Ющенко оголосив Рік усиновлення

Середа, 12 грудня 2007, 11:27

Президент Віктор Ющенко оголосив 2008 рік роком підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це йдеться у відповідному указі президента від 11 грудня.

Згідно з цим указом, Кабінету міністрів доручається утворити до 1 січня наступного року оргкомітет із підготовки та проведення в Україні у 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та затвердити його персональний склад.

До 20 січня наступного року, згідно з указом, уряд має розробити та затвердити план заходів з підготовки та проведення такого Року в Україні.

Також Кабмін має розробити та внести до 1 квітня 2008 року на розгляд Верховної Ради законопроекти щодо державної підтримки сімей, які усиновили дитину, з урахуванням міжнародного досвіду держпідтримки національного усиновлення, а також спрощення порядку усиновлення громадянами України і запровадження механізму стимулювання громадян України до усиновлення.

Крім того, уряду доручено опрацювати у тримісячний строк питання щодо запровадження виплати одноразової допомоги громадянам України при усиновленні дитини.

Кабмін також повинен вжити додаткових заходів щодо запровадження з 1 січня 2008 року надання державної соціальної допомоги для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають під опікою (піклуванням) і проживають у сім'ях опікунів (піклувальників), за принципом "гроші ходять за дитиною".

Раді міністрів Криму, обласним, Київській та Севастопольській міськдержадміністраціям доручено розробити та здійснити заходи з проведення в Україні у 2008 році Року підтримки національного усиновлення.

Вони, зокрема, мають бути спрямовані на активізацію роботи щодо підвищення поінформованості населення з питань усиновлення громадянами України, формування культури національного усиновлення та забезпечення всебічної підтримки благодійницької діяльності щодо дітей.

Також вони мають сприяти підвищенню ефективності діяльності місцевих органів влади щодо розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, підтримки сімей, які усиновили дітей, удосконаленню роботи органів опіки і піклування, посиленню відповідальності за додержання законодавства у цій сфері.

Державному комітету телебачення та радіомовлення України президент доручає забезпечити широке висвітлення заходів з підготовки та проведення у 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Цей указ видано "з метою посилення уваги суспільства до проблем дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх прав та законних інтересів, створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім'ї".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді