Невдоволення політико-економічним станом в Україні досягає рівня Балкан

Понеділок, 12 листопада 2007, 08:39

Більше половини українців вважають, що стан справ у країні, а також їхній особистий добробут за роки незалежності погіршилися.

Через погіршення фінансового добробуту сьогодні менше половини українців, відповідно, задоволені життям, пише "Дело".

Для порівняння, у Росії і Македонії показник незадоволених своїм матеріальним становищем ще вищий – 68 і 72% відповідно. Особливо низькі уявлення про економічний добробут у республіках колишньої Югославії. Найбільш незадоволеними виявилися грузини: більше 80% вважають, що жити стало гірше.

Водночас, більше половини українців залишаються прихильниками демократії і ринкової економіки, тоді як, наприклад, росіяни віддають перевагу авторитаризму (30%) і плановій економіці (40%), відзначає видання.

Тільки 24% опитаних українців хотіли б повернення авторитарного ладу. У той же час 33% населення сподіваються на повернення планової економіки. В основному – це люди старшого покоління чи незабезпечені прошарки населення, відзначає видання.

Крім того, близько 70% громадян України відзначають, що з 1989 року в країні погіршилося політичне й економічне становище, і як наслідок – умови життя населення. За цим показником ми обігнали інші країни з перехідною економікою.

Таким чином, за рівнем невдоволення політико-економічним станом у країні українців можна порівняти з жителями Балканських країн, що пережили кровопролитну братовбивчу війну, говориться в статті.

Директор соціологічної служби Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Андрій Биченко пояснює це тим, що політичну ситуацію в Україні сьогодні складно назвати стабільною.

"Хоча в нас і не було воєн або інших серйозних катаклізмів, як на Балканах, на відповіді респондентів уплинула непевність у завтрашньому дні", - говорить експерт.

Більше за все задоволені своїм життям мешканці Таджикистану, Узбекистану, Бєларусі. Там на свій добробут не скаржаться близько 70%. Українські експерти пояснюють це відсутністю в тих державах соціального розшарування суспільства, пише видання.

Автори дослідження відзначають, що в Україні доступ до державних послуг як і раніше знаходиться на дуже низькому рівні.

Особливо проблемною сферою залишається охорона здоров'я. Більшість опитаних вважають, що держава має збільшити фінансування лікарень і поліклінік, тому що сьогодні медобслуговування є найбільш корумпованою сферою.
 
Крім того, українці не довіряють суспільним інститутам. Особливою недовірою користуються суди, парламент і партії. Порівняно високою надійністю і довірою українських клієнтів можуть похвалитися тільки банки і фінансові установи.

У той же час, експерти відзначають, що в Україні дуже сильні проєвропейські настрої – Європа асоціюється з високими показниками життя, достатком і демократією, тоді як "Росія в українців непохитно асоціюється з поверненням до радянських традицій і тоталітаризму".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді