Усе менше українців опираються статусу воякам ОУН-УПА

Четвер, 17 січня 2008, 11:03

Вже менше половини громадян України (46,1%) виступає проти надання воякам Української повстанської армії статусу учасника національно-визвольних змагань та відповідних пільг.

Про це свідчать результати опитування, проведеного з 5 по 18 грудня 2007 року Фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс".

Водночас, 36,7% респондентів тією чи іншою мірою підтримують цю ідею: 21% – цілковито підтримують, решта – за умови, що держава не нав'язуватиме своєї позиції громадянам, і кожен вирішуватиме сам, вшановувати йому вояків УПА чи ні.

Крім того, 18% людей не визначилися зі своїм ставленням до зазначено питання.

На Заході України 73,7% повністю або із застереженням підтримують надання пільг і статусу воякам ОУН-УПА.

У Центрі і на Північному Сході цей показник становить 37,9%, рівно стільки ж і противників. На Півдні та Південному Сході надання спеціального статусу вояка УПА підтримує 21,9%, в Донбасі та Криму – 13,4%.

Найбільше людей, які не визначилися щодо питання надання статусу воякам УПА, - у Центрі та на Північному Сході (25%), а також на Півдні та Південному Сході (20,3%).

Несприйняття ж цієї пропозиції, навпаки, знижується зі Сходу на Захід: від 77% на Донбасі та в Криму до 13% на Заході.

Залежно від політичних орієнтацій пропозицію щодо надання статусу учасників національно-визвольних змагань воякам УПА підтримує переважна більшість виборців "НУ-НС" (70%) та БЮТ (57%), не сприймають – виборці Блоку Литвина (50%), Партії регіонів (70%) та КПУ – 90%.

Дослідження виявило певну динаміку громадської думки у ставленні до надання воякам УПА відповідного статусу: рік тому, у грудні 2006 року, з цією пропозицією були не згодні 52% населення, а сьогодні 46%.

Опитування проводилося методом інтерв'ю. Було опитано 1800 респондентів, віком від 18 років з усіх областей країни. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді