Юлію Тимошенко поставили на ручник

П'ятниця, 14 грудня 2007, 23:18
Уже третій день чорноробочі депутати з Партії регіонів заступають до праці на годину раніше від 10:00, коли, за розкладом, відкривається засідання Верховної Ради.

Народні обранці заходять ще в порожній зал, усім видом показуючи, що вони – господарі ситуації. Регіонали, не зупиняючись, прямують на місце спікера Яценюка та сідають на його крісло. Менш амбіційні опускаються у ложу Кабінету міністрів.

Соратники Януковича готуються до блокади. Хтось з депутатів підставляє стілець під двері, щоб їх не зміг відкрити Яценюк.

– Слухай, а нащо ти це робиш? Все одно Сеня потім потрапляє в сесійний зал, – запитує один з молодих членів фракції у старшого товариша, який брав участь у бойових діях ще під час блокування в попередньому скликанні.

– Нехай будуть! Навколо телекамери, журналісти – хай бачать, що просто так ми не здамося помаранчевим! – почулося у відповідь під спільний регіт.

У цей час в підвалі парламенту БЮТівці обговорювали сценарії протидії меншості.

Молодий депутат Віктор Уколов з усією серйозністю повідав присутнім теорію змов – начебто все, про що говориться на фракції, записується на підслуховуючі пристрої, а потім передається журналістам.

– Хлопці, ми ж чесна демократична фракція, нам немає чого ховати, – заспокоїв його Турчинов, який замість Тимошенко вів засідання.

Він поділився з соратниками, що влаштована Партією регіонів блокада вже почала набридати.

– Не виключено, що нам доведеться голосувати у екстремальних умовах за прем’єр–міністра, – підтримав Турчинов бойовий дух БЮТівців.

Блок Тимошенко був готовий вже у п’ятницю внести свою лідерку до кабінету Януковича. Так, до парламенту з'їхалися всі члени фракції включно з мільярдером Жеваго – щоб у разі голосування не виникло дефіциту голосів. Не вистачало тільки Сергія Терьохіна – він часто з'являється останнім із заспаним обличчям і поясненням, що "три години стояв у пробці".

Формальна причина, яка не дозволяє перейти до обрання прем’єра, – це невирішене питання по розподілу комітетів парламенту.

Постійні переговори з Партією регіонів утомили вже і "Нашу Україну". Про кухню цих багатоденних консультацій розповів Роман Зварич.

– Ми дві–три години чекаємо, поки прийде Азаров. Потім Микола Янович з'являється. Ми йому озвучуємо чергову пропозицію. Він не згодний. Потім ми пропонуємо дзеркальний обмін – давайте ми заберемо комітети, які зараз віддаємо вам. Азаров каже: "Мені треба порадитися з фракцією, з прем’єр–міністром". Ми питаємо: "А де прем’єр?" Виявляється, він лікується... І так по колу...

Аналогічне обурення панувало і на засіданні фракції БЮТ. За джерелами "Української правди", зранку назрівали навіть радикальні сценарії – відійти від домовленості, за якою 28 парламентських комітетів діляться пополам між коаліцією і опозицією.

– Ми збираємося послати їх на х…! Ніяких 14 на 14. Ми готові йти на компроміс, але вони сідають вже на шию, – заявив один з БЮТівських депутатів своєму колезі, виходячи з підвалу. – А потім проголосуємо прем’єра і Кабмін! Комітети ж поділимо з такою самою справедливістю, як вони залишили нам об’їдки в 2006 році.

Весь тиждень депутати відверто нудьгували у сесійній залі. Син Януковича потягується

Мабуть, регіонали здогадувалися про такі думки БЮТ.

На погоджувальній раді вони перестрахувалися і примусили Арсенія Яценюка пообіцяти – що розподіл комітетів відбудеться лише після того, як проект узгодять усі фракції.

Своїй фракції Турчинов повідомив, що регіонали затягують голосування, бо знають, що вже у п’ятницю в обід Віктор Ющенко має намір вилетіти до Швейцарії на черговий курс виведення діоксину з організму.

При чому, додав Турчинов, відбути до Женеви Ющенко мав не сам, а з якимсь депутатом – що могло би призвести до втрати кворуму в самій коаліції. Тоді голосування за Тимошенко, навіть у радикальному сценарії, було би дуже ризикованим.

І справді, начебто Віктор Ющенко кликав з собою брата Петра, однак той залишився в Україні.

– Поїхав наш президент! Думаю, днів на п’ять, буде у вівторок–середу, – розповів один зі злісних непідписантів коаліційної угоди двоюрідний брат Віктора Балоги Василь Петьовка.

Він з'явився у кулуарах з обличчям людини, якій вже давно остогидла вся ця метушня.

Невизначеність дратувала і самих регіоналів. Збираючись у курилці, вони жартома вмовляли опонентів розійтись на вихідні.

– Слухай, Гарік, давай вже закінчуй цю возню, забирай своїх хлопців, і – до вівторка! – звертався крізь сигаретний дим регіонал Євген Геллер до Гарегіна Арутюнова з блоку Тимошенко.

– Ну послухай, Женю, давай ще трошечки…, – не піддавався на провокації Арутюнов. – От проголосуйте за нашу Юлечку, і підемо по домах разом.

Вдруге пройти через затвердження Верховною Радою Тимошенко була готова тільки якщо це буде робитися підняттям рук.

Напередодні ввечері у парламенті стався інцидент, який наніс черговий удар по надійності системи "Рада". Уже коли Яценюк закрив засідання, вийшов з ладу термінал для голосувань регіонала Дмитра Притики.

– Я вже збирався уходити, склав речі... Як – трах! – і з системи "Ради" повалив білий дим, наче від цигарки. І почало воняти горілим, – пригадав Притика про несподіваний фінал вечірнього засідання у четвер.

Після цього всю систему, встановлену на робочому місці Притики, замінили.

Потім відбулося тестування "Ради", яке призвело до невтішних результатів – час від часу не спрацьовувала картка чи то в одному, чи то в іншому місці. Всі голоси зараховувалися бездоганно тільки в секторі комуністів.

Але Адам Мартинюк не через це почувався щасливою людиною. Схоже, він знову переламав на свою користь боротьбу за посаду першого віце–спікера.

Принаймні, Янукович віддав перевагу Мартинюку, а не Раїсі Богатирьовій. Вже вдруге за останні два скликання рідні соратники відмовляють їй у задоволенні обратися на посаду віце–спікера.

Богатирьову знову "кинули" свої ж...

Вибір на користь комуніста соратник Януковича Антон Пригодський пояснив загадково:

– Ми з Компартією як члени антикризової коаліції залишилися винними один одному...

Сам Адам Мартинюк у цей день нагадував Карлсона – розчервонілий, він активно переміщався коридорами Верховної Ради, щоб скрізь встигнути і з усіма домовитися.

– Пане Мартинюк, а хто б був кращим віце–спікером для опозиції: ви чи Раїса Богатирьова? – зловила Мартинюка на ходу "Українська правда".

– А чому ви питаєте? – затурбувався комуніст. – Хіба є якісь чутки з цього приводу?

– Ну, кажуть, що якщо не ви, то буде вона…

– Знаєте що, – взяв себе він в руки. – От мені все одно! Я вже там був! І не одноразово, так що мені нікуди поспішати...

Проте, події останніх днів, коли Арсеній Яценюк спочатку допускав помилки, а потім почав самостійну гру, підняли ціну крісла першого віце–спікера.

У майбутньому ця посада може стати стратегічним пунктом для наступу опозиції.

І тому в Партії регіонів вирішили пожертвувати більш лояльною Богатирьовою на користь Мартинюка, який знає всі дірки регламенту – навіть ті, яких не існує..

Проте, сам Мартинюк побожився, що навіть якщо вчетверте стане віце–спікером, то не буде грати на користь опозиції.

– От спитайте в кого хочете! Кого хочете! Жоден, з ким я працював, не скаже вам, що я щось падлючив!

Однак немає віри Мартинюку з боку "Нашої України". На погоджувальній раді вони вкотре категорично відмовились підтримати будь–якого комуніста на посаду першого заступника Яценюка.

– Петру Симоненку це явно псує настрій, він вже починає нервуватися з цього приводу, – розповідав на засіданні фракції БЮТ Олександр Туричнов. – Вони бояться, що в них нічого не вийде з Мартинюком…

Своєю принциповістю нашоукраїнці руйнують плани своїх партнерів з БЮТ, яким все одно, хто сидітиме праворуч від Яценюка, аби скоріше розпочалися голосування за прем’єра і уряд.

Комуністи натомість розуміють, що без блоку Тимошенко голосів за Мартинюка опозиції не вистачає.

– Янукович в останній розмові мені особисто гарантував, що Мартинюк стане віце–спікером, – зізнався "Українській правді" Петро Симоненко. – Я думаю, що він хоче стримати своє слово. Але Мартинюк – теж не хлопчик. Ми ж уміємо рахувати голоси – у нас без помаранчевих їх лише 222.

– Так, може, вам допоможе БЮТ?

– Може… Але поки вони кажуть, на жаль, що будуть голосувати злагоджено з НУНС, – зітхнув Симоненко.

Але насправді комуністи не опускають рук, а, навпаки, намагаються вийти із ситуації з максимальним виграшем. Зокрема, КПУ не покладає надій знайти одноразове порозуміння з Тимошенко.

Як інший варіант – КПУ готова обговорювати відмову від першого віце–спікера для Мартинюка в обмін на два комітети. При цьому їм не важливо, хто з ним поділиться – коаліція чи Партія регіонів.

Отже, комуністи активно включилися в торги і почали свою гру. Про це свідчить підтримка ними рішення, яке дає зелене світло голосуванню за прем’єра підняттям рук.

По суті, зміна форми голосування – це головна перемога БЮТ за останні дні.

І тепер голосування руками щонайменше до половини відкриває двері Тимошенко в кабінет прем’єр–міністра.

Рішення підтримати все це стало несподіванкою і для рядових членів комуністичної фракції.

– Особисто мені не подобався перехід на голосування руками. Бо я інженер – і я бачу, що система "Рада" працює нормально, – заявила Алла Александровська, вже коли виходила в кулуари.

– Так, я підтримав це рішення... Але відверто скажу – робив це з огидою, – додав інший власник червоного значка на лацкані Петро Цибенко.

Володимир Литвин на погоджувальній раді попередив, що зміна форми голосування відкриє "ящик Пандори".

– Завтра прийдуть регіонали і скажуть, що треба голосувати підстрибуванням на місці. Зберуть для цього 150 підписів... І всі будуть підскакувати, а що робити? – глузував Литвин з інших фракцій.

За підсумками п’ятниці, Яценюк домігся своєї невеликої перемоги. Він на погоджувальній раді зібрав від представників усіх п'яти фракцій автографи під порядком денним на вівторок.

Таким чином, усі політичні сили парламенту начебто визнали: 18 грудня першим же питанням стане обрання прем’єра.

Однак на сесії, коли затверджувався регламент на вівторок, Партія регіонів знову не голосувала.

– Але чому ви це зробили, якщо раніше підписали протокол? – журналісти допитувалися Богатирьову.

– Підписував Азаров – в нього і питайте, – засміялась вона. – І не поспішайте! До вівторка ще п’ять днів. Що–небудь придумаємо!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді