Початківці-сноубордисти

Понеділок, 24 грудня 2007, 13:56
Гори. Кататися. Для десятків тисяч заклопотаних роботою українців ці магічні слова набувають особливого значення напередодні зимових свят. Не відстають від народу і політики. Сотні з них обирають зимові види спорту в горах. Але аматорський спорт у виконанні політиків це завше щось більше аніж катання...

В аматорському спорті відома нелюбов лижників до сноубордистів і навпаки. Власники пари лиж сміються зі сноубордистів – ну як можна кататися, коли дві ноги прикуті до однієї дошки?

Сноубордисти зі свого боку підсміюються над лижниками – дві лижі, дві палки, підвищений травматизм, незручне і громіздке спорядження.

Як першим, так другим доводиться їздити тими ж самими схилами. І знову нарікання. Сноубордисти, на думку лижників, нерідко заважають, займають забагато місця на трасі своїми поперечними розворотами.

У свою чергу, лижники на величезних швидкостях постійно підрізають сноубордистів, за що ті називають перших скаженими, і дружно лаються їм навздогін.

Однак сноубордисти і лижники – родом з тих самих індустріальних міст, доїжджають до гір змішаними компаніями, однаково полюбляють зігрітися на вершині схилу гарячим глінтвейном, а коли відпочивають після виснаженого катання – люди як люди, у кожного своя втома.

І ось відпочивши, вони знову прямують до підйомників. І знову оживає нелюбов. Адже в черзі і товкотнечі сноубордисти з бордами в руках можуть випадково наступити на чиїсь лижі, у відповідь на що обов’язково почують нарікання, якщо не лайку. В свою чергу, недосвідчені лижники зі своїми незручними лижами створюють перед турнікетами пробки, заважаючи швидко пройти чергу бордерам.

Українська політика в її конфліктологічному ключі нагадує непрості стосунки між сноубордистами і лижниками з рідкими перервами на глінтвейн.

Демократична коаліція сьогодні має усі переваги в швидкості на спусках і трасах. Їх лижне спорядження громіздке, однак дві палки, увіткнуті в інститути влади (парламент і уряд) додають їм опори.

Водночас, варто пам’ятати, що саме з палицями пов’язане травмування лижників. Хоч якими легкими палиці не були, коли падаєш, завше є ризик настромитися.

З іншого боку, добре відомо: професіоналам схилів палиці непотрібні. Лижники здатні тримати рівновагу і без них. У крайньому випадку, вони беруть палиці в обидві руки, і тримають їх горизонтально до схилу для рівноваги. Однак, це радше на час тренувань.

Опозиція більш нагадує сноубордистів. Справді, ніби і ноги скуті і швидкість не та, і при тренуваннях більше падінь, відповідно, і синяків. Та й загалом, до сноуборду українцям усе ще потрібно призвичаїтися. Минулого року в потязі до Карпат один гуцул так і питав мене: а що це в тебе тільки одна лижа і така велика?

В Україну сноубордичний рух прийшов нещодавно. Ще чотири роки тому побачити на схилах людину з дошкою – явище доволі рідкісне. Нині це вже тренд, особливо серед молоді.

Поверхневі недоліки сноуборду виявляються його перевагами. Опозиція має це зрозуміти. Закріплені на одній площині ноги в черевиках дозволяють натомість добре маневрувати тілом. Катання на сноуборді є більш артистичним, сноуборд більш керований, здатен на більшу кількість трюків й стрибків.

Зійшовши з лиж, на яких накатано і пролітало тисячі кілометрів, і після яких траси розбиті і економіка залишена в жалюгідному стані, опозиція все ще розглядає свій новенький сноуборд зі здивуванням. Наразі вона тільки бачить в ньому огріхи – скуті ноги, малий шанс для маневру, невелика швидкість.

Більш того, здається сноуборд для опозиції ­­- не інструмент катання, а все ще звичайна дошка, яку можна взяти в руки і розмахувати направо і наліво. Останні заяви Януковича щодо реакції опозиції на можливі репресії з боку коаліції у вигляді нових біло-синіх майданів є красномовними.

У такі моменти художники пишуть картини: "Початківець-сноубордист Янукович в посудній лавці", а байкарі беруться за перо. Не встиг зайти, як чується дзенькіт розбитого... Очевидно, це все – опозиційні страхи побаченої прірви, а не катання по схилах.

Уся Україна сьогодні затамувала віддих: зайшла Тимошенко в Кабмін в старих лижах, зразка 2005 року, чи нових, налаштованих поміркованими Немирею і Пинзеником? На сьогодні ще не зрозуміло.

Але варто пам’ятати, інколи старі лижі, навіть попри незначні офіційні доходи, треба відкладати в сторону і купувати нові. Спуски і підйоми цього разу можуть виявитися більш крутими і небезпечними. Та й команда сноубордистів скоро засвоїть техніку катання.

То ж нехай це будуть гарні змагання, що доповнюють один одного. Глінтвейн на Новий рік питимуть усі з одного казанка.

Автор Віталій Мороз, політолог, консультант

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді