Через "нездатність уряду", хворі на СНІД - під загрозою

П'ятниця, 30 листопада 2007, 07:45

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ-СНІДом, заявила про загрозу життю хворим через зупинку фінансування Глобальним фондом програм в Україні.

Голова координаційної ради Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ-СНІДом, Володимир Жовтяк заявив, що проблему становить нездатність уряду провести тендер з закупівлі антиретровірусних препаратів, через що хворі потерпають від браку ліків.

Кілька років тому Україна вже стикалася з припиненням фінансувнаня програм боротьби зі СНІДом Глобальним фондом через неефективне використання коштів, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Нині йдеться про 150 мільйонів доларів, які уряд має освоїти протягом п'яти років.

Заступник міністра охорони здоров'я Валерій Івасюк заявив, що головною проблемою України є брак інформації про СНІД.

"Жоден уряд в Україні не мав каденції більше п'яти років. СНІД в Україні більше 20-ти років. "Прем'єр-міністром" України є СНІД", - заявив Івасюк.

Україна, за даними ООН, посідає одне з перших місць у Східній Європі за темпами поширення ВІЛ-СНІДу.

В Україні нині офіційно нараховується близько 80 тисяч ВІЛ-інфікованих і близько 8 тисяч - хворих на СНІД, проте експерти говорять, що реальні цифри є набагато вищими, можливо, аж у десять разів.

Експерти також кажуть, що якщо раніше СНІД в Україні розповсюджувався насамперед серед наркозалежних та представників нетрадиційної сексуальної орієнтації, тепер він "має дитяче обличчя".

Між тим, посол Сполучених Штатів в Україні Вільям Тейлор наголосив, що ситуацію з інформуванням населення про СНІД може покращити призначення національного координатора з того питання при уряді.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді