Про вареничну та "Золоту рибку" сім'ї Юлії Тимошенко

Середа, 23 січня 2008, 11:17
Досить часто бізнес відомих політиків є чимось на зразок такого собі гаманця-невидимки. З одного боку, його і немає, як стверджують самі політики, підтверджуючи це "бідненькими" деклараціями про доходи, а з іншого – час від часу можновладці обзаводяться досить коштовними речами, що красномовно свідчать на користь існування у них власних "свічкових заводиків".

Причому зазвичай цей бізнес переписаний на родичів, які, за такої схеми, формально начебто утримують своїх високопоставлених родичів.

Приблизно таку ж історію розповіла в інтерв'ю "Українській правді" рідна тітка прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна, розповівши про те, як сім'я Тимошенків час від часу "підчищає всі свої комірчини", аби Юлія Володимирівна купила собі чергову сукню або пальто від одного із найвідоміших та найдорожчих французьких домів моди "Луї Вітон".

Зокрема Антоніна Миколаївна згадала, що окрім гранітних фірм, у Дніпропетровську на проспекті Карла Маркса, 65 знаходяться варенична та кафе "Золота рибка", які належать доньці Юлії Володимирівни Євгенії Карр та доньці самої Антоніни Ульяхіної Тетяні Шараповій.

Тож, "УП" вирішила подивитися, що це за заклади. Як виявилося, відкрилися вони зовсім недавно, і нашкребти бодай якісь гроші на черговий "Луї Вітон" для Юлії Володимирівни, їх власникам поки що не вдасться, адже перші прибутки планується отримати лише через кілька років.

Знайти в Дніпропетровську вареничну та кафе, що належать родині Тимошенків, дуже просто, адже розташовані вони в самому центрі міста у величезній старій будівлі колишнього Міністерства чорної металургії УРСР.

Цей монументальний та громіздкий будинок, що своєю архітектурою нагадує про давно минулі радянські часи, оторочує центральну площу Дніпропетровська - площу ім.Леніна, посеред якої височить пам'ятник вождю світового пролетаріату.

Сьогодні в цій будівлі про колишній зв'язок із металургійною галуззю України нагадують лише старі запилені вивіски Профспілок трудящих металургійної та гірничої промисловості, Об'єднання металургійних заводів України та асоціації "Укркокс" біля одного з входів до будинку.

Решта приміщень уже багато років здається в оренду. Зокрема, там знаходяться офіси "Київстару", Укрсиббанку, ТАС-комерцбанку, банку "Родовід" тощо. Вартість оренди 1 м2 в цьому будинку коштує приблизно $20-23 на місяць, що, за словами Дніпропетровських рієлторів, є середньою ціною для цього міста.

Обидва кафе родини Тимошенків займають значну частину першого поверху правого крила цієї будівлі. Причому найближчим сусідою вареничної Євгенії Карр є офіс Дніпропетровської обласної організації партії "Батьківщина". Проте в самій вареничній немає жодного натяку на зв'язок власників цих двох закладів.

А от у кафе "Золота рибка" з порогу можна здогадатися про зв'язки власників зі своєю знаменитою родичкою: над вхідними дверима "Золотої рибки" висять державний жовто-блакитний прапор та білий із червоним серцем прапор БЮТу. А на вхідних дверях як зовні, так і в середині красуються портрети самої Юлії Володимирівни у кораловому намисті.

Всередині і кафе, і варенична не вирізняються нічим особливим з-поміж інших подібних закладів. Обставлені майже однаковими меблями, зокрема, столами і стільцями, що одразу ж видає те, що в оформленні інтер'єрів брали участь ті ж самі люди.

Також варенична єдиної дочки Юлії Володимирівни має невеличкий філіал у приміщенні суміжному з кафе "Золота рибка": це невеличка кондитерська, де продаються пиріжки та інша випічка. Над скляною вітриною цієї крамнички є табличка із написом, що вказує на особу її господині: "От вареничной ЧП Карр Е.А."

Пригощають у вареничній Євгенії Карр капусняком за 5,6 грн., свинячими реберцями з медом за 13 грн., кручениками зі свинини за 13,5 грн., які є найдорожчою стравою в меню, різноманітними салатами від 6 грн. до 7,6 грн., млинцями з начинкою за ціною від 4,5 грн. до 7 грн., сирниками за 6,50 грн. і нарешті варениками з м'ясом, картоплею, печінкою, сиром, полуницями та ожиною від 5 грн. до 10 грн.

Меню "Золотої рибки" як за асортиментом, так і за вартістю страв схоже на те, що є в вареничній. Єдина відмінність у тому, що в асортименті менше варіантів вареників, і він змінюється кожного тижня.

Коли кореспондент "УП" потрапив до вареничної Євгенії Карр, самої господині застати на місці не вдалося. Замість неї до закладу навідалася її тітка Тетяна Шарапова.

Як з'ясувалося, після публікації інтерв'ю її матері на сайті "УП" до "Золотої рибки" та Вареничної вже встигли завітати чимало журналістів з місцевих ЗМІ, які, за словами Тетяни Валеріївни, ставили багато "незрозумілих питань" щодо дорогого вбрання Юлії Володимирівни тощо.

Навіть журналіст "УП" став свідком візиту дівчини, яка представляла одну із місцевих газет. Журналістка, здається, прийшла за якимись коментарями стосовно Євгенії Карр. Дівчина вела себе не досить чемно, і розмова між нею та пані Шараповою вийшла досить короткою: остання порадила з будь-якими питаннями звертатися до Києва безпосередньо до місіс Карр.

"УП" ж вдалося поговорити з Тетяною Шараповою без зайвих проблем. Вона розповіла, що і сама, і її племінниця відкрили ці два кафе порівняно недавно: "Золота рибка" вже працює близько 8 місяців, а варенична – взагалі третій день як відкрилася на момент нашої розмови (6 грудня).

Проте громадське харчування не є сімейною справою Тимошенків. За словами самої Тетяни Валеріївни, у її чоловіка є ще кілька кафе в місті, проте "досить багато" інших фірм, одна з яких займається видобутком граніту в Дніпропетровській області (про що говорила і сама Антоніна Ульяхіна).

А Євгенія Карр, як розповідає її тітка, вирішила відкрити вареничну, бо цей бізнес просто "припав їй до душі".

"Женя всебічно розвинена людина, їй багато чого подобається, але коли прийшов момент вибирати, що ж саме робити в цьому житті, цей бізнес (кафе – "УП") просто припав їй до душі, - розповідає Тетяна Шарапова. – Знаєте, є люди з комерційною жилкою, які просто бажають заробити, є дуже гарні виконавці, а от у неї є так зване "відчуття бізнесу". Женя у нас саме комерсант, і я вважаю, що це не найгірший вибір у її житті".

На питання про те, чи бере участь донька Юлії Тимошенко в у правлінні своєю вареничною, Тетяна Шарапова відповіла так:

- Хоча Женя живе в Києві, але приїздить сюди по кілька разів на місяць. Коли ми тільки готувалися до відкриття, то навіть у той час, коли вона від'їжджала до Києва, ми весь час були на прямому телефонному зв'язку.

Вона взагалі всім займалася сама: і проектом, і ремонтом, і костюмами для офіціанток і всім іншим. Женя цим горить, їй подобається ця справа, до того ж вона сама чудово готує. Це в неї все від бабусі Людмили Миколаївни, яка взагалі всіх нас вчила готувати.

Аби відкрити цю вареничну Євгенії Карр, за словами її тітки, знадобилося близько чотирьох років. Проте, скільки саме коштів на це пішло, Тетяна Валеріївна не зізнається.

- Скільки грошей треба вкласти, аби відкрити подібне кафе?

- У кожного по-різному.. Можна обійтись мінімальними коштами, а можна максимальними…

- А яку суму довелося вкласти вам?

- Мені складно так одразу пригадати всі цифри… Адже ми обладнання і решту всього купували поступово, протягом багатьох років. Це стосується і кафе, і вареничної: з'явилася можливість – щось купили, і так декілька років. Тобто грошей пішло і не багато, і не мало…

У той же час Тетяна Шарапова розповіла, що приміщення, в яких знаходяться кафе та варенична взяті ними у лізинг (довгострокова оренда із правом наступного викупу), а термін повної окупності обох закладів, за розрахунками, складає близько 6 років.

Про доходність цього бізнесу Тетяна Валеріївна також не захотіла сказати чогось конкретного: "Поки що рано говорити про прибутки, адже ці заклади ще не окупили себе. За нашими розрахунками це станеться десь через 6 років, тому нам ще довго доведеться за все розраховуватись…"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді