Сильний хід для Юлії Тимошенко

Четвер, 13 грудня 2007, 19:56
По-чесному, для Юлії Тимошенко найсильнішим кроком зараз було б реалізувати свій задум, який вона оголосила рік тому.

Це також дозволило б модернізувати систему "Рада", дискредитовану протягом останніх днів.

Мова йде про відому пропозицію Тимошенко запровадити голосування депутатів за відбитком пальця.

Вона висунула цю ідею у вересні 2006, обурена, що члени Партії регіонів не ходять на засідання, а їх картки справно працюють у сесійній залі.

І справді, Ахметов за два скликання парламенту був там три чи чотири рази. Однак, якщо подивитися роздруківку будь-якого голосування, голос Ахметова скрізь враховано.

Доходило до анекдотичних історій: Богатирьова лежала в лікарні, а її "душа" (як потім виправдовувалися регіонали) віддавала голос за потрібне для Партії регіонів рішення.

Однак, крім морального боку справи, особисте голосування депутата – це не забаганка, а норма Конституції.

Насправді, якщо буде запроваджено голосування за відбитком пальця, це стане антикорупційним лікуванням, потужнішим за сотні сторінок написаних програм "Чисті руки".

Можливо навіть, USAID виділило б на це свої нинішні "антикорупційні" бюджети, які протягом останнього десятиліття наче в пісок вливалися в Україну.

Адже, якщо буде голосування за відбитком пальця, тоді зникне сенс брати в список олігархів, які відсутні на сесії місяцями.

Можливо, тоді парламент втратить свій нинішній статус тусовочного місця мільйонерів і тих, хто тільки збирається ними стати.

І тоді не буде причин для сварок, яка вкотре виникла у парламенті у четвер.

Одним з депутатів, голос якого за Тимошенко не зарахували, був член БЮТ і вірний соратник Юлії Володимирівни Ярослав Федорчук.

Партія регіонів заявила, що Федорчука, за зізнанням інших БЮТівців, не було на місці в момент провального голосування за Тимошенко.

Натомість члени БЮТ категорично заперечили, що вони таке стверджували.

"Регіонал" Мірошниченко пояснив, що про це ідеться у поясненнях БЮТівців. Однак "Українській правді" вдалося знайти ці пояснення.

Там не сказано ні слова, був Федорчук на місці в момент голосування чи ні.

Там лише описано всі перипетії навколо голосування за Тимошенко – і вказано на реальні проблеми в системі "Рада".

Якби ж діяв механізм голосування за відбитком пальця, то взагалі не стояло б питання, відсутній депутат на місці чи присутній.

...На персональному сайті Тимошенко досі висить повідомлення про те, що лідерка БЮТ внесла проект постанови, який мав би запровадити модернову технологію голосування.

"Реалізація нововведення потребує незначних видатків з державного бюджету", сказала Тимошенко у вересні 2006 року.

Тоді, агітуючи за новий спосіб голосування, Тимошенко жартома припустила, що деякі депутати "можуть піти навіть на те, щоб палець відрубати і залишити, аби тільки в парламенті не сидіти".

Нині, коли коаліція нараховує 227 депутатів, очевидно, що Тимошенко не вигідно вводити голосування за відбитком пальця.

Але що поробиш – так склалися обставини, що зараз у неї є реальна можливість виконати цю обіцянку, знявши проблему з порядку денного раз і назавжди, і для прийдешніх поколінь.

Запровадити цей механізм саме в таких умовах було би справді сильним кроком Юлії Володимирівни, на які вона здатна.

Щоб уникнути звинувачень у свідомому розвалі новонародженої коаліції, почати голосування за відбитком пальця можна було б з другої сесії парламенту, з 5 лютого.

А оскільки система "Рада" в нинішньому вигляді не викликає довіри, ті кілька голосувань, які ще відбудуться цього року, провести у спосіб підняття рук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді