Зарийте ваші грошики, або нас мають за... Буратіно?

Вівторок, 15 січня 2008, 11:15

До одного вечора я перебувала у стані райдужної надії на те, що українська нація пережила часи МММ, мережевого маркетингу та подібних лохотронів. Не буду нагадувати старі реалії – сьогодні лохотрон переходить на якісно новий рівень, про що і йтиме мова.

Раніше суть полягала у купівлі-продажу якогось товару, залученні у "бізнес" усіх ваших родичів-друзів-знайомих-перехожих – це називалося мережевим (сітьовим) маркетингом. Сьогоднішні пронири відкидають заплямовану назву сітки, якою наловили колись трохи риби, і пропонують назву "системного бізнесу".

Низка випадковостей завела мене у один із закутків Подолу, де в невеликій кімнатці орендованої квартири дев'ятьом малознайомим між собою людям провели презентацію "нового і унікального" способу заробляти Великі гроші.

Ці люди прийшли сюди, як і я, за порадою хороших знайомих, що заробили за короткий період часу невеликі, але приємні гроші, і "за прогнозами" скоро подвоять-потроять свій прибуток.

У попередній розмові мова йшла про заробіток в Інтернеті. За звичкою досвіду роботи у громадських організаціях чомусь очікувала, що мені безкоштовно дадуть потрібну мені інформацію про широкі можливості заробітку в Інтернеті.

Але безкоштовний сир роздається тільки за американські гранти, а сьогодні мені пропонували купити перший шматочок за революційною "низькою" ціною, спробувати самій і пригостити всіх друзів – і по ходу накосити грошенят.

Суть запропонованої системи, назви організації рекламувати я не буду: ми (лохи) купуємо програмне забезпечення, що допомагає розібратися з комп'ютером, починаючи з найелементарнішого і до рівня "професіоналів". За місяць уроків з програмою ми (лохи) набираємося знань аж на 6-7 років навчання в університеті (тут і далі цифри зі слів презентатора).

Ця унікальна програма, звичайно, не безкоштовна, точніше, майже безкоштовна, якщо врахувати величину наших (лохів) майбутніх заробітків – трохи більше двох сотень доларів. Зате за кожну нову людину, яка купить цю програму за нашою (лохів) порадою ми отримуємо 50 доларів.

Знову будівництво сітки, знову золоті гори - надприбутки у короткі строки, швидке кар'єрне зростання, "невелика" зарплата розміром 8 тисяч доларів на тиждень, відпочинок на престижному курорті, цінні подарунки за певну кількість запрошених людей...

Але тепер все відбувається в Інтернеті – за посередництвом сайту, де ми (лохи) реєструємося при купівлі програми, де є наш "кабінет". У цьому цифровому кабінеті знаходиться інформація про те, скільки людей ми (лохи) вже привели, скільки з цього отримали разових виплат.

Компанія, що вона пропонує нам (лохам) поповнити її лави, була гордо представлена, як така, що розвивається надшвидкими темпами, та вже через рік охопить усі товари і послуги.

Одразу ж стало цікаво, а що, власне, ця компанія пропонує? Виявилося, що це такий-собі Інтернет-магазин, де товари розміщують зареєстровані користувачі, а не тільки сам цей магазин – чим вам не Ebay?

Чим же цей магазин такий унікальний, що скоро туди перекочують усі товари і послуги, з'ясувати не вдалося. Так само і незрозумілим залишилося те, чому цей магазин має інтенсивно зростати, а порівнюючи з Форексом або тим самим Ebay, зростати йому конче необхідно – масштаб у 600 тисяч учасників з 60 країн видається майже мікроскопічним. (Цифри зі слів презентатора)

Ясно, що нам (лохам) пропонують стати клієнтами цього Інтернет-магазину, де ми (лохи) отримуємо небувалі знижки, нам (лохам) просто платять за здійснені покупки і, звісно, усі покупки зареєстрованих за нашою порадою користувачів нам повертаються у вигляді грошей.

Стало цікаво, і який же денний оборот цього магазину. Це просте питання викликало бурю емоцій і у відповідь взяту зі стелі цифру 100 мільйонів, а крім того презентатор чомусь додав: "Дівчино, ви я бачу дуже розумна, так я вам скажу, що цей бізнес не для розумних людей. Поки розумні собі відпочивають, дурні заробляють гроші."

Замість переконувати наявну аудиторію Інтернету у раціональності використання саме їх Інтернет-магазину, компанія пішла іншим шляхом – навчити українців користуватися цим магазином і заробляти на цьому гроші.

Звісно, що на мої питання, так хто ж автор цієї геніальної ідеї, де ж виникла ця компанія, я отримала лиш туманні відповіді і ледь не з боєм вирвала таки ім'я головного ідеолога. Умовно назвемо його Вася Пупкін - зрозумійте правильно, я не збираюся рекламувати як саму компанію, так і геніальних її засновників.

Прийшовши додому, завітала на сайт цієї компанії і побачила, що цей пан Василій не є головою компанії. А перші три посади в ній займають якісь пани, чиї імена я для більшої схожості з оригіналом передам радше як Дон Педро.

Дивуюсь відкритості та прозорості, навіть прямодушності цих людей, що повісили на сайт відскановане свідоцтво про реєстрацію... на Панамі. В такій собі невеличкій республіці Панама ці троє панів засновують це підприємство, щоб приносити користь пересічним українським громадянам.

Насправді, навіть під час презентації усі ми вже зрозуміли, що маємо справу з офшором – підприємством, що реєструється у країні, де проводити свою діяльність не планує, проте податок платить саме цій країні, при чому дуже маленький.

По ходу пан презентатор також висловив точку зору, що офшори – дуже позитивна річ, і на заперечення, що це шкодить інституту держави і розхитує і без того хитку національну економіку, пан не відгукнувся.

На питання, скільки років існує компанія, пан презентатор, очевидно, посоромився сказати, що в лютому компанії виповниться один рік і тому повідомив присутнім, що в лютому компанії виповниться... три роки. Маленька така брехня заради загального блага?

Нашим вболіванням сьогодні є чисте майбутнє для України – країни, де кожен зможе отримати достойну оплату власної праці, праці, яка приносить задоволення та насолоду, яку кожен вибирає сам – за власними схильностями та здібностями.

І не місце у щасливій країні котам Базиліо та лисицям Алісам, які запрошують простодушних Буратіно зарити їх грошики на Полі Чудес.

Марія Іванова, Світ академічних досліджень

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді