Православні помолятся проти Мазепи під вікнами Ющенка

Субота, 17 листопада 2007, 12:47

Священний Синод Української православної церкви (Московський патріархат) виступив за повернення вулиці Січневого повстання в Києві історичної назви і допустив у разі потреби можливість встановлення пам'ятника гетьманові Мазепі.

"Священноначалля Української православної церкви виступає не проти перейменування вулиці Січневого повстання на вулицю Івана Мазепи, а за перейменування, якщо є така потреба, цієї вулиці на вулицю Лаврську, тому що на цій вулиці знаходиться головна святиня Української православної церкви - Києво-Печерська лавра", - сказано в зверненні Синоду до київської влади, яке цитує "Інтерфакс-Україна".

Щодо питання про увічнення пам'яті Івана Мазепи, то його ім'я, як відзначив Синод, "могла б носити одна з прилеглих вулиць".

Водночас українські ієрархи заявили, що краще було б закінчити реставрацію т.зв. мазепинського корпусу "верхньої лаври" і лаврських валів, що були зведені Мазепою.

"Можна було б установити пам'ятник гетьманові Мазепі на місці висадженого богоборчою владою Святого-Миколаївського військового собору (побудований гетьманом) або недалеко від відновленого Мазепою Михайлівського Золотоверхого монастиря", - йдеться в документі.

Синод у той же час закликав суспільні і політичні сили "не політизувати" це питання.

21 листопада в Києві під час всеукраїнського хресного ходу з нагоди свята архістратига Божого Михаїла - небесного заступника міста, православні віруючі проведуть молитовні стояння перед будинками секретаріату президента, Київської ради й інших українських держустанов.

"Учасники хресного ходу будуть протестувати проти блюзнірського насадження вулиці, що веде до Києво-Печерськ лаври, імені гетьмана-зрадника Мазепи, що був відлучений від Церкви в листопаді 1708 року за клятвопорушення та інші смертні гріхи", - заявили "Інтерфаксу" в п'ятницю організатори заходу.

Як повідомлялося, наприкінці жовтня Київрада проголосувала за перейменування вулиці Січневого повстання на вулицю Івана Мазепи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді