Слизька політика льдового царства

Четвер, 20 грудня 2007, 15:41

Я їх просто рознесу, скільки це може тривати, - сказав чоловік у спортивних штанях з пошарпаним кульком і грюкнув дверима ковзанки "Крижинки", де тільки що закінчились змагання чемпіонату України з фігурного катання серед танцювальних дуетів.

Як виявилося, це був батько Анни Задорожнюк.

Його донька і Сергій Вербило, які успішно представляли Україну на міжнародних змаганнях цього року, у рідних стінах вперто тримаються суддями на другій сходинці.

- Я не розумію, таке може бути на міжнародній арені, коли пару незаслужено засуджують. Але щоб у власній країні?! Замість того, щоб допомогти, підтримати..., - бідкалася тренер Ані і Сергія Галіт Чейт, п'ючи каву з автомату разом з татом Задорожнюк.

Ізраїльській спортсменці дійсно мало бути моторошно, адже Галіт завжди мала підтримку (багато в чому завдяки рідному батьку) від ізраїльської федерації. Тому українські "піруети" її мали просто шокувати.

Тоді коли її пара вийшла на лід "Крижинки", Галіт, здавалося, навіть не дивилася на своїх спортсменів, а лише косилася убік суддів. Аня і Сергій очевидно нервували. Після обов'язкового і оригінального танцю вони були другими з причин, які могли зрозуміти лише судді, які ставили їм оцінки. Тепер спортсменам треба було доводити, що вони таки кращі.

Саме завдяки своїй довільній програмі "Нострадамус" на музику Мірослава Мрвіци місяць тому вони здобули бронзу на етапі Гран-прі в Москві, незважаючи на те, що росіянам дуже хотілося віддати цю медаль своїм юніорам Бобровій-Соловйову.

В Москві українці суддів переконали, а от на Батьківщині - ні. На другій підтримці (до речі, 4-го, найвищого рівня) Аня чиркнула ковзаном по кризі і на якусь хвилину оступилася. Спортсменка не впала, елемент було виконано, але...

Задорожнюк і Вербило знову стали другими, програвши другий рік поспіль Аллі Бекназаровій і Володимиру Зуєву.

Аня після прокату одразу втекла в роздягальню, ледь стримуючи сльози. Сергій тримався краще, але його обличчя говорило все за нього. Галіт Чейт не приховувала свою думку від преси.

- Ну що поробиш, якщо тут така політика, - розвела Чейт руками.

- Вони катали дуже складну програму, цікаву програму, дуже складні елементи. Але така ситуація, що тут поробиш. Я не знаю, чому так відбувається. ... Я сказала Ані і Сергію, що важливіше те, що відбувається на міжнародній арені. Вони дуже сильна пара. Те що вони посіли третє місце на Сup of Russia показало, що судді їх розуміють, люблять, що в них є велике майбутнє і що вони будуть лідерами... вже скоро, - пообіцяла тренер.

На закид про ту оступку Ані, Галіт розвела руками.

- Всі елементи програми вони виконали чисто. Це не помилка. Ми стільки разів програвали парам, які просто літали по льоду і витирали кригу собою. Так що вони нічого страшного не зробили. Всі елементи виконані чисто, всі підтримки, Сергій дуже добре тримався. Мені дуже подобається працювати з цією парою, вони дуже трудолюбиві. За цей рік вони дуже виросли, - зізнається тренер, яка за визначенням самої Тетяни Тарасової є великою трудоголічкою з задатками хорошого тренера.

Чесно кажучи, початок цього сезону викликав деякі побоювання, як буде українським фігуристам з новим тренером.

Якщо минулого року Аню і Сергія в США разом з Миколою Морозовим тренувала наша землячка Олена Грушина, то цього року вона перебралася до Москви заробляти гроші на шоу "Танці на льоду-2".

Замість неї в групу Морозова тренером прийшла Чейт, яка позаминулого року завершила свою кар'єру в любительських змаганнях. Разом з нею до Морозова перебралася і ізраїльська пара брат та сестри Зарецькі. Тому звісно закрадалися підозри, що їм дістанеться більше уваги, ніж українцям. Тим більше, що пари є найближчими конкурентами.

Втім, побачивши Галіт з українцями в Москві, можна було зітхнути з полегшенням - душевні стосунки були видні на весь телевізійний екран.

За місяць Галіт повезе своїх учнів до Софії на Чемпіонат Європи, от там то і будуть розставлені всі крапки над "і".

Адже до столиці Хорватії поїдуть і Бекназарова-Зуєв, і Задорожнюк-Вербилло. І саме на європейській кризі стане зрозуміло, хто ж таки з українців кращий і хто поїде на Чемпіонат світу. Бо туди путівка є лише одна.

Коли Бекназарова-Зуєв та Задорожнюк і Вербилло вперше стартували на чемпіонаті світу 2006 року коментатори щиро раділи, що в Україні є дві однаково сильні пари і конкуренція між ними сприятиме росту класу обох пар.

Втім за півтора роки потому чиста спортивна конкуренція може перетворитися на відкриту війну. Вже на минулому чемпіонаті України заговорили, що Задорожнюк Вербило незаслужено відправили на друге місце.

Щоправда, після чемпіонату Європи від прихильників конкурентів полетіли інші нотки, мовляв, Морозов завдяки тому, що має до десятка пар з різних країн, домовляється з їх суддями, щоб його пари отримували вищі місця.

Втім на етапах Гран-прі цього року пари Морозова і Чурилової були розведені на різні змагання. І Виявилось, що Задорожнюк і Вербилло отримали 6 і 3 місце, а Бекназарова-Зуєв лише 9.

За підсумками московського етапу Задорожнюк-Вербилло отримали personal best 161,64 бала. Їх суперники на Гран-прі Японії отримали лише 141.28.

Тепер порівняємо домашні оцінки: у Задорожнюк-Вербилло - 167,58, у Бекназарової-Зуєва -172,31.

У чемпіонів України розрив у 30 балів між домашньою оцінкою і міжнародною, у Задорожнюк-Вербилло - лише 6. Звісно, Бекназарова-Зуєв не допускали таких прикрих помилок як в Японії, і цілком можливо катались набагато краще, але ж чи настільки?....

При цьому Алла Бекназарова справді дуже талановита фігуристка і якщо підтягне свого партнера на той самий рівень, то зможе сама змагатися за високі місця і без допомоги рідних суддів.

Коли змагання чемпіонату України завершилися одна дуже впливова дама в федерації радила батьку Ані Задорожнюк не вести доньку на наступний чемпіонат України, мовляв, щоб не піддавати таким "знущанням".

От тільки слухатися таких порад краще не треба. Свого часу двічі олімпійські чемпіони Оксана Грищук і Євген Платов ледь не проїхали повз друге олімпійське золото, не взявши участь у чемпіонаті Росії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді