Ющенко дав додаткові доручення з боротьби зі СНІДом

Середа, 12 грудня 2007, 16:51

Президент доручив Кабміну у тижневий строк здійснити заходи з виконання зобов’язань перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією із впровадження програм замісної підтримуючої терапії для споживачів ін'єкційних наркотиків.

Про це йдеться в указі президента "Про додаткові невідкладні заходи щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні" від 12 грудня 2007 року.

Крім того, уряд має забезпечити розробку та затвердження до 15 квітня 2008 року національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009 – 2013 роки.

Також Кабмін має передбачити в держбюджетах на 2008, 2009 і наступні роки видатки у повному обсязі на реалізацію національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, а також на виконання зобов'язань перед Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом.

У місячний строк уряд має вжити заходи з забезпечення ефективної роботи Комітету з питань протидії ВІЛ/СНІД та іншим соціально небезпечним хворобам, а також належної діяльності Центру "Клініка для лікування дітей, хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД" та референс-лабораторії Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом МОЗУ, зокрема їх фінансування та активізувати діяльність відповідної Нацради.

Також у місячний строк Кабміну доручено вжити невідкладних заходів щодо вдосконалення системи реєстрації та закупівлі лікарських засобів, у тому числі призначених для профілактики та лікування ВІЛ/СНІД, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я про визначення їх якості, та ін.

Крім того, президент доручив утворити Координаційну раду з проблем ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та наркоманії як консультативно-дорадчий орган при президенті України. Проект положення про цю раду та пропозиції щодо її персонального складу голова секретаріату президента має подати у 2-місячний строк.

Указ президента також передбачає низку інших заходів, спрямованих на зниження темпів поширення ВІЛ-інфекції, захворюваності на СНІД та смертності від СНІДу в Україні.

Зокрема, уряд, Рада міністрів Криму, обласні, Київська та Севастопольська міськдержадміністрації мають здійснити відповідні комплексні заходи на своєму рівні.

МОЗ, Міносвіти, Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту за участю Академії медичних наук та Академії педагогічних наук мають забезпечити "актуалізацію навчальних програм" та інформаційно-методичні матеріали для вдосконалення підготовки медичних, педагогічних працівників з питань ВІЛ/СНІДу, та ін.

Також Міністерству внутрішніх справ доручено здійснити комплекс заходів щодо посилення боротьби з наркобізнесом.

Державний комітет телебачення та радіомовлення, а також відповідні урядові відомства мають розробити рекламну кампанію, спрямовану на запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу в Україні, та забезпечити її проведення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді