Львівського священика відлучили від церкви

Понеділок, 19 листопада 2007, 11:32

Львівського священика Василя Ковпака, представника лефевристського руху в Україні, відлучили від грекокатолицької церкви.

Ватикан визнав його винним у схизмі – розколі церкви, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомив прес-секретар Української грекокатолицької церкви Ігор Яців у п'ятницю, 13 листопада у Львівську архієпархію надійшов виконавчий декрет Ватикану, яким Ковпак – настоятель Церкви святих верховних апостолів Петра і Павла – відлучається від церкви.

За словами Яціва, Ковпак без благословіння церкви створив семінарію, потім став наполягати, що служіння необхідно проводити тільки за старим обрядом.

Голова УГКЦ Любомир Гузар, за словами прес-секретаря УГКЦ, неодноразово робив Ковпаку зауваження про те, що він не виявляє послуху, "однак той не покаявся".

Яців підкреслив, що Ковпак відлучений не тому, що є лефевристом, а тому, що "відкрито виражав непослух офіційній церковній владі".

Відповідно до вироку, Ковпака визнано винним у схизмі – розколі церкви. Тому йому було винесене покарання "великої екскомуніки" – відлучення від церкви.

Утім, в УГКЦ говорять, що "якщо Василь Ковпак покається, то його повернуть у церкву".

У свою чергу, у бесіді з виданням Ковпак заявив, що не згідний із таким вироком. На його думку, в УГКЦ відбулося внутрішнє непорозуміння.

"Вирок залишає більше 10 тисяч віруючих без духовного пастиря. Я не маю наміру припиняти свою діяльність і буду далі служити людям. У мене ще є надія, оскільки маю право звернутися з проханням до римського архієпископа – папи Бенекдита XVI", - сказав священик.

Ковпак очолює лефевристський рух в Україні, що поширився в нашій країні у 90-х роках. У 2000 році він заснував Братство священномученика Іосафата і семінарію.

Рішенням II Ватиканського собору католицької церкви, що проходив із 1962 по 1965 рік, у богослужіння було внесено низку змін. Його скоротили і дозволили проводити разом із латинською і національними мовами. На захист старого обряду в 1970 році став архієпископ Марсель Франсуа Лефевр, який у 1988 році самоосібно рукопоклав декількох єпископів без папського мандату, за що був відлучений Ватиканом від церкви.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді