Польща заспокоїла українців із приводу віз

Четвер, 15 листопада 2007, 10:33

Польща не блокуватиме в'їзд українських громадян на свою територію після вступу в Шенгенську зону.

Про це заявила міністр іноземних справ Польщі Анна Фотига, повідомляє "Сегодня" з посиланням на УНІАН.

Вона прокоментувала інформацію польського видання "Газета Виборча" щодо нової постанови МЗС Польщі, відповідно до якої громадяни пострадянських країн змушені будуть заплатити 75 євро за польську візу. Автор статті підкреслює, що така ціна занадто висока для українців, білорусів і росіян.

"Після вступу Польщі в Шенгенську зону не буде блокування в'їзду для громадян сусідніх країн, а особливо українців", - зазначила міністр іноземних справ Польщі.

Фотига додала, що її країна веде "відкриту і ліберальну політику щодо сусідніх країн".

МЗС Польщі дійсно запропонував установити за національну довгострокову візу (понад 90 днів) ціну в розмірі 75 євро. Водночас, не виключене скасування візових оплат і пільгова візова політика для країн Східної Європи.

Фотига нагадала, що перед вступом у Шенгенську зону Польща має намір підписати з Україною угоду про спрощення візового режиму для українських громадян. В угоді планується передбачити скасування плати за візи для 14 категорій громадян.

Як відомо, Польща увійде в Шенгенську зону в ніч з 20 на 21 грудня цього року.

15-16 жовтня у Варшаві відбулися українсько-польські переговори з консульсько-правових питань, за результатами яких було домовлено, що візи в Польщу до часу вступу в Шенгенську зону будуть видаватися громадянам України безкоштовно.

Водночас, у тих випадках, коли термін дії візи буде поширюватися вже на час, коли Польща приєднається до Шенгенської угоди, вартість візи складатиме, як і у випадках з іншими державами-членами Шенгенської угоди, 35 євро.

Також сторони домовилися про одержання безкоштовних віз деякими категоріями українців після приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді