти фракцій, які приймають участь в роботі зали, зайняти свої місця…

Я нагадую про те, що … В присутності прокуратури, Татьяна Іванівно (лідер фракції БЮТ Тетяна Меліхова – МВ) нагадую про те, що є порушенням регламенту в процесі розгляду питань залишати своє місце депутата Київради, також вставати, викрикувати, і більш того – будь-які вчиняти дії фізичні, направлені – некоректні – по відношенню до ваших колег.

(Довгий нервується, оскільки в цей момент Тетяна Меліхова, Віталій Кличко і депутат фракції Партії регіонів Михайло Рєзнікович блокували трибуну, тобто просто стояли біля неї. Це був перший раз, коли Кличко фізично взяв участь у блокуванні трибуни. Члени фракцій БЮТ і блоку Кличка при цьому ходили по залі і стежили за тим, якими картками голосують депутати - МВ).

Прошу, шановні колегі. Проголосоване було питання. "За" – 64, рішення прийняте.

Наступне питання. Передача земельної ділянки обслуговуючому кооперативу "Медтехнік", Д 3012. Прошу визначатись, шановні колегі (сигнал системи "Рада")

"За" – 64, рішення прийнято. Шановні колегі… "проти" – 0, "утримались" – 0.

Наступне питання – Д 3005, передача земельних ділянок обслуговуючому кооперативу "Житлодар". Прошу визначатись, шановні колегі (сигнал системи "Рада")

"За" – 65, рішення прийнято.

Шановні колегі, наступне питання Д2998 про передачу обслуговуючому кооперативу… житловому кооперативу "Приладобудівник" земельних ділянок. Прошу визначатись (сигнал системи "Рада")

"За" – 64, рішення прийнято, "проти" – 0, "утримались" – 0.

Шановні колегі, наступне питання, внесене Олексієм Юр’євичем – Д 3093, про передачу земельніх ділянок обслуговуючому коопера… житловому кооперативу "Технолог". Прошу визначатись, шановні колегі, голосуєм (сигнал системи "Рада")

"За" – 64, рішення прийняте.

На жаль, диктофонний запис не повний – на той момент ніхто не підозрював про важливість питань, що ставилися на голосування.

Відповідно до запису, депутати проголосували за виділення землі 15 житловим кооперативам – "Житлобуд", "Механізатор", "Соцбудівництво", "Медтехнік", "Житлодар", "Приладобудівник", "Технолог", "Текстильник", "Тарасівець", "Залізничник", "Транспортник", "Житлосервіс", "Освітянин", "Забудовник" і з назвою, яку Довгий вимовив невиразно.

Як було зазначено вище, всього було проголосовано 18 кооперативів. Крім перерахованих, це - "Харчомашовець", "Містобудівник" і ще один кооператив, назву якого Довгій вимовив невиразно.

Тим часом, один із лідерів БЮТ Микола Томенко на прес-конференції 30 серпня заявив, що БЮТ має намір направити звернення до прем'єр-міністра Віктора Януковича й у Генеральну прокуратуру подання з приводу намірів Київської міськадміністрації передати більш ніж 2 тис. га заповідних земель, зокрема, у Феофанії, Пирогово, на Дніпровських островах під індивідуальне будівництво.

При цьому він оприлюднив ксерокопії ряду документів, що підтверджують цей намір.

Серед 10-ти житлових кооперативів, що згадуються в документах, оприлюднених Томенком, є і сім, які були проголосовані Київрадою 1 жовтня. Отже, виходячи з цих документів, житловим кооперативам передані у власність такі ділянки лісу:

1. "Житлобуд" - 82,14 га на вул. Краснознаменній у Голосіївськом районі;

2. "Медтехнік" – 99 га на вул. Лісничій у Голосіївськом районі;

3. "Житлодар" – 99,9 га на вул. Комунальній у Голосіївськом районі;

4. "Текстильник" - 99,5 га на вул. Академіка Заболотного в Голосіївськом районі (Феофанія);

5. "Житлосервіс" – 51,5 га на вул. Бродівській у Голосіївськом районі;

6. "Освітянин" – 99,3 га на вул. Академіка Заболотного в Голосіївськом районі (Феофанія);

7. "Харчомашовець" – 99,9 га на вул. Лісничій у Голосіївськом районі.

Таким чином, тільки цим семи кооперативам було виділено 634 га лісу (!). Депутат Київради також заявив, що в Деснянському районі кооперативу "Приладобудівник" було виділено 143 га на вул. Пуховській, "Забудовнику" і "Містобудівельнику" – по 100 га.

Виходячи з цих цифр, можна погодитися з Томенком, що мова йде про дійсно десь близько 1,5-2 тис. га заповідних земель.

Варто звернути увагу, що на всіх сімох копіях документів стоять номери кадастрових справ, які називав Довгий, коли порушував питання на голосуванні. Це являється підтвердженням того, що 1 жовтня Київрада прийняла рішення саме по цих житлових кооперативах.

Усі 7 дозволів на розробку документації із землевпорядження, підписані Довгим, датовані 6 липня, і в тексті кожного документа є посилання на позитивний висновок комісії з питань земельних відносин, також датоване одним числом – 5 липня.

Правда, проекти самих рішень Київради про виділення земельних ділянок цим кооперативам ніхто не бачив, і можна сміливо стверджувати – ніколи не побачить.

Томенко також оприлюднив ксерокопії скоректованих схем охоронних зон навколо території парку-пам'ятника садово-паркового мистецтва загальнонаціонального значення "Феофанія" та Музею народної архітектури і побуту НАН України, завізовані відповідальними особами, зокрема, президентом НАНУ Борисом Патоном.

Важко сказати, які корективи внесені до цих схем. Але, наприклад, на схемі охоронних меж "Феофанії" з'явилися зони, де дозволено 3-поверхове і 9-поверхове будівництво.

Між іншим, Меліхова на прес-конференції перед сесією Київради 25 жовтня нарешті згадала про дані 18-ти кооперативів. Зокрема, за її словами, усі 18 кооперативів зареєстровані в липні в Шевченківському районі на двох фізичних осіб - по дев'ять на Валентину Лопух і Костянтина Панченка.

БЮТ також не виключив, що 10% житла в 9-ти нових будинках у центральній частині Києва, які Київрада передала Генпрокуратурі на сесії 25 жовтня, є платою за лояльне ставлення до земельних рішень, прийнятих на сесії 1 жовтня.

На користь такого припущення говорить і впевнене звертання Довгого до заступника прокурора Києва за підтримкою під час голосування 1 жовтня.

Нагадаємо ще раз, що позитивне голосування 1 жовтня стало можливим тільки завдяки участі фракції блоку "Наша Україна" (за винятком двох-трьох депутатів), оскільки навіть фракція Партії регіонів відмовилася брати участь у цьому "піклуванні про благо киян".

Залишається невирішеним питання – чи підпише ці скандальні рішення Черновецький, і коли вони наберуть сили.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді