Право чи обов'язок?

П'ятниця, 14 грудня 2007, 12:40
У четвер ввечері до автора потелефонував давній знайомий і запитав: "Голосування депутатів у раді - це їх право чи обов'язок?"

Це просте запитання викликало у мене цілий ряд думок і нового прочитання Конституції України.

Звичайно не можна стверджувати, що викладена тут логіка відповіді на це запитання є єдиною вірною, але принаймні над цим слід замислитись.

Перше: Попробуємо дати відповідь на запитання - що таке Верховна Рада України?

Відповідно до статті 75 Конституції України(КУ), Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади в Україні. Складається Верховна Рада України із 450 народних депутатів України(стаття 76, ч.1 КУ).

Отже перший важливий висновок, який можна зробити із аналізу статей 75, 76 КУ такий: Верховна Рада України є єдиним органом законодавчої влади в державі, який за своєю суттю є сукупністю 450 фізичних осіб - народних депутатів України.

Друге: яким чином реалізуються повноваження Верховної Ради України?

Як ми уже переконались, Верховна Рада України є колегіальним органом, який складається із сукупності народних депутатів України і який здійснює свої повноваження винятково через ухвалення актів: законів, постанов, заяв і тому подібного.

Відповідно до статті 91 КУ "Верховна Рада України приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу, крім випадків передбачених цією Конституцією."

Третє: які конституційні обов"язки має народний депутат України?

На жаль, КУ не містить прямих норм, які визначають обов'язки депутата.

Проте обрана на виборах народним депутатом України особа не може набути повноважень власне народного депутата України без складання присяги відповідно до статті 79 КУ, у якій зокрема є такі слова: "Присягаю додержуватись Конституції України та законів України, виконувати обов'язки в інтересах усіх співвітчизників."

Ось так голосують зараз.

Отже можна стверджувати, що головним обов'язком народного депутата України є забезпечення виконання повноважень Верховною Радою України!

Яким чином забезпечується виконання цього обов'язку? Виключно участю у голосуванні.

Причому не важливо, як голосує депутат - ЗА, ПРОТИ, УТРИМАВСЯ, головне, що він створює умови для виконання Верховною Радою України повноваження єдиного законодавчого органу держави.

Виходячи із такого аналізу природи обов'язків народного депутата України ми можемо прийти до простого, але дещо несподіваного висновку - участь у голосуванні народного депутата України є його конституційним обов'язком, а відтак неучасть у голосуванні є порушенням присяги.

Чи є такий висновок демократичним, чи не виглядає це порушенням права народного депутата України у своїй діяльності керуватись виключно своєю совістю та законом?

Думаємо, що так. Адже виборці обирають депутатів для реалізації права народу не тільки на народне представництво, а в першу чергу на творення єдиного органу законодавчої влади, який не є таким доки депутати не беруть участь у голосуванні у цьому органі.

Чи таке тлумачення конституційних норм може бути офіційним? Може, якщо цю справу розгляне Конституційний Суд України.

Анатолій Ткачук, народний депутат України 1-го скликання

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді